שתף קטע נבחר

הלמ"ס: שליש מההוצאה החודשית בארץ - על דיור

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מאשרת את טענות מחאת האוהלים: יותר משליש מההוצאה החודשית של משקי הבית ב-2010 הופנה להוצאות דיור. ההוצאה הממוצעת למשק בית על מצרכים ושירותים הייתה 13,496 שקל לחודש - עלייה של 1% בהשוואה לשנת 2009

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) לשנת 2010 מאשרים את מה שנטען כבר בעקבות מחאת האוהלים - יותר משליש מההוצאה החודשית של משקי הבית מופנה להוצאות דיור ואחזקת דירה ואצל 80% ממשקי הבית בישראל, ההוצאה על דיור ומזון מגיעה ליותר מ-40% מההוצאה החודשית.

 

מחאת האוהלים - כל הכתבות ב-ynet 

 

על פי הנתונים שפרסמה הלמ"ס היום (ב'), ההוצאה הממוצעת למשק בית על מצרכים ושירותים בשנת 2010 הייתה 13,496 שקל לחודש - עלייה ריאלית של 1% בהשוואה ל-2009 (13,009 שקל לחודש).

 

סקר הוצאות משקי הבית מבוסס על מדגם שעורכת הלמ"ס על בסיס ראיונות עם משפחות ישראליות בנוגע להוצאותיהן והכנסותיהן. הסקר מתייחס לכלל אזרחי ישראל למעט תושבי הקיבוצים, המושבים ועיירות הבדואים בנגב ונכללים בו משקי בית שבהם אין אפילו מפרנס אחד, משקי בית שבהם יש שני מפרנסים ומשקי בית שבהם יש יותר משני מפרנסים.

 

על פי נתוני הלמ"ס, השכר הממוצע במשק בחודש מאי עמד על סכום של 8,454 שקלים לחודש. על פי נתון זה, משק בית שבו היו שני מפרנסים המרוויחים שכר ממוצע לחודש, הוציא 79.8% מהכנסתו על מוצרים שונים.

 

סעיף ההוצאה הגדול של משק בית היה סעיף הדיור שעמד על 3,380 שקל לחודש והיווה רבע ממשקל ההוצאה הכוללת. אחריו מופיע סעיף התחבורה והתקשורת שהסתכם ב-2,686 שקל לחודש והיווה 19.9% מסך ההוצאה, וסעיף המזון (כולל ירקות ופירות) שעמד על 2,205 שקל לחודש והיווה 16.4% מסך ההוצאה. בחישוב כללי, 35% מהוצאות כלל משקי הבית הופנו לסעיף הדיור ותחזוקת הדירה.

 

עניים מוציאים פחות על תחבורה, תקשורת, תרבות וחינוך

מהנתונים עולה, כי הפערים הגדולים בין רכיבי ההוצאה של עשירים לאלו של עניים נוגעים למוצרים כמו תחבורה, תקשורת, בריאות וחינוך. ההוצאה של החמישון העליון (20% ממשקי שהכנסתם היא הגבוהה ביותר) על תחבורה ותקשורת הייתה גבוהה פי 4.5 מזו של החמישון התחתון. ההוצאה של החמישון העליון על בריאות הייתה גבוהה פי 3.1 מזו של החמישון התחתון וההוצאה על חינוך ותרבות הייתה גבוהה פי 2.9.

 

בסעיפי המזון והדיור, לעומת זאת, פערי ההוצאה נמוכים יותר. ההוצאה של החמישון העליון על סעיפים אלו עמדה על 36% מכלל ההוצאה לתצרוכת, בעוד שבחמישון התחתון 47.8% מההוצאה מופנית למזון ולדיור. בחמישונים 2-4 אחוז ההוצאה שמופנית למזון ולדיור עמד על שיעור ממוצע של 43%.

 

משמעות הנתונים היא שפערי השכר במדינת ישראל באים לידי ביטוי בעיקר בנגישות של בעלי השכר הגבוה לשירותי תחבורה, בריאות וחינוך טובים יותר. שכבות השכר הנמוכות יותר חוסכות בהוצאות אלו, על מנת לממן את ההוצאה ההולכת ועולה על מוצרים חיוניים יותר, כמו דיור ומזון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים