שתף קטע נבחר

השכר הממוצע בינואר ירד קלות ל-8,552 שקל

השכר הממוצע לעובד ישראלי רשם בחודש ינואר ירידה של 0.3% לעומת דצמבר במחירים שוטפים. בחישוב כולל של החודשים אוקטובר-ינואר, מדובר בעלייה של 4%, אבל בניכוי אינפלציה, השכר הממוצע ירד בארבעת החודשים הללו ב-0.9%

האם השכר הממוצע התחיל לרדת? השכר הממוצע לעובד ישראלי עמד בינואר 2011 על 8,727 שקל ברוטו - כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המבוססים על מדגם של דיווחי מעסיקים למוסד לביטוח לאומי ועל מקורות מנהליים נוספים. במונחים שוטפים (נומינליים, בלא ניכוי שינויים במחירים) מדובר בירידה של 0.3% לעומת השכר הממוצע לשכיר ישראלי בדצמבר  2010, שהיווה עלייה חדה של 3.7% לעומת נובמבר.  

 

כאשר בודקים מה עשה השכר בחודשים אוקטובר-ינואר, מתברר כי נרשמה עלייה נומינלית של 4% בשכר הממוצע ביחס לתקופה המקבילה בשנים 2009-2010. זאת, בהמשך לעלייה של 4% שנרשמה בחודשים אוגוסט-אוקטובר 2010 בשכר הממוצע ביחס לתקופה המקבילה ב-2009.

 

אלא שבמונחים קבועים (ריאליים), כלומר, בהשוואה בין השכר ברוטו לבין המחירים לצרכן - מתברר שהאינפלציה הזוחלת התחילה לפגוע בכיס של העובדים ושהשכר הממוצע ירד במהלך ארבעת החודשים הללו בכ-0.9%. זאת, לעומת עלייה של 0.5% במונחים ריאליים שנרשמה בשכר הממוצע בחודשים אוגוסט-אוקטובר.

 

שכר העובדים הזרים ירד גם הוא בכ-3% והסתכם בינואר השנה בכ-4,516 שקל ברוטו.

 

המינהל הציבורי עקף את עובדי הבנקים

מפילוח של השכר לפי ענפים עולה ששכר עובדי חברת החשמל ומקורות הוא, כרגיל, הגבוה ביותר ועמד בינואר על כ-20 אלף שקל ברוטו. זאת, אף כי עובדי שתי החברות לא קיבלו העלאת שכר בין אוקטובר לינואר, ושכרם הריאלי ירד בכ-2.2%.

 

שכר עובדי המינהל הציבורי, לעומת זאת, רשם בין אוקטובר שעבר לינואר השנה עלייה ריאלית של 2.3% והסתכם בינואר ב-15,438 שקל ברוטו, ולראשונה מזה זמן רב עבר את השכר בענף השירותים הפיננסיים, שירד בין אוקטובר לינואר בכ-2.7% והסתכם בינואר בכ-15 אלף שקל ברוטו. עם זאת, יש לציין כי השכר במגזר הציבורי כולל לא רק את השכר הרשמי אלא גם תוספות שונות שאינן מופרשות לפנסיה של העובדים, ואילו השכר של עובדי הפיננסיים הוא שכר רגיל שמופרש כולו לפנסיה.

 

שכר עובדי החקלאות ירד בין אוקטובר לינואר בכ-4.3% והסתכם בינואר בכ-5,787 שקל לחודש. גם שכרם של העובדים ה"רגילים" בענפים האחרים נשחק בשיעור ריאלי של עד כמחצית האחוז. שכר עובדי השירותים העסקיים הסתכם בינואר כ-9,432; בתחבורה - 9,946; בתעשייה (כולל ההייטק) - 11,887 שקל.

 

טבלת השכר של הלמ"ס ממחישה את הרקע לגל השביתות הפוקד את המקצועות הטיפוליים. שכר עובדי מערכת הבריאות הסתכם בכ-7,043 שקל לחודש בלבד, ושכר עובדי החינוך עמד בינואר על כ-6,792 בלבד. בתחתית הסולם עומדים כרגיל עובדי השירותים הקהילתיים, עם שכר של 5,674 שקל, ועובדי המסעדות ובתי המלון, עם 4,130 שקל לחודש. מסקר כוח אדם עולה כי 42% מהשכירים בענף המסעדות עבדו בינואר משרה חלקית.

 

מספר המשרות ממשיך לגדול

הנקודה האופטימית ביותר שעולה מנתוני הלמ"ס היא המשך הגידול במספר משרות השכירים. מהנתונים עולה כי מספר השכירים במשק גדל בין אוקטובר 2010 לינואר 2011 בכ-2.4%. זאת, בהמשך לעלייה של 2.85 במספר השכירים מאוגוסט עד אוקטובר. הנתונים מתיישבים עם נתונים אחרים שמפרסמים הלמ"ס ושירות התעסוקה, לפיהם היקף התעסוקה במשק ממשיך לגדול ושיעור ההשתתפות בכוח העבודה (מספר האנשים שעובדים ומחפשים עבודה, בניגוד לעקרות בית, תלמידים ומובטלים כרוניים) ממשיך לעלות - וששיעור האבטלה ממשיך להיות נמוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים