שתף קטע נבחר

גם בסעודיה וירדן יש מחסור בדיור

אומרים ש"האביב הערבי" גרם למחאת האוהלים, אך לא רק בישראל חסרות דירות: כ-60% מתושבי עקבה הם מעוטי יכולת שידם אינה משגת קניית דירה, סקרים שבוצעו בערב הסעודית הצביעו על כך שכיום 45% מהכנסות הצעירים בסעודיה מופנים לכיסוי דמי השכירות

משבר הדיור שהוביל כאן למחאה זוכה לסיקור נרחב ולכותרות גם בתקשורת הערבית. בחלק מהדיווחים נטען כי "האביב הערבי" הדביק את הציבור הישראלי. במישור רציני יותר, ניתן לומר כי מחסור בדיור אינו חדש למדינות הערביות. כל המדינות, כולל אלה הנחשבות לעשירות סובלות ממנו בצורה כזו או אחרת.

 

 

מחירי השכירות בעקבה מרקיעים

בעיתוי מקרי אך מעניין העלו השבוע הקבלנים בעיר עקבה דרישה לרשויות לשנות את חוקי הבנייה נוכח משבר הדיור המחמיר בעיר הנמל השכנה לאילת.

 

לפי תקנות הבנייה בממלכה, לא ניתן לבנות בעיר בנייני מגורים מעבר ל-3 קומות. עתה קיימת דרישה להגדיל את מספר הקומות שניתן לבנות. כמו הועלתה תביעה להפשיר קרקעות לבנייה במסגרת התכנית לפיתוח צפונה של עיר הנמל היחידה בירדן.

 

עקבה נמצאת בתנופת פיתוח אדירה, בייחוד מאז הודיעה הממשלה על הפיכתה ל"אזור כלכלי מיוחד". במקביל, אושרו פרויקטים בשוק הדיור אך מדובר בעיקר בבתי פאר לאורך החוף שמיועדים למשיכת עשירי הממלכה והמפרץ. דירות אלה לא כוללות את כלל האוכלוסייה.

 

העיר עקבה חוותה בשנים האחרונות גידול אוכלוסין מהיר ובשנת 2008 הגיע הנתון ל-7.3%. כ-60% מתושבי העיר הם מעוטי יכולת שידם אינה משגת קניית דירה. עתה בשל ההיצע הנמוך הם נאלצים להתמודד עם מחירי שכירות גבוהים. לפי הדיווחים, בשנים האחרונות זינק מחיר השכירות בעיר של דירה ריקה מ-80 דינאר בחודש (כ-112 דולר) ל-220 דינאר (כ-310 דולר) בחודש.

 

דירות מרוהטות בעיר יכולות לעלות 500 דינאר (כ-700 דולר בחודש). מחיר דירה בעיר נע בין 50 אלף דינאר (70 אלף דולר) ל-100 אלף דינאר (140 אלף דולר). יש לזכור כי פקיד ממשלתי בעיר משתכר כ-250 דינאר (כ-350 דולר) בחודש. לפיכך, התרבתה מגמת הבנייה הבלתי חוקית בעיר.

 

סעודיה – רוב התושבים חיים בשכירות

למרות הדימוי שקיים אצלנו לגבי העושר בו חיים התושבים בערב הסעודית המציאות שונה. זה נכון ששכבת הנסיכים נהנית מתנאי חיים מופלגים אולם מרבית האוכלוסייה ובכלל זה העובדים הזרים יכולים רק לחלום על בית משלהם. כיום רוב תושבי ממלכת הנפט חיים בדירות שכורות. סקרים שבוצעו בערב הסעודית הצביעו על כך שכיום 45% מהכנסות הצעירים בסעודיה מופנים לכיסוי דמי השכירות.

 

הקושי בהשגת דירה עבור הצעירים הסעודים מהווה מבחינת השלטונות "חומר נפץ" בייחוד בתקופה זאת של מהפכות ערביות. לא בכדי הודיע המלך הסעודי עבדאללה מאז החל אי השקט בעולם הערבי על סדרה של רפורמות בתחום הדיור בערב הסעודית ובכלל זה הפיכת הרשות לדיור למשרד השיכון ומינוי שר.

 

ההשקעות במגזר הדיור בערב הסעודית אדירות. לפי נתונים רשמיים, בשנה שעברה הושקעו במגזר הדיור הסעודי כ-400 מיליארד דולר. העלייה במחירי הנפט, תכניות התמריצים הממשלתיים והקלה במתן הלוואות סייעו לפריחת שוק הנדל"ן. למרות זאת, הפער האדיר בין היצע הדירות לביקוש רחוק מלהיסגר.

 

כדי לסגור את הפער, צריך השוק הסעודי לייצר עוד מיליון דירות בתוך 3 שנים. עזם זאת, במסגרת הרפורמות שאושרו על ידי המלך נערכים הדיונים הסופיים באישור חוק משכנתאות חדש. במידה שהחוק יאושר צפויה עלייה של עשרות אחוזים בקניית דירות בייחוד משכבת הגיל הצעירה.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נמצאת בתנופת פיתוח אדירה. עקבה
צילום: יואב גלזנר
רק הנסיכים חיים בעושר. סעודיה
צילום: AP
מומלצים