שתף קטע נבחר

צילום: AP

אבו מאזן: נמשיך לנהל משא ומתן עם ישראל

הנשיא הפלסטיני הבהיר כי הרשות תמשיך לנהל מו"מ עם ישראל - למרות הצהרות חמאס. "הממשלה והמו"מ הם שני דברים שונים לחלוטין", אמר ופנה לנתניהו: "לא רוצה לבחור בין שלום לפיוס". על שליט, אמר: "משפחתו סובלת, עושים כל מאמץ לשחררו"

ההשלכות של הסכם הפיוס הפנים-פלסטיני עדיין אינן ידועות, אבל אם שואלים את אבו מאזן - לא תהיו לו השפעה על התהליך המדיני: הנשיא הפלסטיני אמר בצהריים (יום ה') כי הרשות הפלסטינית תמשיך לנהל משא ומתן עם ישראל, למרות הסכם הפיוס עם החמאס. בארגון השולט ברצועת עזה הבהירו אמש כי "התוכנית שלנו אינה כוללת משא ומתן עם ישראל או הכרה בה".

 

"אנחנו נמשיך לנהל משא ומתן", אמר הנשיא הפלסטיני במהלך פגישה עם בכירי ארגון "ישראל יוזמת", ביניהן עידן עופר, אמנון ליפקין שחק ודני יתום. "מ-1993 היה משא ומתן וערפאת הכיר במדינת ישראל, ורבין אמר שהוא מכיר באש"ף כנציג הצד הפלסטיני. אנו נמשיך לנהל משא ומתן בשם אש"ף. הממשלה (החדשה - א.ל) והמשא ומתן הם שני דברים שונים לחלוטין".

 

פיוס היסטורי - הכתבות האחרונות ב-ynet:

 

"אין לממשלה החדשה נגיעה לפוליטיקה", הדגיש הנשיא הפלסטיני, "הפוליטיקה הינה רק בידי אש"ף, והמדיניות ברשות הפלסטינית מותווית אך ורק על ידי". הוא התייחס גם לסוגיית גלעד שליט ואמר כי "הבענו את הסימפטיה שלנו והשתמשנו בכל המאמצים שבידינו כדי לשחררו. גם המצרים עשו מאמצים לשחרר אותו. המשפחה שלו סובלת, אבל תזכרו שיש לנו 8,000 אסירים שלנו. אנחנו לא משווים בין המקרים, אבל גם המקרה שלנו חשוב".

 

הנשיא הפלסטיני תקף את ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאמר אתמול כי לא ייתכן הסכם שלום אם פתח וחמאס יחברו יחדיו: "חמאס הוא חלק מהעם הפלסטיני, אני לא יכול להתעלם מהם, הם חלק מאיתנו ואתה נתניהו - שותף שלנו. אנחנו רוצים את שניהם ולא לבחור בין זה לבין זה".

 

"אבל מי שצריך לבחור הוא נתניהו, שצריך לבחור בין שלום להתנחלויות", הוסיף אבו מאזן, "אנחנו לא מבקשים לפי שעה לפנות את ההתנחלויות אלא רק להקפיא אותן. אם ישראל תיסוג מהשטחים, כל המדינות הערביות ינרמלו את יחסיהן עם ישראל ולאחריהן גם המדינות המוסלמיות. היוזמה הערבית הגיעה מהערבים עצמם, והישראלים דחו אותה".


"חמאס חלק מאיתנו ואתה נתניהו - שותף שלנו" (צילום: גיל יוחנן)

 

חבר הוועד המרכזי של פתח, סאיב עריקאת, אמר כי אין מקום לפיתרון של שתי מדינות ללא פיוס פנים-פלסטיני בין פתח לחמאס. "זה יהיה קשה עבורנו הפלסטינים ליישם את ההסכם הזה, אבל נדע איך להתמודד עם זה", אמר עריקאת.

 

יתום: עכשיו זה הזמן לעסקת שבויים

חבר הכנסת לשעבר, משה שחל, הודה בתחילת המפגש לאבו מאזן על זה שהסכים לפגוש את אנשי "ישראל יוזמת": "לא ידענו אתמול אם להגיע או לא, משום שלא היינו בטוחים אם זה הזמן הנכון", אמר בערבית. "אני לא קובע איך עליכם לפתור את הבעיות הפנימיות שלכם, אולם עליך, הנשיא, האחריות לתת לנו את היכולת לשכנע את הישראלים שיש פרטנר לשלום. שחרורו של גלעד שליט יהיה ההוכחה לכך".

 

גם יתום הדגיש שבמפגש שכעת זו ההזדמנות הטובה ביותר לקיום עסקת שבויים. הוא סיפר עוד כי אנשי הארגון ביקשו להציג לנתניהו את יוזמת השלום שלהם, אולם לדבריו, הוא לא קיבל אותם. יתום הדגיש שדווקא הנשיא הפלסטיני הסכים להפגש איתם.


אבו מאזן ומשה שחל. "לא ידענו אם להגיע או לא" (צילום: גיל יוחנן)

 

"כל ממשלה פלסטינית תצטרך להכיר בישראל כשותפה למשא ומתן", אמר יתום. "אחד מתנאי הקוורטט זה הכרה בישראל וסיום השימוש באלימות. אנו מעוניינים שכל הפלגים הפלסטיניים יקבלו את תנאי הקוורטט. יש צורך להלחם בטרור, ואני בטוח שהנשיא הפלטיני ימשיך במדיניות הזאת".

 

"הצטרפתי ליוזמה כי אני מאמין בשלום כלכלי", הוסיף עידן עופר, "אני לא רואה עמים באירופה או בדרום אמריקה שנלחמים זה בזה בגלל שיש שם שגשוג כלכלי". הוא קרא גם לאנשי עסקים ישראליים להשקיע בתעשייה הפלסטינית.

 

חמאס: שידברו על שטויות 

בכיר חמאס, מחמוד א-זהאר, אמר מוקדם יותר כי "אם בפתח מוכנים לקבל אחריות לניהול מו"מ עם ישראל על שטויות, שיעשו זאת". לדבריו, הקו של חמאס נותר בעינו - "לא להכרה בישראל, לא לשיחות עם ישראל", אולם "אם בפתח הולכים להקים מדינה, שיבושם להם. מבחינתנו, אנחנו לא מחשיבים את מה שהתרחש (בשני העשורים האחרונים) כמשא ומתן לשלום ולכן לא לקחנו חלק בזה". הוא הבהיר כי לממשלת המעבר שיקימו פתח וחמאס לא יהיה מנדט לנהל מו"מ עם ישראל.

 

גורמים מדיניים בישראל אמרו אתמול ל-ynet גם כי ישראל לא תוכל לנהל משא ומתן עם

הרשות כשחמאס לצדה. הנשיא שמעון פרס אמר מוקדם יותר, כי הוא מתנגד להסכם הפיוס בין הפלגים הפלסטיניים. "אני קורא לאבו-מאזן לא לחבור לחמאס. יש הזדמנות לשלום ואתם הורסים במו ידיכם את ההזדמנות למדינה פלסטינית".

 

ההסכם שנחתם אמש בראשי תיבות בין חמאס לפתח ארבע שנים אחרי שחמאס ביצע הפיכה ברצועת עזה, כולל שחרור אסירים פוליטיים משני הצדדים, הרכבת ועדה ביטחונית עליונה ובחירות לנשיאות, למועצה המחוקקת ולמועצה הלאומית הפלסטינית תוך שנה מיום חתימתו. בנוסף, אנשי ועדת הבחירות יהיו מוסכמים על הפלגים.

 

לפי ההסכם, תקום ממשלת אחדות לאומית, שבראשה יעמוד נציג מוסכם על הצדדים, כדי ליצור "אקלים רגוע לקראת הבחירות". הממשלה הפלסטינית הזמנית תהיה ממשלת מומחים, ולא יכהנו בה נציגי מפלגות. פרט לכך, יתבצע ארגון מחדש באש"ף, כדי שחמאס יוכל להצטרף אליו.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן. "ננהל מו"מ בשם אש"ף"
צילום: AFP
א-זהאר. שידברו מצדו
צילום: AP
דני יתום. "קבלו את תנאי הקוורטט"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים