שתף קטע נבחר

שבוע רע לטייקונים: דלק איבדה 22%, כור 40%

בסיומו של השבוע השלילי ביותר זה שנים, ירד המעו"ף ב-7.5% ות"א 100 ב-8.5%. דסק"ש של נוחי דנקנר איבדה כ-40%, סקיילקס של אילן בן דב ירדה בכ-34%; אלביט הדמיה של מוטי זיסר ירדה בכ-42%, אפריקה ישראל של לב לבייב ירדה בכ-24%, והחברה לישראל של משפחת עופר איבדה כ-15%

שבוע המסחר האחרון התאפיין בירידות חדות מאוד בשווקי המניות בעולם, שכמותם לא זכורים מאז המשבר בגדול בשנת 2008, אשר גררו אף את מדדי המניות ואג"ח הקונצרניות המקומיים לירידות חדות ביותר. זאת בצל הורדת דירוג החוב ההיסטורית של ארה"ב, נאומי נגיד הפדרל ריזרב האמריקאי בן ברננקי, והנשיא ברק אובמה, ותנודתיות מדהימה בין ימי המסחר ובמהלך שעות המסחר באותו יום. והכל, על רק המשך ירידות חדות במניית טבע, ירידות חדות במניות אג"ח של קבוצת אי.די.בי (עקב הסתבכות כור בהשקעה בבנק השוויצרי קרדיט סוויס) וירידות חדות במניות מובילות דוגמת הבנקים וחברות התקשורת.

 

 

מניות הטייקונים ירדו בחדות: כור ודיסקונט השקעות של נוחי דנקנר איבדו כ-40% מערכן, ואי.די.בי של דנקנר ירדה ב-23%; קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה איבדה 22% מערכה; סקיילקס שבשליטת אילן בן דב ירדה בכ-34%; אלביט הדמיה של מוטי זיסר ירדה בכ-42%, אפריקה ישראל של לב לבייב ירדה בכ-24%, החברה לישראל של משפחת עופר איבדה כ-15% מערכה ואילו כיל של משפחת עופר ירדה בכ-9%.

 

תנודתיות חדה מראשון לחמישי

שבוע המסחר נפתח ביום א' על רקע ירידות שערים חדות ביותר של כ-6% ביום חמישי הקודם בבורסות ארה"ב, וירידות קלות יותר ביום שישי החולף. אולם הידיעה שעמדה במוקד סוף השובע החולף הייתה הורדת דירוג החוב המושלם, AAA לארה"ב לראשונה בהיסטוריה על ידי סוכנות הדירוג הבינלאומית S&P. הודעה זאת, שפורסמה לאחר תום המסחר ביום שישי, טלטלה את אמות הסיפים של הכלכלה העולמית וגרמה לחששות גדולים לגבי המסחר בתחילת השבוע.

 

ואכן, יום המסחר הראשון של השבוע, היה אחד מהימים הגרועים אי פעם בבורסה המקומית, כאשר מדדי המעו"ף,

ת"א 100 ונדל"ן 15 רשמו ירידות חדות של כ-7%, ומדדי הבנקים והיתר רשמו ירידות של כ-9%. זאת לצד ירידות חדות מאוד באג"ח הקונצרניות.

 

בוקרו של יום ב' בישר למשקיעים על יום קשה נוסף כאשר שווקי המזרח רשמו ירידות חדות. במסגרת יום תנודתי ביותר סיימו מדדי המניות המובילים דווקא בעליות של כ-1.5%, וזאת בניגוד למגמה בשווקי העולם.

 

ערבו של יום ב' היה אחד הימים הקשים שחוו בורסות ארה"ב בשנים האחרונות, כאשר המדדים המובילים שם ירדו למעלה מ6%, וזאת למרות ניסיונות הרגעה של הנשיא אובמה לאחר הורדת דירוג החוב ההיסטורית של ארה"ב.

 

ביום ג' לא נערך מסחר בארץ עקב צום תשעה באב ועיני המשקיעים המקומיים הופנו מעבר לים. בסופו יום תנודתי ביותר בכל רחבי העולם, במסגרתו חזר מדד הדאקס הגרמני מירידה של 7% לשערו ההתחלתי, רשמו מדדי המניות המובילים בארה"ב עליות שערים חדות של 4% ויותר. זאת, לאחר שנגיד הפד האמריקאי ברננקי, הודיע כי הריבית במשק האמריקאי לא תועלה החודש ויתרה מכך היא תישאר ברמות אפסיות עד אמצע שנת 2013, כאשר ב26.8.11 יודיע הפד על צעדים נוספים שבכוונתו לנקוט לתמרוץ הכלכלה האמריקאית.

 

יום ד' נפתח על רקע ירידות שערים החדות בעולם ביום ב' והעליות החדות ביום ג'. בתחילת יום הפגינו המשקיעים אופטימיות והמדדים המקומיים עלו, אך אחר הצהריים התהפכה לחלוטין המגמה והמדדים שבו להציג ירידות חדות של כ-3%, בין היתר לאור הדו"ח הכספי שפרסמה חברת פרטנר שבו הודיע במפתיע כי לא תחלק הרבעון הזה דיבידנד ועקב כך רשמה ירידה של כ-8%.

 

במסגרת יום המסחר בלטו ירידות חדות של עד 20% במניות קבוצת א.יד.יבי (דיסקונט השקעות, כור, כלל תעשיות), אשר מתחילת השבוע רשמו ירידות חדות. זאת, עקב הירידה החדה בשער מניית קרדיט סוויס השוויצרית (אשר מהווה השקעה מהותית עבור חברת כור), שאילצה את כור לממש חלק מאחזקתה בה וכן לקבל הלוואות של מאות מיליוני שקלים מחברות בקבוצת אי.די.בי.

 

יום המסחר האחרון של השבוע נפתח על רקע ערב שלילי נוסף בבורסות ארה"ב שבו חוו המדדים המובילים ירידות שערים של עד 5%. מנגד דווקא שווקי המזרח פתחו את יום המסחר האחרון של השבוע באור חיובי, כאשר על אף המגמה בעולם רשמו יציבות. אף שוק המניות המקומי פתח את המסחר בעליות שערים שהתחלפו בתנודתיות גבוהה שבסופה רשמו המדדים המובילים עליות שערים של מעל 1%.

 

יחד עם זאת הסיפור המרכזי ביום ה' היה ירידות חדות מאוד בכל אפיקי אג"ח הקונצרניות ובפרט באלו בדרוג נמוך, כאשר דומה שהפאניקה מתמקדת סביב אג"ח של הטייקונים דוגמת קבוצת אי.די.בי, קבוצת דלק, אג"ח של קבוצת פישמן ואג"ח של חברות הקשורות למוטי זיסר ואילן בן דב.

 

בסיכומו של שבוע שלילי ביותר, רשמו מדד המעו"ף ומדד ת"א 100 ירידות של כ-7.5% ו-8.5% בהתאמה, מדד הבנקים ירד בכ-9.8%, מדד הנדל"ן ירד בכ-11.4%, ומדד מניות הטכנולוגיה בכ-9.5%.

 

בסיומו של השבוע השלילי ביותר מזה שנים, בלטה לטובה מניית פריגו שעל אף הירידות החדות בשוק סיימה בתשואה חיובית של כ-1%.

 

גל פדיונות בקרנות הנאמנות

בשוק אג"ח היינו עדים השבוע לדרמה של ממש, כאשר לצד החששות הגוברות בעולם שהתבטאו בירידת התשואות של אג"ח של ממשלת ארה"ב עד לשיעור של כ-2.2%(!), היינו עדים לגל פדיונות ענק נוסף בקרנות הנאמנות המתמחות באפיק הקונצרני שגרמו לירידות חדות בו, ולפאניקה באג"ח של חלק מהטייקונים במשק.

 

כך, אג"ח הממשלתיות השקליות רשמו עליות שערים לכל אורכו של העקום השקלי, שהלכו והתחזקו במיוחד בחלקו הארוך של העקום בו נרשמו עליות שערים של למעלה מ-1%.

 

במקביל, באפיק הצמוד היינו עדים ליציבות עם נטייה לעליות שערים קלות בחלקו הקצר של העקום לאור החשש למיתון חוזר שמקטין את ציפיות האינפלציה בטווח הקצר.יחד עם זאת בחלקו הבינוני-ארוך של העקום נרשמו עליות שערים של כ-1%.

 

בשוק אג"ח הקונצרני, היינו עדים כאמור לשבוע סוער, כאשר הטלטלה בשווקים, הפדיונות בקרנות הנאמנות המשקיעות באפיק והחששות מהסתבכות של חברות קבוצת אי.די.בי וטייקונים נוספים, גרמו לירידות שערים חדות מאוד באפיק הקונצרני.

 

כך, מדד התל בונד 20 ומדדה תל בונד השקלי רשמו ירידות של כ-3.9% וכ-3.1% בהתאמה, ואילו אג"ח בדרוג נמוך יותר או כאלו שלא מדורגות כלל רשמו ירידות שערים חדות מאוד. לסיום, ובאופן לא מפתיע בשבוע כה סוער ושלילי לא נרשמו הנפקות יוצאות דופן

 

הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.

פורסם לראשונה 11/08/2011 17:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה בפרנקפורט
צילום: רויטרס
צילום: יריב כץ
נוחי דנקנר
צילום: יריב כץ
יצחק תשובה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים