שתף קטע נבחר

בקרוב: נשים יוכלו לתרום ביציות תמורת תשלום

הצעת חוק שתאפשר לראשונה בישראל תרומת ביציות על ידי מתנדבות יצאה לדרך והועברה אתמול (ה') לעיונם של משרדי הממשלה. ההצעה תאפשר לכל אישה בהתאם לגילה ולמצב בריאותה לתרום ביציות שישמשו נשים אחרות בטיפולי ההפרייה ולקבל בתמורה פיצוי כספי, שיעמוד על כ-6,000 שקל

לפי ההערכות כ-4,000 נשים בישראל ממתינות לתרומת ביצית לצורך טיפולי פוריות. נכון להיום החוק בישראל מתיר לשאוב ביציות רק מנשים שעוברות ממילא טיפולים כאלו, לשימושן האישי וכתרומה. אולם מאז פרשת "גניבת הביציות" בה הואשם פרופ' ציון בן-רפאל, לשעבר מנהל מחלקת נשים בבית החולים בילינסון, המואשם ששאב במרמה ביציות ממטופלות שלו וגרף רווח כספי ממכירתן, אין כמעט תרומות מסוג זה.

 

בתום שלוש שנים של עבודה נוסחה הצעת החוק על ידי היועצת המשפטית של משרד הבריאות, עו"ד מירה היבנר-הראל. ההצעה מאפשרת לכל אישה בת 20-35 וללא מחלות גנטיות לתרום ביציות, במטרה להרחיב את מאגר התרומות המדולדל. בנוסף, התורמת צריכה לחתום על הסכמה לביצוע הפעולה. פרטי התורמות ירוכזו במאגר מידע ("מירשם ילודים") שישמש רק למטרה אחת: למנוע בבוא העת נישואי קרובים (ולא לצורך זיהויה של האישה התורמת, למשל).

 

"ניסינו בהצעת החוק לפתור את בעיית האמון בין הנשים לרופאים על ידי כך שקבענו שהתורמת תקבל דיווח על מספר הביציות שנשאבו ותוכל לבחור כמה מתוכן היא מעוניינת לתרום או לשמור לעצמה או לתרום לצרכי מחקר", אומרת היבנר-הראל.

 

בתמורה למאמץ ולסיכון שבהליך יקבלו התורמות פיצוי כספי שגובהו עדיין לא נקבע.

 

כדי למנוע מצב של סחר בביציות קובע החוק שכל תרומה תועבר ל"מאגר" ארצי ולא ניתן יהיה לייעד אותה לאישה מסויימת. בנוסף החוק קובע פיקוח על טופסי ההסכמה של הנשים ואוסר לשדל אישה לחתום על הסכמה לשאיבת ביציות. החוק גם מגביל את מספר הפעמים שבהן ניתן יהיה לתרום.

 

"אני מאד מקווה שהצעת החוק תקרום עור וגידים ותעבור במושב הכנסת הקרוב. הגענו לקונסנזוס מקיר לקיר ויש לנו גם אישור של רבנים להצעת החוק", אומרת היבנר הראל.

 

שר הבריאות יעקב אדרי ציין כי "הצעת החוק תקדם את הנושא הכאוב של תרומת ביציות ותעודד נשים לתרום".

 

תינוק לא רק למי שיש לה 20 אלף דולר

 

"בשנים האחרונות לא היו בישראל תרומות של ביציות", אומרת עופרה בלבן, יו"ר עמותת "חן לפיריון ולחיים", "נשים לא תורמות מיוזמתן ורופאים אינם מציעים להן לתרום. הכל בעקבות פרשת בן-רפאל".

 

הפתרון היחיד האפשרי בהעדר תרומות בארץ הוא קבלת תרומות ביצית מחו"ל. עלות כל מחזור טיפולים כזה הוא כ-5,000 דולר ויש צורך על פי רוב בלפחות 4 טיפולים.

 

"המצב היום בישראל הוא מאד קשה ומאד מתסכל והחוק הזה נותן תקווה לאלפי נשים. לא רק לנשים שיש להן 20 אלף דולר יש זכות להרות".

 

מנתונים שאספו בעמותת "חן לפיריון וחיים" מדי שנה עוברות 15 אלף נשים טיפולי פוריות, רק כ-1,500 מתוכן מתאימות לתרומת ביצית ורק 150 מהן היו מסכימות לתרום אם היו מתבקשות.

 

להערכת בלבן, אם תתקבל הצעת העמותה בראשה היא עומדת יעמוד סכום הפיצוי לתורמות על כ-6,000 שקל לתרומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
הריון עם תרומת ביצית. לא רק למי שיש לה 20 אלף דולר
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים