שתף קטע נבחר

צילום: דודו אזולאי

אלפים בצעדות העגלות בכל הארץ: "ביבי הביתה"

אלפי הורים, אמהות ואבות, הגיעו לצעוד בתל-אביב ובערים נוספות במחאה על יוקר המחיה וגידול הילדים. הם הבטיחו שזו רק ההתחלה: "יש לנו כוח שלא היה פעם". הצועדים סיפרו על אווירה מדהימה: "סוף סוף הציבור מתעורר ומנסה לשנות משהו"

מה שהחל באלפי לייקים בפייסבוק נגמר במפגן כוח אדיר: אלפי הורים, אמהות ואבות, הגיעו הערב (יום ה') לצעדות שנערכו ב-13 ערים ברחבי הארץ בו זמנית, במחאה על נטל ההוצאות על גידול הילדים. ההפגנה המרכזית שנערכה בשדרות בן ציון בתל-אביב סיפקה מחזה מרשים וצבעוני, והמארגנים הבטיחו כי זו רק תחילת המחאה. צעדת העגלות בתל-אביב הועברה בשידור חי ב-ynet.

 

סדק חברתי - סיקור המחאות ב-ynet:

  • המפכ"ל לשוטרים: איפוק ונחישות מול המפגינים
  • הלחץ מגיע לכנסת: יוזמה לחינוך חינם עד גיל 5
  • הורים מוחים: "אנחנו קורסים, גן יקר משכר דירה"
  • דעה: צעדת העגלות? זה הכל באשמתכם

    אלפי הורים צעדו בתל-אביב עד לכיכר הבימה, שם התאחדו עם מאהל המחאה בשדרות רוטשילד. בדרכם הם חסמו לתנועה את שדרות בן ציון, וגדשו אותן בעגלות מצד אל צד במחזה מרהיב ביופיו. הם קראו לראש הממשלה "ביבי הביתה, פיפי ולישון", וכן "ביבי תתעורר, ההורים שווים יותר", "הילדים רוצים צדק חברתי", וגם "בואו נזכיר לממשלה מי סוחב את העגלה". רבים מהם נשאו שלטים, שעליהם נכתב בין היתר "ביבי הביתה", "סבתא זה לא בנק" וגם "אני ילד יחיד מטעמי חיסכון".


    אלפים צעדו וגדשו את שדרות בן ציון בת"א מפה לפה (צילום: ירון ברנר)


    גיא, עובד ציבור בן 37 ורב-סרן במילואים, הגיע מגבעתיים עם בנו הקטן, כאשר על העגלה שלט שעליו נכתב: "כאן נולדתי, כאן נולדו ילדיי, כאן לא אמצא בית עד סוף חיי". לדבריו, הממשלה זנחה את התושבים שלה ואת ההורים בפרט. "אני ואשתי מרוויחים 11 אלף שקל בחודש, וגנון פרטי עולה 3,000 שקל בחודש. איך אפשר לקנות את כל הצרכים לילדים כיום בסכום כזה, הגיע הזמן לשינוי".


    ח"כ אילן גילאון ממרצ שנאם בפני ההורים אמר כי "האזרחים כאן מבקשים לקבל את המדינה שמגיעה להם. זה לא קוטג', זה לא רק דיור, אלא זה הכל ביחד. מדינה זה לא עסק. ואם המדינה הייתה עסק היא לא הייתה קיימת". גילאון שהגיע עם בתו ונכדו לצעדה הוסיף: "אני סבא ואני מצדיע לכם".


    חינוך לדמוקרטיה בגיל הרך. הערב בתל-אביב (צילום: ירון ברנר)


    אחת המארגנות אמרה בתום ההפגנה להורים כי זו רק ההתחלה וקראה להם להמשיך למחות: "אנחנו לא מפסיקים פה אנחנו רק מתחילים, ביום א' בחמש וחצי יש צעדה בירושלים, ואנחנו צריכים שכולכם תבואו. אני רוצה להזכיר לכם לדבר כי שתקתם מספיק זמן. יש לנו עכשיו כוח שלא היה פעם". בין הנאומים וקריאות המחאה הנעים את זמנם של הפעוטות הזמר נועם רותם בשיר "אני נשאר אני".


    "יש לנו עכשיו כוח שלא היה פעם". צעדת העגלות בתל-אביב

    לא רק בתל אביב נרשמה היענות מרשימה של ההורים. ברעננה הגיעו כ-600 הורים וילדיהם בעגלות לרחוב אחוזה. הם שרו בקול: "במדינת הילדים רעש מהומה, ההורים מרוששים יוצאים למלחמה". ד"ר מירי גלעד, תושבת אורנית, סיפרה ל-ynet: "הבת שלי נשואה ויש לה שלושה ילדים, והיא משלמת למעונות 9,000 שקלים בחודש. זה דבר מאוד מעצבן ולא נורמלי".


    "יוצאים למלחמה". מאות הורים ברחובה הראשי של רעננה (צילום: עידו ארז)

    גם סיוון מלניק-יניב, אם לשניים, אמרה כי לאחר שבנה השני נולד נאלצה לסגור את העסק שלה, מכיוון שלא רצתה להפסיד את כל המשכורת שלה. "חיפשתי אחרי חופשת הלידה מעון דרך העירייה ולא מצאתי, היה רק מעון פרטי שביקשו שאני אשלם 3,500 שקלים בחודש", היא סיפרה בייאוש, והוסיפה כי "המצב מתדרדר, המחירים עולים, ואין התחשבות בנו ההורים".


    עו"ד לבנת כהן, יו"ר ועד ההורים בגני ילדים ברעננה, אמרה: "נמאס לנו מכל המצב הקיים. לא יכול להיות שנשלם את כל המשכורת על המעונות". היא הבטיחה כי המאבק יימשך "בלי להרים ידיים".


    עיר עם תחתית, ועם הרבה הורים מודאגים (צילום: אבישג שאר-ישוב)
     
    לצעדה בחיפה הגיעו מאות בני אדם, שצעדו מהסינמטק לגן האם שבמרכז הכרמל. הם חסמו לזמן קצר את דרך הנשיא, ונשאו שלטים שבהם נכתב בין היתר "אין לי כסף אין לי, אבא כך אומר", "הילד גדל והמינוס גדל",

    וגם "רוצים צדק חברתי".  בגן האם נערכה עצרת שם קראו הצועדים להקל על הקשיים הכלכליים לגידול ילדים קטנים מתחת לגיל בית הספר, ודרשו חינוך חינם כבר בגיל הגן. את הצועדים ליוו גם סטודנטים ויושבי המאהל בגן האם.


    אחת הצועדות, דפנה רודס, אמרה ל-ynet כי לא מדובר במאבק על מותרות, אלא על עתיד המדינה. "אם הורים צריכים לשקול אם להביא לעולם עוד ילד בגלל שאין להם כסף לגדל אותו, הדור הבא ילך וייעלם, ועל כך אנחנו נאבקים ומוחים".

    בראשון לציון צעדו כ-600 בני אדם אל רחבת העירייה. לטענת הצועדים, המשטרה ביקשה מהם לעלות על המדרכה ולא אפשרה להם לחסום את הכביש. "זה היה פשוט מדהים וכיף לראות את מה שקורה", סיפרה שרית, אחת האמהות. "זו רק ההתחלה, עד שלא נקבל את מה שאנחנו רוצים נעשה את כל מה שיידרש במסגרת החוק".


    לא רק תל-אביב. מפגן מרשים גם בראשון לציון (צילום: דודו אזולאי)

    בבאר-שבע הגיעו למחות כמאה בני אדם, שצעדו מקריית הממשלה ועד למרכז המורים בעיר. אמיר אלחיק, בן 30 ואב לשתי בנות, סיפר כי "כל המשכורת של אשתי הולכת למעונות של הבנות וזה בלי לדבר על אוכל וחיתולים ויתר הדברים". הוא הזכיר כי מלחמת מחירי החיתולים ברשתות השיווק "הוכיחה את מה שאנו יודעים כל השנים, שעושקים אותנו".

     

    כדור שלג: "סוף סוף הציבור מתעורר"

    נורית קינן, בת 29, אם לתינוק בן שלושה חודשים, סיפרה כי היא מתקשה לחסוך. "צריך להוזיל את מחירי מוצרי התינוקות, קשה להסתדר עם ילד קטן, הכל הולך על ההוצאות השוטפות". היא הביעה תקווה כי המחאה תועיל במשהו, "סוף סוף הציבור מתעורר ומנסה לשנות משהו. ברגע שאחד יתחיל, זה נהיה כדור שלג וכל אחד מוחה על מה שקרוב לו".


    גם ברחובות הגיעו מאות הורים לצעוד ברחוב הרצל, הרחוב הראשי בעיר, בפתח תקווה צעדו עשרות הורים ונשאו שלטים "תנו לחיות בכבוד". ביהוד התייצבו 50 איש למחות, ובשדרות הגיעו כ-20 משפחות למחאת העגלות. בהרצליה ובחולון יצאו רק עשרות אחדות לזעוק את זעקתם של ההורים הצעירים.


    קשה גם בהרצליה. צעדות ב-13 ערים ברחבי הארץ (צילום: יונתן סבו)

    בנס ציונה צעדו למעלה מ-150 איש מרחבת העירייה לצומת הספורטק. הצועדים עברו במעבר חצייה הלוך ושוב וקראו "להוריד את יוקר המחיה", "אני תינוק יקר". על השלטים שנשאו נכתב בין היתר "לאמא בארנק יש יהלומים = מטרנה". שלט שתפס תשומת לב היה "אנחנו לא בנות יענה הגיע הזמן שיבינו שהמעמד הבינוני החליט לצאת מהמזגן ולהשמיע את קולו".

    הצועדים קיבלו חיזוקים חיוביים מנהגים בכביש שצפרו לאות תמיכה וכן מעוברים ושבים. מארגנת הצעדה בעיר, טלי חייט, סיפרה בהתרגשות כי "מחאה כזו לא נראתה מעולם פה, תחושת המעורבות, הרצון העובדה שזה בא לכולם מתוך הבטן פנימה, זה פשוט מדהים". גם לדברי צועדים אחרים, האווירה הייתה מדהימה, "היה שיתוף פעולה, כולם מאוחדים במטרה אחת להעיר את מי שצריך".


    נאבקים למען עתיד הילדים והדור הבא (צילום: אבישג שאר-ישוב)
     

    בהמשך הם חסמו כבישים בצומת הכניסה הצפוני של נס ציונה וקראו: "ילד זה דבר יקר". חייט אמרה כי "העובדה שבהתראה כה קצרה הגיעו כל כך הרבה מוחים מבטאת את המצוקה האמיתית בה כל אחד ואחת מאיתנו נמצאים".


    בשל מצעד הגאווה שנערך הערב בירושלים, מחאת העגלות בעיר הבירה תתקיים ביום א' הקרוב בשעה 17:00. היא תצא מבית ראש הממשלה ברחוב עזה לכיוון גן הסוס, שם נמצא מאהל המחאה של מאבק הדיור.


    "בואו נזכיר לממשלה מי סוחב את העגלה", ראשון לציון (צילום: דודו אזולאי)

    יעל ברדה, ממארגנות המחאה, אמרה ל-ynet בשידור החי: "אנחנו כולנו צריכים בית, אנחנו כולנו צריכים חינוך, אנחנו צריכים שלגדל ילדים בארץ הזו לא תהיה משכנתא שנייה. נמאס לנו מהפער בין השכר הנמוך ויוקר המחיה".

    עוד לפני שהחלה הצעדה בת"א הגיעו הורים רבים והתקבצו בשדרות בן ציון, ולצדם סבים, סבתות ותומכים נוספים. "אני חושבת שהתמונות מדברות בעד עצמן", אמרה ברדה, אם לתינוקת בת 9 חודשים. "זה קול של הורים שאומרים 'די,

    אנחנו לא מסוגלים לעמוד בזה יותר'".

    כאלפיים איש אישרו בפייסבוק את הגעתם לאירוע, ואלפים נוספים הצטרפו לקבוצת "צרחת האימהות הצרכניות", שהציתה את מחאת ההורים על יוקר גידול הילדים בישראל. ההורים מוחים במיוחד על שכר הלימוד עבור גנים ומטפלות, שאינו מאפשר להם "לסגור את החודש", כהגדרתם.


    רבים מהמפגינים נענו לקריאת המארגנות להגיע עם עגלות להן קשור בלון צהוב, ללבוש חולצה צהובה ולהלביש לפעוטות חולצה צהובה גם כן, כאות הזדהות עם צבע המאבק של מחאת האוהלים. לצועדים הצטרפו גננות מארגון הגנים הפרטיים, וגם ארגון נעמ"ת הביע תמיכה במאבק.

    Read this article in English

    ההפגנה בתל-אביב הועברה בשידור חי. צילום: אסי כהן, הפקה: רוני גל


  •  

    בהכנת הידיעה השתתפו אחיה ראב"ד, נעמה כהן פרידמן, רענן בן צור, חסן שעלאן ואילנה קוריאל
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מפגין צעיר בראשון-לציון
    צילום: דודו אזולאי
    גם האמהות נשאו שלטי מחאה
    צילום: דודו אזולאי
    מחאת העגלות בחיפה, הערב
    צילום: אבישג שאר ישוב
    ההורים מרוששים. צועדים ברעננה
    צילום: עידו ארז
    אנשי מחאת הקוטג' הצטרפו לצועדים
    צילום: ירון ברנר
    להורים נמאס. שלט מחאה בת"א
    צילום: ירון ברנר
    מומלצים