שתף קטע נבחר

ניצל ע"י מתנדבים בערבה: "שערורייה של מד"א"

גלעד יוסף, שהתהפך עם משאיתו בכביש הדרומי, לא מבין את החלטת מד"א שנחשפה ב-ynet, למדר את ארגוני ההצלה: "לא הייתי בהכרה. אם לא הם, הייתי טובע בסולר"

"בזכות המתנדבים אני בחיים". כך, במילים פשוטות וברורות, מסכם גלעד יוסף את האירוע בו ניצלו חייו, לאחר תאונה שעבר בכביש הערבה. הפרסום הראשון ב-ynet על החלטת מגן דוד אדום לחסום את הודעות הביפר של אירועים חריגים משאר ארגוני ההצלה, מותיר אותו מודאג לגבי תוצאות מקרים דומים בעתיד והסיכון לחיי אדם שהיא גורמת.

 

ביום גשום בחודש אפריל האחרון, נסע יוסף, תושב ראש העין, לאילת לרגל פתיחת סניף חדש של החברה בה עבד. הוא איבד שליטה על כביש הערבה והתהפך לתוך תעלה בצד הדרך. למזלו הגדול, שהו באזור כמה מתנדבי ארגון הצלה, שמצאו אותו במצב

קשה, שוכב בתוך שלולית סולר שדלף מן המשאית, רגע לפני שזה מכסה את ראשו. המתנדבים העניקו ליוסף טיפול ראשוני, סייעו לייצוב מצבו, והזעיקו למקום מסוק של יחידת 669, שפינה אותו לבית החולים.

 

"זה היה נגמר לא טוב, כי לא היה מד"א באזור", סיפר יוסף ל-ynet. "רק אחרי 20 דקות הם הגיעו. טנק דלק של למעלה מ-500 ליטר נשפך עלי. לא הייתי בהכרה. אם לא הם, הייתי טובע בסולר".

 

יוסף, הנמצא עדיין בתהליכי שיקום בבית לוינשטיין, מתאר את תהליך הפינוי, ומספר כי גם במהלכו, ניסו במד"א להשתלט על האירוע מידי המתנדבים. "הם היחידים שהיו באזור באותו רגע. היו גם ויכוחים עם מד"א שביקשו שימתינו והם רוצים לפנות. הם התעקשו והזמינו מסוק. תוך קצת יותר משעה הייתי בסורוקה. אם לא הם, לא יודע כמה זמן היה לוקח לי להגיע לבית החולים".

 

לדברי שושי, רעייתו של יוסף, "אין ספק שזה שהם היו באזור הביא לכך שגלעד בחיים, עוד כמה דקות והמצב היה בלתי הפיך". יומיים אחרי שבני הזוג שמעו על החלטת מד"א, הוסיפה יוסף כי "זה פשוט לפגוע בחיי אדם. במקרה הזה של בעלי, נוכחות של נציגי ארגון שאינו מד"א הצילה את חייו, מה יקרה לאדם שיהיה במצב דומה ויחכה דווקא לאנשי מד"א? הרי באזור נידח כזה לקח לאמבולנס הראשון רבע שעה להגיע".


זירת התאונה בכביש הערבה

 

במשך שנים נהגו במד"א להוציא הודעה בביפר עם הכתובת המדויקת של פניות המתקבלות במוקד 101. אנשי הארגונים הפרטיים, שמאגדים אלפי חובשים, פרמדיקים ורופאים מתנדבים, מיהרו להעניק את הטיפול הראשוני אם היו בקרבת מקום. החל משלשום, שונו הכללים וכרגע אותם כוננים מקבלים מידע חלקי על האירוע. כאשר הם פונים למד"א לקבל את המידע הם נחסמים.

 

הפרסום עורר תגובות סוערות בקרב ארגוני ההצלה וגורמי הרפואה והסיוע. במקביל, זימן משרד הבריאות לדיון את נציגי

מד"א ואיחוד הצלה במטרה להסדיר את פעילותם. במשרד אמרו כי הם רואים חשיבות רבה למתן מענה מהיר ומקצועי במקרי חירום רפואיים.

 

לטענת יוסף, רק מאבק כלכלי על תקציבים הביא למצב הנוכחי. "זו שערורייה, כל אחד רוצה להיות לבד בשטח ולהרוויח את כל הכסף. בזכותם אני חי, שיפסיקו עם מאבקי הכוח. מי שיותר קרוב ויכול לעזור - שיעשה את זה, אני לא מבין מה מד"א מנסים לעשות פה? להיות מונופול על החולים בארץ?".

 

אשתו מדגישה את הפן הכלכלי, שלטענתה הוביל לעימות. "זה פשוט עניין של כסף, הרי מד"א גובים סכומים מאוד גבוהים על כל אמבולנס שלהם, ואני לא רואה שוב סיבה אחרת לפגיעה כזו בחיי אדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זירת התאונה בכביש הערבה. "עוד כמה דקות והמצב היה בלתי הפיך"
כך נראות הודעות הביפר החדשות של מד"א
מומלצים