שתף קטע נבחר

הכל בראש: למה הדרך חזור קצרה יותר מההלוך?

מדענים הוכיחו משהו שכל נוסע יודע: הנסיעה חזרה מיעד מסוים תמיד נראית קצרה יותר מאשר הנסיעה אליו. החוקרים: "נראה שאנשים אופטימים ונרגשים לקראת הנסיעה בהלוך"

הם קוראים לזה "אפקט הנסיעה בחזרה" ומצאו כי אותה תופעה גורמת לאנשים לחשוב שהנסיעה חזרה ממקום מסוים (באותה הדרך), תהיה קצרה יותר ב-17 עד 22 אחוז.

 

עוד בערוץ התיירות:

 

המחקר, שהתפרסם החודש במגזין "Psychonomic Bulletin & Review", הראה כי התופעה לא נגרמת כתוצאה מהיכרות שלנו עם הדרך, אלא כי אנשים מצפים שהדרך ליעד תהיה מהירה יותר מאשר היתה, ולכן הדרך בחזור נראית קצרה יותר.

 

"נראה שאנשים אופטימים ונרגשים לקראת הנסיעה ב'הלוך', אז זה מרגיש להם שהדרך ארוכה יותר מאשר הם מצפים", אומר ניל ואן דה-ון, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת טילבורג שבהולנד ואחד ממבצעי המחקר.

 

אותה תחושה שבדרך הלוך, גורמת לאנשים לעיוות מחשבתי בכל הנוגע לנסיעה בחזור "ולכן הם מופתעים לטובה שהנסיעה אינה אורכת זמן רב כפי שציפו", אומרת אני וילסון, חוקרת שלמדה את הפסיכולוגיה של הזמן באוניברסיטה בחבל אונטריו בקנדה.

 

לטענתו של מיכאל רוי, פרופסור לפסיכלוגיה ממכללת אליזבת'טאון בפנסילבניה, אנשים מכירים את התופעה, כך שכולם משוכנעים שהדרך הביתה קצרה עקב היכרותם עם הדרך חזרה. "ועם זאת, הצלחנו להראות שזו לגמרי לא הסיבה לתופעת 'הדרך הקצרה יותר בחזור'", אמר רוי. 

 

המשתתפים הרגישו כי הנסיעה בחזור קצרה יותר

החוקרים ראיינו 350 משתתפים מסוגים שונים, כולל עקרות בית שנוסעות באוטובוס ועד סטודנטים שרוכבים על אופניים לאירוע מסוים. בכל המקרים, למרות שהמרחקים היו זהים באורכם בהלוך ובחזור, רוב המשתתפים במחקר הרגישו כי הנסיעה בדרך חזרה היתה קצרה יותר.

 

רוכבי האופניים דיווחו כי הנסיעה בהלוך ארכה כ-44 דקות בממוצע, בעוד הנסיעה בחזור ארכה כ-37 דקות בממוצע. במציאות, בשני הכיוונים הנסיעה ארכה כ-35 דקות.

 

"אנשים לא חווים את 'אפקט הנסיעה בחזרה', בדרכים ומקומות שהם מכירים היטב, כמו נסיעה יומיומית, כי הציפייה שלהם יותר מדויקת", אמר ואן דה-ון.

 

החוקרים היו הראשונים, בעצם, שחקרו את התופעה למרות שהיא ידועה ורווחת כבר מספר עשורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ה"חזור" באמת יותר קצר?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים