שתף קטע נבחר

מד"א ממדר את ארגוני ההצלה: "מאבק על יוקרה"

בטענה של "שמירה על חיסיון רפואי", החליטו בארגון לשלוח מעתה הודעות כלליות בלבד על אירועי חירום. מי שירצה לקבל מידע מדויק - יצטרך להתקשר למוקד. "הבעיה שהם מוסרים את המידע אך ורק לאנשי מד"א", טוענים בארגונים האחרים, "למה להסתיר מידע שיכול להציל חיים?". מד"א: אין שינוי בהזנקה

המלחמה בין ארגוני ההצלה שעלולה לעלות ביוקר: מד"א החל היום (ב') לחסום מידע על אירועי חירום בפני ארגוני הצלה אחרים במדינה, במה שנראה כמו נקודת השיא של המאבק בין הארגונים השונים. "מדובר פה בחיי אדם", אומרים בארגוני המתנדבים.

 

 

עד היום, מתנדבי ארגוני ההצלה השונים היו מקבלים בביפר מידע על אירועי חירום ולעתים מגיעים למקום לפני אנשי מד"א. אלא שבמד"א לא היו מרוצים מהנוהל, ובשעות הצהריים החליטו בארגון להפסיק לשלוח ביפרים והודעות מירס עם הכתובת שבה קרה האירוע, ובמקום זאת להוציא הודעה עם כתובת ותיאור כלליים בלבד. בארגון הסבירו כי המהלך נועד לשמור על החיסיון הרפואי של מקבלי השירות.

 

במקביל למד"א, פועלים באירועים השונים בין היתר אנשי איחוד הצלה, זק"א וגורמים אחרים. בארגונים אומרים כי בין בעלי התפקידים שמעניקים עזרה ראשונה נמצאים חובשים, פרמדיקים ולעיתים רופאים מתנדבים, אשר חלקם מצוידים אף בציוד החייאה. לעתים, כוננים שקרובים לאירוע מגיעים לזירה לפני מד"א ומעניקים לאדם שבמצוקה טיפול רפואי שבמקרים רבים אף מציל את חייו.


 

"איזו סיבה יש להסתיר מידע שיכול להציל חיים?" (צילום: מתי אלמליח)

 

אבל יעילותם של כונני ההצלה גרמה לא פעם לחיכוכים עם אנשי מד"א. לטענת הכוננים, במד"א לא אהבו את היעילות של המתנדבים שהקדימו אותם. בלא מעט מהמקרים, בזירות אירועים התפתחו מהומות, כאשר אנשי מד"א ביקשו מהכוננים לעזוב את המקום מכיוון שהם מטפלים כעת באירוע. במד"א הכחישו שזאת הסיבה להנחיה החדשה.

 

עם קשר או בלי, על רקע המאבק הזה, הוחלט במד"א לבטל את השירות שחושף את המידע המלא על האירועים לכוננים. ההודעה שתישלח אליהם תכלול רק כתובת כללית, ללא תיאור מדוייק של הפגיעה. מי שירצה לקבל את המידע המדוייק, יצטרך להתקשר למוקד מד"א.

 

זהירות מ"גורמים לא מורשים" 

"הבעיה שהם מוסרים את המידע אך ורק לאנשי מד"א", התלונן כונן באחד הארגונים, "כשאנחנו מתקשרים הם לא מוסרים לנו את המידע. מדובר פה בחיי אדם, איזה סיבה יש להסתיר מחובש או מתנדב אחר מידע שיכול להציל חיי אדם?".

 

במכתב שהוציא היום עוזר מנכ"ל מד"א למנהלי המרחבים הוא כתב כי "מקבלי השירות הפונים למד"א באמצעות קווי 101 זכאים לחיסיון רפואי... על כן, חובה על כלל צוותי מד"א לעשות ככל שביכולתם לשמירת פרטיות הפונה וחיסיון המידע".

 

עוד הוסיף עוזר המנכ"ל כי ההודעות בביפרים יכללו רק עיר, רחוב וסוג אירוע. "כונן אשר יהיה

מעוניין לצאת לאירוע, ורק הוא, ייצור קשר עם המוקד הכוננים לקבלת פרטים נוספים כגון מספר בית, קומה, דירה, שם החולה", כתב. הוא אף מסביר כי את המידע אין להוציא החוצה: "אבקשכם להנחות את כלל הגורמים הרלונטיים במרחב בהנחיות אלו, לרבות האיסור על הפצת המידע לגורמים בלתי מורשים".

 

"אין לנו ספק שמדובר במאבק על יוקרה. במד"א לא רוצים אותנו פשוט. אנחנו מפריעים להם עם הפעילות הברוכה שלנו. איפה נשמע שארגון לא רוצה עזרה ממתנדבים?", סיפר אחד הכוננים המתנדבים.

 

ממד"א נמסר בתגובה: "אין כל שינוי בשיטת ההזנקה של כונני מד"א. כל מי שטוען על שינוי אינו נמנה על צוותי מד"א. יובהר, כי הארגון מחויב לשמור על חוק זכויות החולה ועושה ככל שניתן כדי להימנע מפגיעה בחיסיון הרפואי של החולים. את הפרטים האישיים והחסויים הנוגעים לחולה ספציפי, מקבל הכונן שנמצא בסמוך למקום הקריאה באמצעות מוקד הכוננים ובאמצעות מערכת הקשר מהמתקדמות בעולם המאתרת על-ידי GPS את הכוננים הקרובים למקום האירוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כך נראות ההודעות החדשות של מד"א
מומלצים