שתף קטע נבחר

אחרי פלמחים: המינהל יבטל המכרז בחוף בצת

חוף בצת ניצל מבנייה? ל-ynet נודע כי מינהל מקרקעי ישראל התחייב לבטל את מכרז כפר הנופש בו זכה ג'קי בן זקן. השר ארדן יבקש מהממשלה לאפשר לוועדה המחוזית לשנות את ייעוד הקרקע מתיירות לשטח ציבורי פתוח, כדי שלא יוכלו לבנות שם. החברה להגנת הטבע: "מקום מפגש ובילוי לכל תושבי המדינה"

מינהל מקרקעי ישראל יפעל לביטול מכרז כפר הנופש בחוף בצת, שבו זכתה חברת מקאפל שבבעלות איש העסקים ג'קי בן זקן. ל-ynet נודע כי בימים האחרונים התקיימה פגישה בין נציגי מינהל מקרקעי ישראל ובראשם ראש המינהל ירון ביבי, עם השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, בלשכתו. במהלך הפגישה התחייבו נציגי המינהל לפעול לביטול המכרז, עקב אי עמידת היזמים בלוחות הזמנים.

 

בשבועות הקרובים יגיש ארדן לממשלה הצעת מחליטים בנושא, שתבקש לאפשר לוועדה המחוזית לשנות במקום זה את ייעוד הקרקע מתיירות לשטח ציבורי פתוח, כדי שאף אחד לא יוכל לבנות שם בעתיד. 

 

חוף בצת, שמדרום לראש הנקרה, נחשב לאחד החופים הטבעיים החשובים בישראל, בשל היותו אתר הטלה חשוב לצבי ים. אולם בשלהי 2007 זכו יזמים פרטיים במכרז של המנהל מקרקעי ישראל, הכולל שטח של 206 דונם בתחומי החוף ובסמיכות לים, לצורך הקמת ארבעה כפרי נופש בהיקף של עשרות אלפי מ"ר בניה ואגם מלאכותי.

 

בשנים האחרונות, התנהל מאבק סביבתי נרחב כנגד הבניה בחוף אוצה הובילו בין השאר תושבים מהגליל המערבי והחברה להגנת הטבע. למאבק הצטרף לפני כשנתיים גם השר ארדן, שהודיע כי יתנגד לבנייה בחוף הרגיש.

 

החברה להגנת הטבע: "זכות לחופים פתוחים"

ההתנגדות והלחץ הציבורי הביאו לבסוף להסכמה מצד היזמים לקבלת שטחים חלופיים וקבלת פיצוי. עם זאת, המשא ומתן שהתנהל בין המינהל ליזמים במהלך שנת 2009 הסתיים בשנה שעברה בהודעת המינהל, כי מבחינה משפטית לא ניתן להעביר קרקע חלופית בתמורה לקרקע בחוף. בהודעת המינהל צוין כי לכל היותר ניתן להשיב ליזמים את כספם ולשחררם מהמכרז.

 


השבת צבה לים בחוף בצת (צילום: אפי שריר)

 

הצעה זו נדחתה על ידי היזמים, והם ביקשו להמשיך בהליכי התכנון. אולם לאחרונה, על רקע הצלחת המאבק לביטול כפר הנופש בפלמחים, הצהיר השר ארדן כי בכוונתו לגבש את הצעת המחליטים, במסגרתה יוכלו מוסדות התכנון לשנות את ייעוד הקרקע בחוף. הצעת המחליטים, שכבר גובשה במשרד להגנת הסביבה, תובא בקרוב לאישור הממשלה וצעד זה של המינהל – אמור להקל על אישורה.

 

בחברה להגנת הטבע ציינו, כי "חוף בצת הוא מקום מפגש ובילוי לכלל תושבי המדינה ולתושבי הגליל המערבי בפרט. התוכנית מאיימת על תפקודו האקולוגי של החוף וגם על זכותו של הציבור לחופים פתוחים". בחברה הוסיפו כי "התוכנית מתבססת על תוכניות ישנות שאושרו בשבת 1992, ללא יידוע נאות של הציבור ולפני שינוי המדיניות בנוגע לשמירה על הסביבה החופית".

 

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, מסר, כי "בכל מקום שבו נעשו טעויות עבר תכנוניות על חשבון האינטרס הציבורי והסביבתי, אנחנו נאבק כדי לשנות אותם, בעיקר כשעדיין ניתן להציל את המצב. העיקרון הזה מתחזק עוד יותר כשמדובר בחופים ציבוריים שהם משאב שבעתיד יהיה יקר המציאות".  

 

מחברת מקאפל נמסר בתגובה: "החברה עומדת בלוח הזמנים ובכל התחייבויותיה, היא הגישה את תוכנית הבינוי לוועדה המקומית וממשיכה לפעול. במידה שתעשה פעילות חד צדדית בתנאי המכרז, מקאפל תדע לעמוד על זכויותיה".

 

במינהל מקרקעי ישראל סירבו להגיב.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוף בצת
צילום: דנה גיא, החברה להגנת הטבע
הצבים נושמים לרווחה
צילום: החברה להגנת הטבע
ארדן. "לשנות טעויות עבר"
באדיבות המשרד להגנת הסביבה
מומלצים