שתף קטע נבחר

כאבי ברכיים: מה הדרך הטובה ביותר לטיפול?

שחיקת סחוס, או בשמה המקצועי מחלה ניוונית של המפרק, היא הגורם העיקרי לכאבי פרקים, ביניהם גם כאבי ברכיים. איזה טיפול עדיף והאם יש דרך למנוע אותה? ד"ר אלכסיי קלגנוב מסביר

היכולת לנוע ללא מגבלה נחשבה, בכל הזמנים, כתנאי הכרחי לאורח חיים בריא. מחלות הפוגעות במוטוריקה של האדם חוסמות בפניו את האפשרות לבצע פעולות יומיומיות פשוטות, לעסוק בפעילות גופנית ואף לעבוד. הגורם העיקרי להגבלה בתנועות הגוף קשור למחלות ניווניות של הפרקים, ובעיקר מפרק הברך והירך.

 

 

בעבר מחלות הפרקים נבעו בעיקר מזיהומים שונים שמקורם במחלות ובפציעות. עם גילוי האנטיביוטיקה הצליחה הרפואה המודרנית להתמודד עם רוב הפגיעות הזיהומיות במפרקים. במקביל להתפתחות הדינמית של הרפואה עלתה גם תוחלת החיים של האדם וכיום הגורם העיקרי לכאבי הפרקים הוא מחלה ניוונית של המפרק, המוכרת יותר בשם שחיקת סחוס.

 

מהם התסמינים של שחיקת סחוס?

התסמינים העיקריים של שחיקת הסחוס במפרק הברך הם כאבים המתגברים בעיקר בעליה ובירידה במדרגות וכאב בעמידה ממושכת. לעיתים מופיעים הכאבים גם בלילה ועם התקדמות השחיקה מופיעה גם נפיחות ונוזל בתוך פרקי הברך. בשלב זה הכאבים מלווים גם בהגבלה בתנועות, קושי בדריכה ובהליכה.


ברך עם שחיקת סחוס. כאבים עזים בעלייה וירידה במדרגות

  

מהם הגורמים העיקריים לשחיקת הסחוס במפרק הברך?

הגורמים הבלתי תלויים באדם הם: 

  • גיל: למעלה מ-80% של בני ה-60 ומעלה סובלים ממחלה ניוונית של הפרקים הגדולים.

 

  • מין: נשים סובלות מנטייה לניוון מפרק הברך יותר מגברים, זאת בעיקר בגלל המבנה האנטומי של הגוף.

 

הגורמים התלויים באדם הם:   
  • משקל עודף: משקל עודף מוסיף עומס על הברכיים ובאנשים צעירים יכול להגדיל את הסיכון לחלות במחלות פרקים ניווניות. בבני 45 ומעלה הוא עלול להאיץ את התפתחות השחיקה.

 

  • תזונה רוויה באומגה 6: מחקרים אחרונים מראים כי מזונות עשירים באומגה 6 גורמים להפרשה של חומרים מעודדי דלקת בגופנו. מקורו במאכלי בשר, חלב וביצים בעיקר. לכן שמומלץ לצרוך מוצרים אלו בצורה מבוקרת ולהקפיד על איזון התזונה עם אומגה 3.


איכות חיים. ברך עם תותב (צילום אחרי הניתוח באדיבות ד"ר בנימין בנדר)

 

  • פעילות גופנית לא מותאמת: עיסוק בפעילות גופנית לא מבוקרת ולא מותאמת למבנה האנטומי של הגוף ולגיל המתאמן עלולה גם היא להשפיע. כל אחד מאתנו, העוסק בפעילות גופנית סדירה, חייב לקחת בחשבון בראש ובראשונה את המבנה הפיזיולגי של גופו ולבחור בתחום ספורט בהתאם. כך, למשל, לאנשים עם עודף משקל עדיף לעסוק בשחייה או התעמלות במים ולא בספינינג או ריצה. לאנשים בגיל 50 ומעלה מומלץ לעבור לפעילות גופנית מתונה יותר, ללא נשיאת משקל רב, כמו מכשיר הסקי בחדר הכושר, אופניים בישיבה גבוהה וכו'.

 

  • ספורט פתאומי: חשוב לדעת כי "ספורט פתאומי" (כלומר פעילות גופנית מאומצת מדי פעם, כמו כדורגל בשבת) לאנשים שלא עוסקים בשום פעילות גופנית במהלך יתר ימות השבוע עלול להגדיל את הסיכון לפציעות ברכיים ולהעמיס על הפרקים.

 

איך מטפלים?  

דרכי הטיפול במחלות ברכיים עברו שינוי במהלך השנים. בעבר הטיפול העיקרי בבעיות ברכיים היה קטיעת הגפה. עם התפתחות הרפואה המודרנית, למדנו לטפל במחלות פרקים בכמה מישורים:

 

  • הטיפול התרופתי 

קיימות כיום מגוון אפשרויות להקלה על כאבי ברכיים וטיפול בדלקות פרקים, ביניהם משככי כאבים אנטי דלקתיים, משחות ואביזרים אורתופדיים כגון מייצבי ברכיים ובירכיות אלסטיות העוזרות להמעיט את הלחץ המופעל על הברך.

 

  • רפואה משלימה 

גם ברפואה המשלימה יש מענה לכאבי הברכיים. השיטות הנפוצות ביותר הן פיזיותרפיה עם תרגילים להפעלת המפרק המוגבל בתנועות, חיזוק השרירים באזור לתמיכה וייצוב המפרק וטיפולים בחום להפחתת הדלקת. ניתן גם לטפל בכאבי ברכיים בהידרותרפיה (טיפולים במים) וכן על ידי דיקור סיני.

 

  • זריקות 

בשנים האחרונות פותחה טכניקה חדשה לטיפול ומניעה של התופעה, הכוללת סדרה של זריקות חומצה היאלורונית לתוך המפרק. החומצה היאלורונית היא התחליף ל"נוזל הטבעי" הנמצא אצל כולנו בברכיים.

תפקידו של הנוזל הוא לשמור על תפקודו התקין של המפרק, מניעת שחיקתו ועקב כך מניעת היווצרות דלקות תוך מפרקיות. החומצות של הדור החדש אינן גורמות לתגובות אלרגיות וניתנות להזרקה ישירות אל תוך המפרק.

 

תרופה נוספת המשמשת לטיפול בתהליך הדלקתי בתוך המפרק היא הקורטיזון, המוזרק גם הוא לתוך הברך. ניתן לשלב בין שתי התרופות ובתום סדרת הזריקות של החומצה ההיאלורונית להזריק גם קורטיזון לקבלת תוצאות טובות יותר לטווח ארוך ככל האפשר.

 

  • הטיפול הניתוחי

הטיפול הניתוחי כרוך בהחלפת מפרק הברך בתותב. הניתוח מאפשר שיפור ניכר באיכות החיים. הטכניקות החדשניות והשתלים המודרניים מאפשרים חזרה מהירה וקלה יחסית לשגרת היום יום, כולל עבודה והתעמלות.

 

כיצד ניתן למנוע שחיקה של הסחוס?

כדי לשמור על בריאות הברכיים לאורך השנים רצוי לשמור על משקל גוף תקין ותזונה מאוזנת, להקפיד על פעילות גופנית מבוקרת ומותאמת למבנה הגוף וצרכיו. רצוי להיוועץ עם הרופא המטפל טרם תחילת העיסוק בפעילות גופנית ועדיף להתאמן עם צוות מדריכים מקצועי, שיכול לכוון להפעלה נכונה של השרירים, כדי שניתן יהיה לחזק ולא להרוס. חשוב גם להקפיד על נעילה נכונה עם מדרסים אורתופדיים.

 

הכותב הוא מומחה לכירורגייה אורטופדית


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחיקת סחוס. כאבים גם בלילה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים