שתף קטע נבחר

מענק לדירה בפריפריה: "קודם שנמצא שם עבודה"

"אני מעדיף להישאר בשכירות, ובעבודה שמבטיחה יציבות למשפחה", אומר סעיד מטירה, בעוד דניאל מחיפה שוקל לעבור עם אשתו לשלומי או למעלות. 100 אלף שקל יעשו הבדל?

הממשלה מבקשת לעודד זוגות צעירים להשתקע בפריפריה – אולם יתכן כי המענקים בגובה 100 אלף שקל לרוכשי דירות בחלק מהיישובים, עליהם הוחלט אתמול (יום א'), לא יספיקו כדי למשוך אותם לאזורים הנחשקים פחות. בשיחה עם ynet, העידו זוגות כי בהתלבטות היכן לקבוע את מקום המגורים, התעסוקה היא הרבה פעמים השיקול הדומיננטי יותר.

 

 

הזוג נתי ואוריאל לנקרי, למד על בשרו שקשה להשתקע בעיר שאינה מציעה אפשרויות תעסוקה. בקיץ הקרוב הם יעזבו את אילת – שם התגוררו בשש השנים האחרונות – ויעברו לנצרת עילית, לבית אמו של אוריאל. שם, ינסו בתחילה עבודה ורק בהמשך, אם ניתן יהיה, גם לקנות דירה, בעזרת המענק.

 

"באילת, אם אתה לא מלונאי ועובד מצאת החמה ועד צאת הנשמה, אין לך שום סיכוי להתקדם ולהסתדר", סיפרה נתי. "אני עובדת בהנהלת חשבונות באחד המלונות. אוריאל, בוגר מכון וינגייט, עבד כמורה לחינוך גופני ומדריך בחדר כושר, אבל משתי העבודות ביחד אי אפשר היה לחיות, והוא עשה הסבה מקצועית לתחום משאבי האנוש".


אילת. "אם אתה לא מלונאי שעובד מסביב לשעון, אין סיכוי להסתדר" (צילום: AP)

 

כאשר חיפשו בני הזוג דירה באילת, התברר להם כי אין די במשכנתא, ולרכישתה נדרש גם הון עצמי שלא היה ברשותם. כשנולד בנם, לפני יותר משנה, החלו השניים לחפש עבודה באזור הצפון,

 כדי לחזור לאזור בו מתגוררות משפחותיהם, אך לשווא. "כל עוד אנחנו גרים באילת, לא הצלחנו למצוא שום עבודה בצפון", הוסיפה נתי. "אוריאל היה נוסע את כל הדרך לראיונות עבודה, אבל ברגע שראו שהוא עדיין גר באילת, הוא לא התקבל".

 

"הבעיה, כפי שאני רואה אותה, היא שמצפים ממך למקסימום תמורת מינימום", הדגיש אוריאל, "רוצים שתבנה בניין מהיסוד תמורת שכר מינימום. אני בנאדם בן 35, ולא יכול להסתפק כיום ב-4,500 שקלים לחודש. באחד ממקומות העבודה הציעו לי מלבד שכר המינימום, גם רכב וטלפון נייד - אבל עם הגבלת קילומטרים וכמות שיחות, וזו עבודה שכרוכה בנסיעות".


מה יהיה בנצרת עילית? "קשה בהתחלה, אבל נסתדר" (צילום: חגי אהרון)

 

ההחלטה לעזוב את אילת לטובת נצרת עילית היא לדברי בני הזוג, הימור גדול. "אולם אנחנו מוכנים לקחת את הסיכון הזה כי במצב הנוכחי שום דבר לא יקרה. לא נמצא עתיד לא פה ולא פה", הסבירה נתי. "אנחנו אנשים חכמים, אינטליגנטים ומאמינים בעצמנו, אבל הפחד הוא גדול. פעם ביום אנחנו עוצרים את עצמנו, ושואלים אם עשינו את הצעד הנכון".

 

אוריאל נשמע אופטימי יותר: "אנחנו לא מתייאשים, ומאמינים שבכל זאת נצליח. יהיה קצת קשה בהתחלה, אבל אני מאמין שנסתדר".

 

"עדיף שכירות, אבל עם עבודה יציבה"

בני הזוג סעיד והאלה חאג' יחיא, תושבי טירה, סיפרו גם הם על ההתלבטות: מצד אחד הם מעוניינים לעבור צפונה, אך הפחד מחוסר תעסוקה משאיר אותם במקום. "אני לא מוכן לסכן את משפחתי ולקבל מענק של 100 אלף שקל כדי לגור בצפון, כי הסכום הזה לא יכסה לנו 10 אחוז מעלות הבית", קבע סעיד. "לכן אני מעדיף להישאר בשכירות, אבל עם עבודה שמבטיחה לנו חיים יציבים. ראינו הרבה משפחות שקיבלו משכנתאות בסכומים גבוהים ולא עמדו בתשלומים. לדעתי, הצעת הממשלה תביא למשפחות רק צרות כלכליות".


נסרין מעדיפה להישאר באום אל-פחם (צילום: ערן יופי כהן)

 

"מענק של 100 אלף שקל לא יספיק אפילו לריהוט הבית", הוסיפה נסרין מחאמיד, המתגוררת עם בעלה האני באום אל-פחם. השניים התחתנו לפני שנה וחיים בשכירות כי לא יכולים להרשות לעצמם לרכוש חלקת אדמה.

 "כולנו יודעים טוב מאוד שבניית בית או רכישתו עולה לא פחות מ-600 אלף שקל, ומה שהציע השר אריאל אטיאס הוא זלזול בזוגות הצעירים. אנחנו צריכים לקבל מענק גבוה יותר כדי להימנע מכניסה לחובות שקשה לנו לצאת מהם".

 

מאידך, בקרב זוגות צעירים אחרים שמחפשים אפשרות להעתיק את מקום מגוריהם הרחק מהעיר הגדולה, הסבסוד הממשלתי דווקא מפיח תקווה. "זו החלטה שתעודד צעירים רבים ומשפחות בראשית דרכן להגיע לגליל ולנגב, ולתת משמעות חדשה למושג פריפריה, שבדרך כלל מתחברת לדברים שליליים של סגירת מפעלים או ירי טילים", ציין דניאל חן, בן 32. הוא ורעייתו הילה (27), שוקלים זה זמן מה לעזוב את חיפה, ולבנות את ביתם בשלומי או במעלות.

 

לדעת דניאל, "חשוב שבמקביל ייעצרו ההתייקרויות, ויינתנו תמריצים לקבלנים להוריד מחירים עבור דירות יד ראשונה לצעירים". הילה, מצדה, דואגת לא רק למגורים אלא גם לתעסוקה: "צריך

לעודד מפעלים גדולים להגיע ולפתוח שלוחות בצפון ובדרום. הם יקבלו עובדים נאמנים ונמרצים שרוצים להשקיע ולפתח את האזור בו הם גרים. במקביל", הוסיפה, "צריכים לדאוג לילדים שצריכים לזכות לחינוך טוב ולפעילות מגוונת בשעות הפנאי".

 

גיל (29) ונילי (26) גדלו בעכו ועזבו אותה לפני כשנתיים לטובת תל אביב. "אנחנו עומדים להינשא בעוד מספר חודשים וחשבנו לחזור לצפון אחרי הלימודים", סיפרה גילי. "החלטת הממשלה צפויה לעזור קצת, אבל היא מגיעה לאחר עליות במחירי הנדל"ן מצד אחד, והקשחת תנאי קבלת המשכנתא מצד שני. אני מקווה שהרבה צעירים שעזבו את הצפון, יראו בהחלטה הזו סימן שלממשלה כן אכפת מאיתנו ומהמשפחות שלנו שבחרו לבנות את ביתן בגליל".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אחיה ראב"ד, חגי עינב וחסן שעלאן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתי ואוריאל לנקרי. "מוכנים לקחת סכון"
מומלצים