שתף קטע נבחר

צרפת: חשש מגל אלימות אם הסטטוס-קוו יימשך

פריז, החברה במועצת הביטחון, טרם הודיעה אם תתמוך בבקשת הפלסטינים מהאו"ם להכיר במדינתם. אבל אלן ז'ופה, שנחת בניו-יורק לקראת שלב הנאומים הדרמטי בעצרת הכללית, הזהיר: "המצב הנוכחי לא יכול להימשך, זה עלול לגלוש לאלימות"

שר החוץ של צרפת, אלן ז'ופה, הזהיר אחר הצהריים (יום ב') כי הסטטוס-קוו בין ישראל לפלסטינים אינו יכול להימשך, ואמר כי הוא חושש שגל של אלימות יפרוץ באזור. הוא אמר את הדברים בניו-יורק, לשם הגיע ערב פתיחת שלב הנאומים של מנהיגי העולם בכינוס העצרת הכללית של האו"ם.

 

ימים מתוחים לקראת ההצבעה באו"ם:

 

"חייבים לחדש את תהליך השלום", אמר ז'ופה לאנשי "המועצה ליחסי חוץ", מכון מחקר אמריקני. הוא אמר כי המצב הנוכחי של הפלסטינים "בלתי מתקבל על הדעת ואינו יכול להימשך". צרפת היא אחת מחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון, והיא טרם הודיעה אם תצביע במועצה בעד בקשת הפלסטינים להכיר במדינתם, אם תצביע נגדה או אם תימנע.

 

קרב באו"ם: עברו עם הסמן וגלו את כל האפשרויות והמשמעויות
קרב באו"ם: עברו עם הסמן וגלו את כל האפשרויות והמשמעויות

 

הבוקר הגיע לניו-יורק גם נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן. בדרכו לארה"ב הוא אמר לכתבים שהיו איתו במטוס כי הוא צופה שמצבם של הפלסטינים יהיה "קשה מאוד" אחרי הגשת הבקשה לאו"ם שיכיר במדינתם. בדרכו לתפוח הגדול שב והדגיש אבו מאזן כי בכוונת הפלסטינים לפנות למועצת הביטחון. "אחרי הנאום שלי (בעצרת הכללית) אגיש את הבקשה למזכ"ל האו"ם, שיעביר אותה לנשיא מועצת הביטחון", אמר.

 

שר החוץ הצרפתי ז'ופה ייפגש הערב עם אבו מאזן, ולקראת הפגישה הזו אמר: "אשאל אותו מה האסטרטגיה שלו, "תלך למועצת הביטחון - ואז מה? אנחנו חייבים להימנע מעימות. אנחנו חייבים למצוא פיתרון מאוזן. יש לנו שלושה או ארבעה ימים למצוא פיתרון".

 

עם הגיעו לניו יורק אמר אבו מאזן כי אין תוכנית לפגישה בינו לבין נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה. עם זאת, הוא הדגיש כי אינו שולל אפשרות כי הפגישה תתקיים עם אובמה, או עם מזכירת המדינה, הילרי קלינטון. "אנחנו לא ביקשנו והנשיא אובמה לא ביקש להיפגש, ולכן אינני סבור שתתקיים פגישה כזאת. אך אם אפגש איתו אומר לו 'אתה הבטחת לי בשנה שעברה שפלסטין תהיה חברה מלאה באו"ם. ואני הגעתי (לכאן) בהתבסס על ההבטחה הזו'".

 

אבו מאזן הוסיף כי בשבוע האחרון הופעלו על ההנהגה הפלסטינית לחצים כבדים לסגת מהפנייה לאו"ם, אך המתווכים לא העלו שום הצעה מועילה. "אמרנו למתווכים כי הצעה אשר לא תתבסס על גבולות 1967 ועל עצירת ההתנחלויות, לא תהיה מקובלת עלינו", אמר הנשיא הפלסטיני, "הם אמרו לי שהמצב יהיה רע אם נפנה לאו"ם". לדבריו, הפלסטינים לא סגרו את דלת המשא ומתן.

 

בה בעת, חבר הוועד הפועל של אש"ף, חנא עמירה, טען היום כי הממשל האמריקני איים על הפלסטינים להפסיק את כל הסיוע הכספי המוענק לרשות ולנתק את הקשרים הדיפלומטיים עם הרשות, על מנת למנוע מהפלסטינים לפנות לאו"ם. בראיון לכלי תקשורת פלסטיני אמר עמירה כי אבו מאזן סירב ללחץ האמריקני וביקש ממדינות ערב סיוע אם ארה"ב תפסיק את הסיוע.

 

היום אמורים להתחדש נסיונות הקוורטט להוריד את הפלסטינים מעץ, ולגרום להם שלא לבקש הכרה מלאה במדינתם. פרט לסירובו של אבו מאזן להכרה בישראל כמדינה יהודית, התגלעו קשיים נוספים בדיונים בניו-יורק, כמו פערים בין עמדות האיחוד האירופי לבין ארה"ב. שרת החוץ האירופית, קתרין אשטון, הציעה לקבוע בהודעה המשותפת כי המשא ומתן יסתיים בתוך חצי שנה, אולם האמריקנים התנגדו לכך בטענה שמדובר בקביעה שרירותית של לוחות זמנים, קביעה שהצדדים לא יוכלו לעמוד בה, בין השאר, משום שאבו מאזן לא יוכל לכפות תוך חצי שנה את מנהיגותו על חמאס ועל עזה.

 

למה לפלסטינים מובטח רוב בעצרת הכללית?

במקום לקבוע מועד שרירותי לסיום הדיונים בתוך חצי שנה, האמריקנים הציעו מפת דרכים חדשה, שבה ישולבו נקודות מבחן לבדיקת עמידתם של הצדדים במטלות שהוטלו עליהם. בכיר במחלקת המדינה אמר הלילה כי "העבודה ממשיכה. אנחנו שותפים למטרה להחזיר את הצדדים בחזרה לשולחן המשא ומתן, על פי המסגרת שהתווה הנשיא אובמה בחודש מאי".

 

ארה"ב כבר הודיעה רשמית כי לא רק שתצביע נגד בקשת הפלסטינים בעצרת הכללית של האו"ם, אם זו תובא לאישור מועצת הביטחון - היא גם תשתמש בזכות הווטו שלה שם כדי למנוע את אישורה. למרות זאת, הפלסטינים הבהירו כי בכוונתם לפנות למועצת הביטחון, משום שבעצרת הכללית אולי צפוי להם רוב מוחץ, אבל כדי להתקבל כחברה מלאה באו"ם - יהיה עליהם לזכות גם באישור המועצה.

 

בעצרת הכללית של האו"ם יש קול שווה לכל חברה בארגון, וכאלה יש 193 במספר. בעצרת יש רוב גדול למדינות ערב והאסלאם ולמדינות העולם השלישי, ולכן לפלסטינים לא תהיה בעיה לקבל הכרה שם. עם זאת, משמעות החלטות העצרת הכללית הן הצהרתיות בעיקרן. אם גם מועצת הביטחון - הגוף הביצועי של האו"ם - תאשר את בקשת הפלסטינים להכרה במדינתם, יהיו לכך כבר השלכות צבאיות ומשפטיות מרחיקות לכת, משום שישראל תיחשב אז למדינה הכובשת מדינה

אחרת, וניתן יהיה להפעיל נגדה סנקציות. על כל פנים, ארה"ב צפויה כאמור לסכל הכרה כזו מצד מועצת הביטחון.

 

ישראל וארה"ב רואות בבקשה הפלסטינית להכרה מהאו"ם, שבאה על רקע קיפאון בתהליך השלום, חריגה מהסכמי העבר, לפיהם מדינה פלסטינית תקום ותקבל הכרה רק כתוצאה ממשא ומתן והסכם בין ישראל לפלסטינים. בישראל עשו בחודשים האחרונים מאמצים כבירים בניסיון להשיג לפחות "רוב מוסרי" בעצרת האו"ם. הכוונה היא לגיוס תמיכתן של מדינות חשובות במערב כמו בריטניה, צרפת, ספרד ואיטליה. בירושלים מקווים להגיע לכ-30 מתנגדות בעצרת הכללית, מה שיפגע לדעת גורמים מדיניים בלגיטימיות וביוקרה של המהלך הפלסטיני.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף אליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלן ז'ופה בביקורו בארץ. ישאל את אבו מאזן על האסטרטגיה
צילום: גיל יוחנן
אבו מאזן. המערב מנסה לשכנע אותו
צילום: רויטרס
מומלצים