שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

"הזיתים חשובים, לא אבו מאזן". בשדות פלסטין

איומי המתנחלים ותגי המחיר לא מרתיעים את הפלסטינים, אך גם הפעילות המדינית בניו יורק לא נוטעת בהם תקווה: "הרבה אנשים לא יודעים מה עושה אבו מאזן". ואם תקום מדינה? "נבקש מבאן קי מון לבטל דו"חות תנועה". סיור במדינה שבדרך

צומת תפוח בצפון השומרון, 11:00 בבוקר. כלי רכב ישראלים ופלסטינים חולפים לאיטם בכביש 60, בשני צדי הכביש טרמפיאדות וכמה חיילים משקיפים על הנעשה מעמדות תצפית. רכב פלסטיני מאט ועוצר בצידי הכביש. לא עוברת דקה ואל הרכב מתקרב בחור גברתן עם כיפה גדולה על ראשו וצועק על הנהג הפלסטיני בערבית שבורה: "רוח מין הון", כלומר, "תסתלק מכאן". הפלסטיני מנסה להבין מדוע, ובתגובה בועט הצעיר בדלת הקדמית ומאיים להרביץ לו. הנהג לוחץ על דוושת הגז ומתרחק מהמקום. כך נראית המציאות המתוחה כל כך בשטחים בימים אלו, ערב פנייתה של הרשות הפלסטינית לאו"ם.

 

בדרך למדינה פלסטינית - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות :

 

בשבועיים האחרונים התגברו פעולות "תג מחיר" בכפרים הפלסטינים, בעיקר בכאלה שנמצאים בין שכם ורמאללה. יתמא, בית פוריכ, סנג'יל וקוסרה הם חלק מהכפרים שנמצאים במעגל האלימות. הפלסטינים סבורים שיש חוט אחד שקושר בין ספטמבר לכתובות על מסגד. "ישנן ציפיות לכך שהמתנחלים יעשו פעולות תג מחיר בשבוע הקרוב מכיוון שקיים קשר ישיר בינם לבין הפנייה הפלסטינית לאו"ם בספטמבר". אומר אחמד נסאסרה, מזכיר מועצת בית פוריכ, שם הוצתו בשבוע שעבר שלוש מכוניות שחנו על הכביש הראשי של הכפר. "אמנם היו תגי מחיר גם לפני ויהיו גם אחרי, אבל עכשיו יש ריכוז גבוה של התקפות שמארגנים המתנחלים נגד הפלסטינים".

 

קשה לזהות התרגשות יתרה בקרב הציבור הפלסטיני מהחודש הגורלי עליו מדברים כל כך הרבה בשנה האחרונה, ואין תרגום בשטח להצהרות הגדולות שיוצאות מרמאללה, ירושלים או מוושינגטון. "יש הרבה אנשים שבכלל לא יודעים מה אבו מאזן עושה וגם לא איכפת להם מה הוא עושה, מה שחשוב להם זה רק הזיתים והשדות". מצהיר וליד אבו רידה, תושב הכפר קוסרה. אך דווקא בני הדור הצעיר בכפר מגלים אופטימיות באשר למהלך המדיני של אבו מאזן. "אנחנו מגנים על הזכויות החוקיות שלנו, המתנחלים כאן אינם חוקיים ומבחינתנו זו המהות של ספטמבר", מסביר עודאי בן ה-21.

 

מלחמת דגלים ביהודה ושומרון (צילום: אליאור לוי) (צילום: אליאור לוי)
מלחמת דגלים ביהודה ושומרון(צילום: אליאור לוי)
 

לפני שבועיים, ניסו מתנחלים להצית את קומת הקרקע במסגד "אל-נורין" בכפר. על הקיר החיצוני שלו ריססו את הכתובות "מוחמד חזיר" ו-"עלי עין ומגרון = צדק חברתי". התושבים ניקו את האפר השחור מפנים המסגד, אך החליטו להשאיר את הכתובות על הקיר כדי להזכיר לכל מי שעובר במקום כי הסכנה עדיין חיה ובועטת.

 

 

החלטה נוספת ותקדימית שהתקבלה היא הקמת כוח שמירה שינסה להגן עליהם מהתקפות עתידיות. "החלטנו שיהיו אנשים שישמרו בלי נשק ואפילו בלי אישור. הם יוכלו להתקשר לתושבים בכפר במקרה שמתנחלים ינסו לתקוף שוב", הסביר אבו רידה. גם עבד אל-עזים עודה, ממועצת הכפר שיזמה את הרעיון, ציין כי שום תג מחיר לא ישבור אותם. "אנחנו לא מפחדים מאף אחד. לא מהמתנחלים ולא מאף אחד אחר. על כל עץ שישרפו לנו - נשתול עשרה".

 

כן ספטמבר או לא ספטמבר, בקוסרה החליטו לאמץ את האמירה היהודית: "אם אין אני לי - מי לי?", וליישם אותה הלכה למעשה. "אנחנו אחראים על האדמה שלנו. ואם לא נעשה את זה - אף אחד לא ישמור עלינו. לא הצבא וגם לא הרשות הפלסטינית".

 

בדרך לבניין מועצת בית פוריכ, מתנופפים ברחוב הראשי של העיירה דגלי פלסטין ופתח, למרות שרבים מאנשי הכפר מזוהים דווקא עם החזית העממית. בכלל, נראה שהמאבק העיקרי ביהודה ושומרון מתבטא בדגלים. ברחובות הראשיים, על המכוניות ועל הבתים מתנופפים דגלי פלסטין בכמות רבה יותר מבעבר, ואילו במועצות האיזוריות בשומרון סיימו לתלות בכל הצמתים המרכזיים בכביש 60 דגלי ישראל. כמעט אווירה של יום העצמאות, השאלה היא של מי.

 

ברחובות הכפר קוסרה. "חמ"ל פלסטין" (צילום:  סאמי חמיד, זום אאוט הפקות) (צילום:  סאמי חמיד, זום אאוט הפקות)
ברחובות הכפר קוסרה. "חמ"ל פלסטין"(צילום: סאמי חמיד, זום אאוט הפקות)
 

במשרדו של עאטף חנני - אבו אכרם, ראש המועצה, תלויה בגאון מפת פלסטין ההיסטורית לצד תמונותיהם של יאסר ערפאת ואבו מאזן. אבו אכרם מציג לנו את דף ההנחיות לחודש הקרוב שפירסם "חמ"ל פלסטין 194", חדר המבצעים הראשי שיושב ברמאללה ואחראי לכל התהלוכות והעצרות שיתקיימו בשבוע הקרוב ברשות הפלסטינית. "לא תהיה אלימות מצד הפלסטינים" הוא פוסק. "זה משהו שמגיע מלמעלה ומחלחל עד לאנשים הפשוטים - אנחנו לא רוצים התנגשויות עם הצבא או עם המתנחלים".

 

הכתובות נשארו, הסכנה עדיין קיימת (צילום:  סאמי חמיד, זום אאוט הפקות) (צילום:  סאמי חמיד, זום אאוט הפקות)
הכתובות נשארו, הסכנה עדיין קיימת(צילום: סאמי חמיד, זום אאוט הפקות)
 

גם נסאסרה, מזכיר המועצה, מדגיש כי אין הכנות לאלימות, למרות ריבוי פעולות תג מחיר. "הכוננות שלנו היא במובן החיובי. בעיקר בכל מה שנוגע לפעילויות לקראת הפנייה הפלסטינית לאו"ם. הרשות החליטה שיהיה מאבק לא אלים ופעילות בדרך שלום". לדבריו, בפעילות פוליטית אין מקום לאלימות, וגם אין אינטרס לכך.

 

אבו אכרם מוסיף שהצעדות השבוע יהיו רק במרכזי הערים. "כולנו ניסע מכאן לשכם לחגוג בכיכר המרכזית, גם בתי הספר יפעלו במתכונת של חצי יום, אני רק חושש שהצבא יציב מחסומים כדי למנוע מאיתנו להגיע לשם". למרות המתח, הוא לא שוכח את חוש ההומור. "אחרי שנשיג את ההכרה באו"ם, כל מי שיקבל קנס משוטר תנועה - יוכל לשלוח את הדו"ח לבאן קי מון כדי שהוא יבטל לו אותו". נראה שהרבה מאוד אנשים היו מסכימים שההשלכות של הכרה בינלאומית בפלסטינים יסתכמו רק בדו"חות תנועה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמונות ערפאת ואבו מאזן על קירות הלשכה
צילום: סאמי חמיד, זום אאוט הפקות
סיור פלסטיני עצמאי ברחובות קוסרה
צילום: AFP
"נקמה בערבים"
צילום: בצלם
מומלצים