שתף קטע נבחר

 
צילום: דודו אזולאי

עצרות האוהלים: 'תחושה של הקמת מדינה מחדש'

ב-21:00 יתקיימו בעשר ערים צעדות ועצרות של אנשי מחאת האוהלים. אחד המארגנים אמר ל-ynet: "אנחנו בתנופה ומחוזקים יותר מאי פעם. אנחנו רוצים לעשות משהו ולשנות וזה סוחף את כולם". המארגנים מקווים ליותר משתתפים מהשבוע שעבר

אנשי מחאת האוהלים מקווים שבעצרות הערב (שבת) נגד מחירי הדיור הגבוהים ישתתפו יותר מפגינים מאשר בשבוע שעבר בתל-אביב: בכמה ערים, מקריית-שמונה בצפון ועד באר-שבע בדרום, צפויות להיערך ב-21:00 הפגנות ענק. בהפגנות ובעצרות, שיועברו בשידור חי ב-ynet, אמורים להשתתף גם אמנים מובילים.

 

מחאת האוהלים - כל הכתבות ב-ynet

  

בתל-אביב ייצאו הצועדים מכיכר הבימה לרחבת מוזיאון תל-אביב. סתיו שפיר, ממובילי המאבק בשדרות רוטשילד, לא יכולה להסתיר את ההתרגשות לקראת העצרות הערב. "היום זה כבר סיפור אחר לגמרי כשיש עצרות בכמה מקומות בארץ", היא אמרה ל-ynet.

 

לצועדים יצטרפו גם רופאים, שעברו באחרונה גם הם להתגורר באוהל. "יש פה הזדמנות נדירה לאחד מחאות שונות, שיש בהן הרבה מהמשותף", ציין סטאז'ר לרפואה, שנטה אוהל בשדרות נורדאו בתל-אביב. במקביל, בירושלים ממשיך יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר לאוניד אידלמן לשבות רעב במאהל שהקים מול משרד ראש הממשלה. הוא נפגש הבוקר עם נועם שליט, שהגיע לחזק את ידיו. "זה מאבק צודק, צריך לחזק את הרפואה", אמר אביו של החייל החטוף.

 

שפיר הוסיפה כי היום בפעם הראשונה מובילי המחאה עומדים להגיד מה זה צדק חברתי: "אנחנו הולכים להציג את דרישות העל שלנו ואת החלום הגדול של כולנו, איך המדינה צריכה להיות ואיך נרגיש מאושרים בארצנו. אני מרגישה שיש פה משהו שהוא הרבה יותר גדול ממני. כשישבנו לכתוב את הדרישות לקראת הערב, היה בינינו קונצנזוס ויש תחושה של הקמת המדינה מחדש".

 

בינתיים, במאהל האוהלים ברחוב רוטשילד בתל-אביב, שם החל המאבק לפני קצת יותר משבועיים, לא הסתירו את ההתרגשות: "התחושה שהיום יהיה משהו שטרם

 נראה במדינה הרבה הרבה זמן, בטח ובטח שלא על נושאים מדיניים", אמר ל-ynet יונתן לוי, ממובילי המחאה בתל-אביב.

 

לדבריו, לעומת העצרת בשבוע שעבר בתל-אביב בה השתתפו כ-30 אלף בני-אדם, הפעם בעצרות בכל רחבי הארץ יהיו יותר משתתפים. "אנחנו מאוד מתרגשים כי כל הזמן מצטרפים אלינו עוד אנשים. התחלנו עם חמש עצרות ברחבי הארץ והתרחבנו לעשר עצרות, מבאר שבע בדרום ועד קריית שמונה בצפון, כשהמסר הכללי של כולן הוא צדק חברתי. בנוסף, לעומת השבוע שעבר, יהיו יותר אמנים כמו יהודה פוליקר וברי סחרוף".

 

אופטימיות ברוטשילד

לוי טוען כי מארגני המחאה אופטימיים כיום יותר מתמיד: "לדעתי אנחנו בתנופה ואנחנו מחוזקים יותר מאי פעם. יש כזו אהדה אדירה וכל כך הרבה אנשים מגיעים למאהלים, שמספרם ברחבי המדינה כבר עומד על 30. אותם אנשים רוצים לעשות איזה משהו ולשנות וזה סוחף את כולם".


מפה הכל התחיל. מאהל המחאה בשדרות רוטשילד בת"א (צילום: ירון ברנר)

 

הוא התייחס גם למאבקים הנוספים המתנהלים בימים אלו, כמו שביתת הרופאים, צעדת העגלות, המחאה נגד מחירי הדלק ומחאת הקוטג'. "אין לנו ספק כי התמיכה הגדולה קשורה לשאר המאבקים בארץ. אנשים פשוט הבינו שהם יכולים לשנות ולהשפיע בכל

 תחום. אנחנו רואים יוזמות מבורכות, כמו צעדת העגלות, שזאת יוזמה של נשים שבאו למאהל ואמרו לעצמן בואו נעשה משהו. הן הצליחו להוציא אלפי הורים מהבית. זה נראה כאילו כל הכעס, התסכול, אבל גם האופטימיות יוצאים החוצה בימים אלה בפרץ גדול".

 

לוי העריך כי בשל העובדה שיש מספר מוקדים הערב, מספר המפגינים יהיה גדול מהשבוע שעבר: "לדעתי הפעם יגיעו יותר אנשים, בהתחשב בכך שעכשיו הם יכולים למחות איפה שהם נמצאים ולא צריך להגיע לתל אביב בשביל להביע מחאה".

 

אחרי יותר משבועיים מאז תחילת המחאה, מודה לוי כי הם לא חלמו להגיע לרגעים האלה: "לא האמנתי שנזכה לתמיכה כזאת עצומה. חשבתי בהתחלה שנישאר במאהל ברוטשילד לילה אחד, שיגיעו 100 איש ושזו תהיה עוד אחת מהמחאות שאנחנו אומרים לעצמנו 'ניסינו', אבל אפשר לומר שכבר בלילה הראשון, כשהגיעו אנשים רבים למאהל, היתה לנו תחושה שהולך להיות פה משהו שונה".

 

אנשי המאהל ברוטשילד יזכו גם לחיזוק מצד דיירי האוהלים בגינת לוינסקי ובשכונת התקווה, שיצטרפו לעצרת יחד עם פליטים ועובדים זרים. "הממשלה ועיריית תל-אביב מזניחות את השירותים החברתיים של השכונות ומנסות לשלוט בנו באמצעות מדיניות 'הפרד ומשול'", ציינה שולה קשת, מקימת מאהל לוינסקי, "למרות הניסיונות החוזרים לפרק את המאהלים ולשבור את הסולידריות - אנחנו עוד כאן, ונמשיך במחאתנו הצודקת יחד עם צעירי רוטשילד".

 

"שלב ב' של המאבק"

גם בירושלים נערכים למצעד ולעצרת הערב. הצועדים ייצאו ב-21:00 מ"גן הסוס" במרכז העיר, מקום מושבו של מאהל הצעירים והסטודנטים. הצעדה תעבור במאהל מחוסרי הדיור שהוקם בגן העצמאות ותסתיים בעצרת מול בית ראש הממשלה, בה ינאמו נציגים של מגזרים ומקצועות שונים.


קבלת שבת בגן העצמאות בירושלים (צילום: גיל יוחנן)

 

מארגני העצרת בבירה מקווים שאלפים ישתתפו באירוע, שכותרתו: "צעדת המונים - העם דורש צדק חברתי!". לדברי מרטין וילר, אחד ממארגני המחאה הירושלמית, מדובר ב"שלב ב' של המאבק". הוא אמר: "התחלנו בדיור ועכשיו עוברים לעסוק בכל השאר, כלומר

 קריסתה של מדינת הרווחה בישראל ונסיגתה המדינה מאחריות חברתית כוללת". לטענתו, המטרה "היא שינוי של התפיסה הכלכלית כששליטת בעלי ההון והריכוזיות במשק היא אחת הבעיות".

 

כ-10,000 עלונים חולקו בעיר ובחלקם נכתב "אסור שבעלי ההון ישלטו בכולנו דרך נבחרי הציבור שלנו. נבחרי הציבור הם הציבור הם משרתי הציבור ולא האדונים שלו". רונה אורובנו, יו"ר אגודת הסטודנטים של בצלאל ואחת ממובילות המאבק הירושלמי, נעצרה בשבוע שעבר והורחקה מהפגנות אך היום בבוקר לאחר שיחות עם המשטרה אושרה השתתפותה בהפגנה: "זו תהיה הפגנת הכוח הגדולה ביותר שתחבר בין כל המאבקים". היא הוסיפה "אנחנו לא נגד בעלי ההון, אלא נגד בעלי ההון שמשפיעים על השלטון".

 

מסע אלונקות בחיפה

העצרת המרכזית בצפון הארץ תתקיים הערב בחיפה. המפגינים יקיימו "מסע אלונקות" שינוע לאורך כמה מאות מטרים בדרך מוריה, הציר המרכזי בכרמל, עד לצומת מרכז חורב, שם תתקיים עצרת המונים. מארגני העצרת מקווים להשתתפות של אלפים. בין השאר יצאו אתמול הפעילים לשכונות העיר לגייס תמיכה ומשתתפים נוספים.


הפגנה השבוע בחיפה (צילום: אבישג שאר ישוב)

 

אחת הפעילות, רינת כהן, סיפרה ל-ynet כי הפעילים התקבלו בשכונות באהדה: "קיבלנו מעוברים ושבים תגובות חיוביות, מילות תמיכה ועידוד. הפעילים דיברו עם התושבים בשכונות הדר, חליסה, נווה דוד, קרית אליעזר, רמת ויזניץ׳, נווה שאנן ואחוזה, חלקם גם הלכו לבקר במאהל החדש שהוקם לא מזמן בטירת כרמל".

 

לדבריה, "השיחות עם התושבים, כמו המחאה כולה, התרחבו מעבר למצוקות הדיור ונסובו סביב הרצון במדינת רווחה, צדק חברתי ואחריות

 ממשלתית כלפי אזרחים מכל שכבות האוכלוסייה ומכל המגזרים. עוד דיברו הפעילים עם התושבים על המצוקות הייחודיות בעיר חיפה באופן כללי והמצוקות הייחודיות בכל שכונה ושכונה".

 

מלבד תושבי חיפה אמורים להשתתף בצעדה גם תושבים מהקריות, מהגליל המערבי ומאזור טבריה ועמק הירדן. המסר בצעדה יהיה כי "מעמד הביניים נושא בנטל", ועל האלונקות יונחו דגמים של בתים, מיכלי דלק, מוצרי מזון ועוד. בעצרת עצמה ישאו דברים לא רק נציגי המאהל, אלא גם ארגונים וגופים אחרים שמנהלים וניהלו מאבקים חברתיים וכלכליים, בהם יו"ר ועד עובדי רכבת ישראל, נציג הרפתנים, העובדים הסוציאליים ואגודת הסטודנטים. בתום העצרת, צפויים חלק מהמשתתפים לסייע בהקמת מאהל נוסף בקריות.

 

מפקד משטרת חיפה, ניצב משנה משה כהן, אמר כי המשטרה תחסום לתנועה את שדרות מוריה, בקטע שבין רחוב מאפו למרכז חורב, החל מהשעה 20:30 ועד 23:00. הוא ביקש מהנהגים שלא להגיע לאזור.

 

"חשש מפגיעה בחוסן הלאומי"

גם בקריית שמונה תיערך תהלוכה והמארגנים מצפים לכמה מאות משתתפים. הצועדים ייצאו מכיכר צה"ל שם מתגוררים במאהל סטודנטים ממכללת תל חי, ויצעדו עד לצומת רסקו, שם תיערך העצרת.

 

הדגש בעצרת בעיר הצפונית יהיה "עתיד בפריפריה", והמפגינים

 קוראים ל"שינוי אמיתית בסדרי העדיפויות", לדיור בר השגה לכולם בחקיקה, נגישות בתחבורה הציבורית לפריפריה, תעסוקה לאקדמאים וקידום מערכת הרפואה בחלקים המרוחקים של המדינה.

 

בעצרת יישא דברים ראש החוג לפסיכולוגיה במכללה האקדמית תל חי, פרופ' שאול קמחי. לדבריו, המצב החברתי שנוצר באחרונה במדינה, והפגיעה במעמד הביניים עלול לפגוע בחוסן הלאומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העצרת בשבוע שעבר
צילום: ירון ברנר
מחאת האוהלים בירושלים
צילום: גיל יוחנן
מחאת האוהלים בדרום תל-אביב
צילום: בן קלמר
מומלצים