שתף קטע נבחר

ברגע האחרון: בג"ץ עיכב פינוי מאהל נחשולים

הקרב על זכות המחאה: דקות לפני שפקחים היו אמורים להגיע לפנות את פעילי איכות הסביבה מהחוף, הוציא בג"ץ צו ארעי שמעכב את הביצוע. סילוק המפגינים נקבע ע"י מינהל מקרקעי ישראל - הגוף נגדו מתנהלת המחאה. העותרים לבית המשפט: "פגיעה קשה בחופש הביטוי"

נשארים בחוף: בג"ץ הוציא היום (ד') צו ארעי נגד פינוי פעילי איכות הסביבה שהקימו ביום חמישי מאהל בחוף נחשולים במחאה על בניית כפר נופש המתוכנן לקום באזור. שעה לפני שהפקחים אמורים היו להגיע למקום, הפעילים עתרו נגד הפינוי וטענו כי הוא "מהווה פגיעה קשה בחופש הביטוי והמחאה".

 

 

הדרמה החלה לפני כיומיים (ב'), אז הופתעו הפעילים לקבל צו פינוי ממינהל מקרקעי ישראל, לפיו הם נדרשים לפנות את המאהל עד היום בצהריים. בעקבות זאת פנתה אתמול האגודה לזכויות האזרח במכתב למינהל בבקשה לבטל את הצווים. "אנחנו פונים אליך בדרישה דחופה שתחדל מלפגוע בחופש המחאה של המפגינים במאהל המחאה בממוקם בחוף נחושלים ושתבטל לאלתר את הודעת הפינוי", נכתב בפנייה.

 

צילום: אמיר קידר

 

עוד טענו באגודה, כי עד כה נמנע המינהל נמנע מלהורות על פינוי של אוהלים, שמוקמים בו דרך קבע למטרות לינה ונופש. "חוסר הסבירות בהחלטת המינהל לפרק את מאהל המחאה לאחר 4 ימים בלבד בולט במיוחד לאור העובדה שמזה בחודשיים פזורים בראחבי הארץ מאהלי מחאה במסגרת המחאה החברתית", נכתב בפנייה.

 

במינהל השיבו כי המוחים מהווים פולשים בשטח. "המינהל מעולם לא הסכין עם קיומם של אוהלים באינם אוהל נופש ארעיים במקרקעי שראל, לרבות בחוף הספציפי הנ"ל, וטהו פעל ופועל לפינויים באופן קבוע... כך שלטענותייך בעניין זה אין כל בסיס", נטען בתשובה. בעקבות תשובת המינהל, עתרה הבוקר האגודה לבג"ץ בשם שלושה מהפעילים, בדרישה לבטל את צווי הפינוי. עד להחלטה בבקשה למתן הצו, הוציא השופט עוזי פוגלמן צו ארעי שאוסר על פינוי המאהל מהחוף.

 

תלונה במשטרה נגד הזזת השלט לחוף

החברה המתכננת, משרד אדריכלים לייטרסדורף, הגיש אתמול (ד') ביוזמת המינהל, תלונה במשטרה כנגד מקימי מאהל המחאה, בשל גניבת רכוש פרטי ולשון הרע. במינהל אומרים כי השלט המודיע על הכוונה להפקיד את התכנית של משרד הפנים נעקר ממקומו באזור בריכות הדגים שבסמוך לחוף.

 

לטענתם, השלט ננטע בכוונה בחוף לשם הטעיית הציבור. "אוהל המחאה המדובר מוקם בסמוך לחוף, בשטח המוגדר כשמורת טבע", נמסר מהמינהל. "הוא מרוחק מאות מטרים מהמקום האמיתי בו עתיד לקום הפרויקט המדובר. המוחים כאמור, עקרו בוונדליזם את שלט הפרויקט ממיקומו האמיתי ומיקמו אותו בסמוך לקו החוף.

 

"הפרויקט העתידי, בניגוד לאמירות המוחים, מנגיש את החוף, שהיה חסום קודם לכן בברכות דגים בשטח הקיבוץ, ובו יסלל בין השאר כביש גישה נח הפתוח לכלל הציבור. התוכנית משפרת את נגישות הציבור הרחב אל הים ולא כפי שטוענים המוחים".

 

שי אגמון, מהפעילים שהקימו את המאהל, אמר בתגובה להגשת התלונה: "מנהל מקרקעי ישראל נוקט בהליכים ציניים שמטרתם היחידה היא סתימת פיות והסטת הדיון לנושאי סרק". אגמון הדגיש כי יוזמת המחאה, לירונה ארד, פצחה בה רק לאחר שהגיעה לחוף וראתה את השלט במקום בו הוא מוצב כרגע. "אם אכן מי שהציב אותו במקום זה איננו איש מנהל, אזי נסתר מבינתנו מי החליט להציבו דווקא שם".

 

אגמון מוסיף, כי לעמדתם, אין כלל משמעות למיקומו של השלט בנקודה זו או אחרת, והודף את הטענות בדבר הטעיית הציבור: "הן בדף הרשמי של המאבק בפייסבוק, הן בדף שקורא להקמת מאהל המחאה, הן בעצומה הקוראת להצלת החוף והן באתר האינטרנט הרשמי של המאבק, מופיעה תוכנית הבינוי המתוכננת במלואה, תוך הקפדה על ציון גבולות הקו הכחול, ועל מרחק מן החוף בהתאם לתקנות חוק הסביבה החופית".

   

1,500 יחידות נופש ב-2.5 ק"מ

תוכנית כפר נופש נחשולים כוללת 500 יחידות נופש, שעתידות לקום על שטח של 190 דונם מצפון מזרח לקיבוץ, בשטח של בריכות הדגים ובסמוך לגן הלאומי תל דור. היא זכתה בעבר להתנגדות נחרצת מצד ארגוני הסביבה והמשרד להגנת הסביבה, מחשש לפגיעה מיותרת בטבע, ונדחתה בוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (הוולנת"ע). עם זאת, המועצה הארצית לתכנון ובנייה הפכה את ההחלטה ואישרה את התוכנית לפני כחצי שנה.

 

התוכנית חלה על השטח שמעבר לקו ה-300 מטר מהים, כלומר מחוץ לשטח ה"סביבה החופית". עם זאת, היא מצטרפת לשתי תוכניות נוספות שמתקדמות במוסדות התכנון, להקמת 500 יחידות נופש בחוף דור ו-500 יחידות נופש בקיבוץ נחשולים. המשמעות: 1,500 יחידות נופש ברצועה צרה יחסית, ששטחה 2.5 ק"מ לכל היותר.

 

צילום: דן חמיצר

 

אזור חוף דור-נחשולים מיועד על פי תוכניות שאושרו בעבר לפיתוח תיירותי. סקר שערך המשרד להגנת הסביבה ושבחן את יכולת העמידה של השטח על פי צפיפות הבנייה המתוכננת, העלה כי ניתן לבנות את כמות יחידות הנופש הזו בשטח. במשרד גם מדגישים כי התוכנית אושרה לאחר ביצוע סקרי השפעה סביבתית ולאחר ששונתה בהתאם לדרישותיו. 

 

עם זאת, בחברה להגנת הטבע התנגדו לאישור התוכנית המדוברת במועצה הארצית ודרשו לקדם תוכנית כוללת לאזור, אולם עמדתם נדחתה. "הטריד אותנו שיש עומס גדול של פיתוח בכל האזור. בסוף נקבל אנטליה על חוף הים", אמרה לאחרונה ל-ynet איריס האן מהחברה להגנת הטבע. "לצערי, הצעתנו לא התקבלה והתוכנית אושרה כמו שהיא. התוכניות האלה ישפיעו למשך עשרות אם לא מאות שנים, ונכון להמתין רגע ולעשות בדיקה כוללת לאזור. אולי במסגרת התנגדויות התושבים זה יתאפשר".

 

בהכנת הידיעה השתף אחיה ראב"ד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאהל המחאה בחוף
צילום: אמיר קידר
מומלצים