שתף קטע נבחר

חוק הביציות עבר - אז למה עדיין לא ניתן לתרום?

מאות נשים בישראל ממתינות לתרומת ביצית. "חוק הביציות" שעבר לפני שנה היה אמור לאפשר להן לקבל אותה בארץ - אך בעיות בירוקרטיות מונעות זאת. "הייתי בטוחה שהסיוט נגמר, אבל עובדים עלינו בעיניים", אמרה ל-ynet אחת מהן

לפני יותר משנה אישרה הכנסת חוק היסטורי שנועד לסייע לאלפי נשים בטיפולי פוריות הזקוקות לתרומת ביצית ומבקשות לקבל אותה בישראל. החוק אפשר לראשונה השתלת ביציות מנשים בריאות עד גיל 54 - ובכך למעשה אמור היה להוות פתרון למחסור החמור בביציות בארץ, שאילץ נשים רבות לקבל את הטיפול בחו"ל.

 

אלא שמבדיקת ynet עולה כי למרות שהחוק כבר עבר - עד היום לא הושג בזכותו אפילו הריון אחד ונשים ממשיכות לשלם עשרות אלפי שקלים כדי לטוס לחו"ל ולקבל את תרומת הביציות שם. הסיבה: הכנסת עדיין לא אישרה את התקנות הנלוות לחוק, שנועדו לקבוע את התשלום שתקבל אישה שתורמת ביצית וכן את התשלום של האישה הנתרמת.

 

  • בואו להתעדכן בסרטונים ותמונות בלעדיות בפייסבוק שלנו

 

החוק עבר - התקנות עדיין לא

"אני יודעת כבר כמה שנים שאני זקוקה לתרומת ביצית וכבר עשיתי ארבע נסיעות לחו"ל לצורך קבלת התרומה, שעלו לי 100 אלף שקלים", מתארת דנה (שם בדוי) בת ה-42, שמבקשת להגשים חלום ולהפוך לאמא. "לפני כשנה התמלאנו אושר ותקווה כשחוק תרומת הביציות עבר בכנסת, אך מסתבר שבפועל הוא פשוט לא מיושם. כשניסיתי לברר עם רופאי הפריון כיצד לקבל תרומה בארץ תשובתם הייתה שלא ניתן ושחייבים לשם כך לנסוע לחו"ל. אני זקוקה לתרומה חמישית ואין לי אפשרות לגייס 30 אלף שקלים. אני נאלצת בלב כבד ובייאוש עמוק לוותר על החלום להיות אמא. הייתי בטוחה שכשהחוק עבר הסיוט נגמר, אבל ממש עובדים עלינו בעיניים. בבתי החולים אמרו לי שאין תרומות ושזה לא בר ביצוע".

 

עו"ד אירית רוזנבלום, מנכ"לית ארגון "משפחה חדשה" מספרת כי היא מקבלת מדי יום פניות מנשים שזקוקת לתרומת ביצית ולא יכולות לקבל אותה בארץ. לדבריה "מבדיקת הנושא גיליתי שהתקנות שאמורות להסדיר כמה כסף מקבלת תורמת הביצית לא נקבעו. זה חוק שכולם מתקשטים בו - אבל אף אחד לא מיישם אותו. יש זרם של פונות והדבר מעיד על מצוקה אדירה של נשים, שאינן יכולות לקבל תרומת ביצית כי אין תורמות בישראל".

 

רוזנבלום כתבה השבוע בנושא לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן. "התנהלות זו לה שותפים כל הגורמים העומדים מאחורי יישומו של החוק מגלה אטימות בלתי נסבלת הגובלת במניפולציה", כתבה רוזנבלום, שלדבריה חוששת כי רגישות הנושא היא זו שמעכבת את גיבוש התקנות. "האם הרצון לאמהות והזכות לאמהות לא עומדים לנגד עיניכם?!".

 

יש לציין כי הסכום שתורמת הביצית אמורה לקבל צפוי לעמוד על כששת אלפים שקלים. "יש חשש שמדובר במחיר נמוך ויש מי שטוען כי מדובר בניצול נשים. אני חושבת שכדי להימנע מהוויכוח פשוט לא קבעו עדיין את התקנות", אומרת רוזנבלום.

 

"השמחה כנראה הייתה מוקדמת מדי", מוסיפה ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה), חברת ועדת הבריאות של כנסת ומי שהיתה שותפה כרופאה לגיבוש החוק. "גם לאחר עשר שנים של מאמצי חקיקה, החוק עדיין לא מיושם. עברה למעלה משנה מאז שהחוק אושר ומשרד הבריאות לא העביר תקנות שיאפשרו לנשים שחיכו תקופה ארוכה להנות מתרומת ביצית. צר לי שדווקא משרדי הממשלה הם שמפרים את החוק, בעצם העיכוב בהעברת התקנות לאישור".

 

מאות נשים ממתינות לתרומה

כרגע לא ידוע מספרן המדוייק של הנשים הממתינות בישראל לתרומת ביצית או טסות לחו"ל כדי לקבל אותה, אך נראה שמדובר במאות נשים. פרופ' מרתה דירנפלד, מנהלת היחידה להפרייה חוץ גופית בבית החולים כרמל בחיפה, ויושבת ראש האיגוד הישראלי לרפואת הפיריון (איל"ה) מספרת מניסיונה כי "יש לי 100 נשים, מאוד מסכנות, שלא יכולות לשלם עבור תרומת ביציות מחו"ל ושנרשמו לקבלת תרומת ביצית בארץ, אבל אין לי אף תרומה. יש הרבה בעיות עם החוק הזה"

 

עם זאת מציינת פרופ' דירנפלד כי גם לאחר השלמת החקיקה היישום של החוק בשטח צפוי להיות בעייתי. "גם אם יהיו תורמות, אין מוטיבציה למנהלי היחידות להכניס טכניקה מורכבת ובעייתית כמו זו. יש לנו חשש שאנחנו עלולים בשוגג לעבור על החוק. לא קיבלנו את התנאים המלאים ליישום החוק: אין עובדת סוציאלית או פסיכולוג שמלווים את התהליך. כל התקשורת בין התורמת לנתרמת צריכה תמיכה. אני גם לא רוצה להתעסק עם הקטע האירגוני והבירוקרטי. מה קורה אם מתברר שלתורמת אין מספיק ביציות? האם היא תקבל את הכסף? האם הנתרמת תסכים לשלם? יש הרבה אספקטים אחרים שאינם רפואיים, שאני, בתנאי כוח האדם המוגבלים שלי, לא יכולה לעשות".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "החוק אושר ומשרד הבריאות הזדרז והכין את התקנות הנלוות. התקנות הועברו למשרד המשפטים לאחר קבלת משוב מאנשי המקצוע בשטח. במקביל משרד הבריאות פרסם נוהלי הפעלה מבעוד מועד. המשרד קיים יום עיון בנושא לבתי החולים. במסגרת יום העיון הוסברה אופי הפעילות הנדרשת מהם וכן התקבל משוב מבתי החולים. בתי החולים נמצאים בהערכות ליישום חוק הביציות. משרד הבריאות ערוך לביצוע החוק, התקנות שאמורות לעבור בכנסת בשבועות הקרובים ייתנו מענה לכל בית חולים שיחל ביישום החוק".

 

מוועדת הבריאות נמסר כי "הוועדה פועלת לזרז את הבאת התקנות לאישורה".

 

ממשרד המשפטים נמסר כי "התקנות אושרו והועברו לכנסת".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמה זמן עוד ייאלצו הנשים להמתין כדי להפוך לאמהות? (אילוסטרציה)
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים