שתף קטע נבחר

צילום: AP

איראן מברכת: הסכם הפיוס ינצח את הכובשים

שר החוץ סאלחי הביע תקווה כי הסכם הפיוס שנחתם בין פתח לחמאס "יזרז את ההתפתחויות בזירה הפלסטינית, ויביא לניצחונות גדולים על הכובשים". הוא שיבח את חלקה של מצרים. בפתח הגיבו לנתניהו: "כל פלסטיני יבחר באחדות ולא בישראל"

שר החוץ של איראן, עלי אכבר סאלחי, בירך על הסכם הפיוס שנחתם בין פתח לחמאס, ואמר כי זהו "צעד חיובי ומבורך". בהודעה שפרסם הלילה (יום ה') הביע סאלחי תקווה כי ההסכם "יזרז את ההתפתחויות בזירה הפלסטינית, ויביא לניצחונות גדולים על הכובשים".

 

פיוס היסטורי - כותרות אחרונות ב-ynet:

עדכונים שוטפים - בעמוד הפייסבוק של ynet

 

שר החוץ של איראן שיבח את תפקידה של הממשלה החדשה במצרים בהשגת ההסכם. לדבריו, "זהו ההישג הראשון של העם המצרי בזירה הפלסטינית לאחר ההתפתחויות האחרונות". הוא הביע תקווה כי ההסכם יביא לפתיחת מעבר רפיח במהרה, "על מנת לספק לפלסטינים ברצועת עזה את הצרכים הבסיסיים וההומניטריים".

  

מאז הדחתו של הנשיא חוסני מובארק חלה התחממות ביחסים בין טהרן לקהיר. שר החוץ המצרי נביל אל-ערבי קרא לאיראן לפתוח "דף חדש" ביחסים, ולאחרונה אף דווח כי באיראן כבר בחרו שגריר שיישלח בקרוב לשגרירות בקהיר, לראשונה זה 30 שנה. עם זאת, לא פורסם מועד יציאתו למצרים.


אבו מאזן והנייה. ההסכם יביא ל"ניצחונות גדולים" (צילום: AP)

 

איראן מעוניינת באופן מסורתי לטרפד כל הסכם מדיני שיביא להסדר בין ישראל לפלסטינים, וחותרת לאי יציבות באזור. מדי שנה מעבירה איראן סיוע כספי וצבאי ללוחמי החמאס ברצועת עזה על מנת לבסס את מעמדה באזור, ולהפוך לגורם משפיע במאבק בין ארגוני הטרור הפלסטיניים לישראל.

 

אמש הבהיר אמש בכיר החמאס, מחמוד א-זהאר, כי הארגון לא יכיר בישראל ולא ינהל עמה משא ומתן. "התוכנית שלנו אינה כוללת משא ומתן עם ישראל או הכרה בה. יהיה זה בלתי אפשרי לממשלת המעבר הלאומית לקחת חלק בתהליך השלום עם ישראל".

 

בדברים האלה יש משום אישור לחששות שהביעו בישראל בדבר ויתור פלסטיני על משא ומתן לשלום. גורמים מדיניים בישראל אמרו הלילה ל-ynet גם כן כי ישראל לא תוכל לנהל משא ומתן עם הרשות כשחמאס לצדה.

 

לפי ההסכם שנחתם בין פתח לחמאס, תקום ממשלת אחדות לאומית, שבראשה יעמוד נציג מוסכם על הצדדים, כדי ליצור "אקלים רגוע לקראת הבחירות". הממשלה הפלסטינית הזמנית תהיה ממשלת מומחים, ולא יכהנו בה נציגי מפלגות. פרט לכך, יתבצע ארגון מחדש באש"ף, כדי שחמאס יוכל להצטרף אליו. בתוך שנה ייערכו בחירות ברשות, ושני הצדדים ישחררו אסירים פוליטיים.

 

בכיר בפתח: "להסכם אין קשר לעסקת שליט"

גם ברשות שוררת תחושת אופטימיות בעקבות חתימת ההסכם. חבר הוועד המרכזי של פתח, תאופיק טיראווי, אמר בשיחה עם ynet כי הסכם כזה ודאי יקדם את האינטרס הפלסטיני. "אנחנו רצינו הסכם פיוס כעת, כדי להגיע לעצרת האו"ם בחודש ספטמבר כשאנחנו מאוחדים. הפנייה לאו"ם תיעשה בתמיכת כל הפלגים הפלסטיניים וכל המדינות שהכירו במדינה הפלסטינית עד עתה".

 

טיראווי התייחס לבחירה שהציב נתניהו בתגובתו אמש להסכם, ואמר: "אם ישראל סבורה שאנו צריכים לבחור בין שלום איתה לבין חמאס - אני מודיע כי כל פלסטיני שתשאל יבחר באחדות הפנים-פלסטינית ולא בישראל. אם ישראל רוצה לעשות שלום - אנחנו מקדמים זאת בברכה, אך היא חייבת לעצור את הבנייה בהתנחלויות ולגשת למשא ומתן". ישראל היא שמעדיפה לבחור בהתנחלויות ולא בשלום, הלין.

 

הבכיר הפלסטיני אף דחה את החשש כי הממשלה הפלסטינית העתידית שתכלול גם נציגי חמאס, תסרב לנהל מגעים עם ישראל. לדבריו, לממשלה לא יהיה שום צד בניהול המשא ומתן, אם יחודש. "הגוף היחיד שרשאי לנהל מו"מ עם ישראל הוא אש"ף ובתוכו הוועד הפועל". טיראווי ציין עוד כי לדעתו אין צורך שכל הפלגים הפלסטיניים יכירו בישראל, כדי לקיים עמה משא ומתן. "החזית העממית או החזית הדמוקרטית הכירו בישראל? התשובה היא לא, אבל עדיין התקיים משא ומתן בין הצדדים".

 

טיראווי הבהיר כי חמאס אינה הסיבה לכך שאין משא ומתן בין הצדדים. "הפיצול

 בין פתח וחמאס קיים כבר כמה שנים. עובדה שגם כשהיה פיצול לא היה משא ומתן בין הצדדים - המכשול היחיד למשא ומתן הוא נתניהו ולא חמאס". לטענתו, גם העובדה כי חמאס נתפש כארגון טרור בעיני חלק ממדינות העולם, אינה משפיעה על הסכם הפיוס. "אין ארגון פלסטיני שאנו רואים בו ארגון טרור".

 

ומה עם עסקת שליט? לטענת הבכיר הפלסטיני, אין בכלל קשר בין הדברים. "ההסכם הזה לא ישנה כלום בעניין", הבהיר טיראווי. "זה עניין של ישראל וחמאס והמתווך הגרמני". יחד עם זאת, ביקש הבכיר להדגיש כי הוא תומך בעסקת חילופי שבויים בין הצדדים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"צעד חיובי ומבורך". סאלחי
צילום: רויטרס
"רק אש"ף ינהל מו"מ". טיראווי
צילום: איי אף פי
מומלצים