שתף קטע נבחר

חוף השנהב: צרפת הצטרפה לתקיפת כוחות הנשיא

מסוקים השייכים לכוח הצרפתי המוצב במדינה המערב-אפריקנית הצטרפו לנאמני הנשיא הנבחר, אלאסן אואטרה, במאבקם להדיח את הנשיא המכהן. הקרבות באביג'ן נמשכים בכמה מוקדים ועל-פי כמה דיווחים הצליחו אנשיו של אואטרה להשתלט על מעון הנשיא. לפחות 1,500 נהרגו מאז פרץ המשבר במדינה בנובמבר

נאמניו של נשיא חוף השנהב הנבחר, אלאסן אואטרה, השתלטו הלילה (יום ג') על מעון הנשיאות באביג'ן. ברור אם הנשיא המכהן, לורן גבאגבו, היה במקום. הלחימה באביג'ן - עיר הגדולה ביותר של המדינה - מתנהלת מאז יום חמישי שעבר, ואמש חלה הסלמה נוספת עם הצטרפות הכוח הצרפתי למתקפה על מטרות שמוחזקות על-ידי נאמני גבאגבו.  

 

 

צרפת, המחזיקה בחוף השנהב כוח צבאי המונה כ-1,500 חיילים, הצטרפה ללחימה לבקשתו של מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, והיא צפויה לשגר למדינה המערב-אפריקנית 300 חיילים נוספים כבר בימים הקרובים. ראשית השתלטו הכוחות הצרפתים על נמל התעופה הבינלאומי, וכעת הם תוקפים את המתחמים האחרונים שנמצאים בריבונותו של גבאגבו. מדובר בארמון הנשיאות, בניין הטלוויזיה, שני גשרים המחברים את אזורי מבני הממשל אל העיר ושני בסיסים צבאיים של יחידות עילית והמשמר הנשיאותי שעדיין נאמן לגבאגבו. עדי ראייה באביג'ן דיווחו על הדי פיצוצים וחילופי אש כבדים.


שוטפים את העיר. נאמניו של אואטרה באביג'ן (צילום: רויטרס) 

 

משרד החוץ בפריז מסר כי הכוח הצרפתי חבר לכוח האו"ם המוצב במדינה, והוא מתרכז בסיורים ברחובות אביג'ן ובתקיפות אוויריות על מצבורי נשק ותחמושת וכן על משוריינים חמושים מקלעים ומשגרי רקטות. יצויין כי לפחות 12 אלף אזרחים צרפתים מתגוררים בחוף השנהב, לפחות חמישה מהם נחטפו על-ידי נאמני גבאגבו מאזור המלונות שבמרכז העיר.

 

בתוך כך, ממשיכים נאמניו של אואטרה "לשטוף" את העיר, ומספרם נאמד בכעשרת אלפים. אנשיו של הנשיא הנבחר כבר שולטים ביותר מ-80% משטח חוף השנהב לאחר כבשו ערים ועיירות רבות, כשברקע נמשכות הטענות למעשי טבח המוניים מצדם. אנשי אואטרה דחו אתמול את הטענות ומסרו כי הדיווחים על כאלף הרוגים בעימותים שפרצו בעיירה דוקואה שבמערב המדינה - "מנופחים". 

 

באביג'ן, כאמור, אנשיו של אואטרה עדיין נתקלים בהתנגדות עזה. הטלוויזיה הממלכתית של חוף השנהב ממשיכה לשדר תמונת המזכירות כיצד ניצלה צרפת את חוף השנהב בתקופה הקולוניאלית. אואטרה מכונה בשידורי התחנה "בובה של זרים" ונטען נגדו כי קשר קשר עם פריז והאו"ם נגד חוף השנהב.

 בין נאמני גבאגבו לנאמני אואטרה נמצאים תושבי אביג'ן, שכלואים בבתיהם יותר מחמישה ימים, ורבים מהם נותרו ללא מזון או מים. בלית ברירה, יוצאות קבוצות מהן לרחובות כשידיהם באוויר בניסיון לחפש אחר מוצרים בסיסיים.

 

הלחימה באביג'ן היא ההידרדרות הביטחונית הקשה ביותר מאז פרץ "משבר שני הנשיאים" בנובמבר אשתקד - דבר המעמיד את חוף השנהב על סיפה של מלחמת אזרחים חדשה. המשבר הפוליטי החל מיד עם סיום הבחירות לנשיאות, כשהנשיא גבאגבו סירב להכיר בהפסדו לאואטרה, שזכה לגיבוי מיידי הן מוועדת הבחירות המרכזית והן מהקהילה הבינלאומית והאיחוד האפריקני. מניין ההרוגים במדינה מאז פרץ המשבר נאמד בכ-1,500. 

 

המשבר מבטא במידה רבה את הפערים העמוקים בין צפונה המוסלמי העני של חוף השנהב, לבין הדרום הנוצרי והעשיר יותר. אואטרה זוכה לתמיכת מיליציות המורדים המוסלמים השולטים מצפון לקווי הפסקת האש שנקבעו ב-2003. גבאגבו ואנשיו שולטים בדרום, המרכז את עיקר הפעילות הכלכלית של חוף השנהב - הכוללת נתח של שליש מייצוא הקקאו העולמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבאגבו. היה במעונו?
צילום: AFP
היקף ההרוגים מנופח. אואטרה
צילום: AP
מומלצים