שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

לאו דווקא סמבה: רילוקיישן לברזיל, משתלם?

האם מעבר לברזיל מתאים לכל אחד? ובעצם, האם בכלל הוא משתלם? בדיקה מעלה כי רילוקיישן לסאו פאולו, בירת העסקים הברזילאית, יהיה צעד חכם כלכלית בעיקר עבור מי שיעבור לתקופה של שלוש שנים לפחות

אחרי שבחנו את בייג'ין ואת ארצות הברית , אנחנו מגיעים למדינה הגדולה בדרום אמריקה, שתארח ב-2014 בפעם השנייה את משחקי המונדיאל, ושנתיים מאוחר יותר את האולימפיאדה, והמדינה הזו היא כמובן ברזיל.

 

 

לכתבות הקודמות בסדרה:

 

למרות שעיר הבירה של ברזיל זו ברזיליה, הערים המרכזיות בברזיל הינן סאו פאולו וריו דה ז'נרו. שטחה של ברזיל הוא כ-8.5 מיליון קמ"ר (פי 385 ממדינת ישראל) והיא המדינה החמישית בעולם בגודלה.

 

בשל גודלה העצום מרכזת ברזיל הזדמנויות עסקיות בתחומים רבים ביניהם: חברות תקשורת ותשתיות תקשורת, חברות המספקות שירותי IT ואינטרגציה, חברות בתחום התוכנה, טכנולוגיות אבטחה אזרחית (homeleand security) ועוד.

 

תפקידי רילוקיישן נפוצים לברזיל הינם ניהול לקוחות, ניהול פרוייקטים, תמיכה והדרכה טכנית, תפקידי ניהול בכירים של מנכ"לים אזוריים, סמנכ"ל כספים, סמנכ"ל מכירות ועוד.

 

השפה הרשמית בברזיל היא פורטוגזית ולכן מרבית תפקידי הרילוקיישן יוחרגו לדוברי פורטוגזית או דוברי ספרדית בלבד.

 

היום נבחן את חייו של מנהל פרוייקטים היוצא מטעם עבודתו עם משפחתו (אישה וילדים בגילאים 3 ו-7) לרילוקיישן בסאו פאולו.

 

משכורתו הממוצעת בישראל תנוע סביב 18,000-22,000 שקל. חבילות השכר בברזיל יוגדרו משכר שנתי ומרכיבי בונוסים על פי הצלחות. בנוסף לשכר, יספק המעסיק ביטוח רפואי פרטי לעובד ובאם מדובר בשהייה של מספר שנים אז גם תנאים סוציאליים מלאים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

קצת על סאו פאולו

סאו פאולו היא העיר הגדולה בברזיל ובירת העסקים המרכזית במדינה. בסאו פאולו קהילה יהודית גדולה ומי שמחפש נחיתה רכה והשתלבות חברתית מהירה עבור המשפחה, ימצא מקום שבו ניתן לעשות זאת בקלות.

 

שכונות מגורים רבות נודעות בריכוזי גבוה של משפחות יהודיות וניתן למצוא בקרבתן בתי ספר יהודיים אשר יספקו מסגרת לימוד דו-לשונית (עברית ופורטוגזית) ויקלו על ההשתלבות, בעיקר למי שמשפחתו אינה דוברת את השפה.

 

סאו פאולו ידועה באחוזי פשע גבוהים, ומקרי שוד די שכיחים בעיר. על כן, זרים המגיעים לעבוד בעיר ישוכנו לרוב בשכונות הבטוחות והיקרות יותר. 

 

שכר ועלויות מחייה

רוב החברות יציעו מסגרת שכר אשר תכלול שכר חודשי (המותאם למקובל בשוק), ובנוסף תקציב חודשי לכיסוי עלויות דיור ובתי ספר לעובד ומשפחתו. עלויות דיור ובתי ספר ישולמו במקרים רבים ישירות על ידי החברה, כך שבמקרה זה יש לראות כי משכורתו של העובד מספיקה לכיסוי עלויות מחיה וכלכלה חודשיות שוטפות כגון: מזון, אחזקת רכב, עלויות תקשורת וכו'.

 

בשל יוקר המחיה הגואה בסאו פאולו, יש לרסן את ההתלהבות מהצעות שכר גבוהות ומפתות, שכן כיסוי עלויות המחיה החודשיות למשפחה, הכוללים שכר דירה, אחזקת רכב, חינוך, מזון והוצאות מחיה שוטפות ינועו בין 25,000 ל-32,000 ריאל לחודש (כ-13,500-17,500 דולר).

 

על כן, חלר ניכר מהשכר המשולם בפועל, נועד לכסות את עלויות המחיה הגבוהות וסביר מאוד כי ההכנסה הפנויה תהווה כ-10%-15% בלבד משכר הנטו. עובדים אשר שוקלים לעבור לסאו פאולו צריכים לעשות תחשיב מדוייק של הוצאותיהם כדי לוודא כי בשורה התחתונה נשאר מרכיב חיסכון.

 

לרוב, החברות יציעו תמיכה בשלב המעבר עצמו, סיור ראשוני לעובד ומשפחתו טרום המעבר, דיור זמני לתקופה של 30-90 יום לעובד ומשפחתו עם המעבר, סיוע במציאת מגורים, רישום במוסדות חינוך וכדומה.

 

עלויות תחבורה

סאו פאולו הינה עיר עמוסה ופקוקה. יש לוודא כי מקום העבודה נמצא במקום סביר משכונת המגורים וממסגרות הלימוד המבוקשות עבור הילדים, שכן מעבר לעלות הגבוהה שתידרש בגין דלק ואחזקת רכב במקרה של משרד מרוחק ממקום המגורים, צפויים פקקי תנועה מורטי עצבים על בסיס יומיומי.

 

רכב משפחתי בן שנתיים או שלוש בסאו פאולו יעלה כ-28,000 דולר, שימוש בו ואחזקתו יעלו כ-660 דולר בחודש.

 

ביטוח לאומי ותנאים סוציאליים

ברזיל הינה מדינה מתקדמת מבחינת התנאים הסוציאליים והחוקים המגינים על העובדים, והם כוללים תשלום פיצויי פיטורים, מתן הודעה מוקדמת של 30 יום במקרה של העסקה מעבר לשנה, תשלום פנסיוני ובנוסף מספר ימי החופשה השנתית בתשלום בין הגבוהים בעולם (כ-30 ימים שנתיים בתשלום).

 

למרות שניכויי החובה של העובדים כוללים ביטוח לאומי וביטוח בריאות ממשלתי, רוב העובדים יקבלו מהמעסיק ביטוח בריאות פרטי עבורו וזכות לצרף את משפחתו לתוכנית.

 

במקרה של רילוקיישן - חוק ביטוח לאומי מחייב ישראלים השוהים בחו"ל לשלם את דמי הביטוח הלאומי ודמי הבריאות המינימליים הקבועים בחוק במהלך השנתיים הראשונות לשהותם בחו"ל. בתקופה זו זכאים אותם השוהים בחו"ל לטיפול רפואי בישראל במקרה שיש להם צורך בכך.

 

הדבר יוצר סוג של "מעטפת הגנה" שכן, בעלות של כרטיס טיסה מברזיל לישראל הם יכולים לקבל טיפול רפואי מלא ללא עלות. לאחר השנתיים הראשונות, לא יהיו העוברים זכאים לטיפול אלא לאחר השלמת תקופת המתנה בישראל או תשלום קנס מיוחד לפדיון תקופת המתנה זו (בגובה מקסימלי של כ-9,700 שקל לאדם).

 

מזון

סל קניות ממוצע בברזיל למשפחה בת ארבע נפשות בברזיל יעלה כ-5,500 דולר לחודש ואפילו יותר מכך אם המשפחה מחפשת מוצרים בעלי תעודת כשרות.

 

שופינג

ככלל, ברזיל יקרה בכל הקשור למותגים בינלאומיים, בעיקר בשל המיסוי הגבוה המוטל על מוצרים מיובאים. לפיכך, רכישת "חבילה" הכוללת חולצה, מכנסיים ונעליים של מותג ידוע תעלה כ-350 דולר לפחות. יחד עם זאת, לחובבי השווקים ניתן לרכוש ביגוד במחירים זולים בהרבה בשווקים של סאו פאולו וכן בחנויות מותג מקומיות, אשר יציעו אלטרנטיבות יפות לא פחות מהמותגים הבינלאומיים ובחצי מחיר.

 

מס הכנסה

שיטת המיסוי בברזיל הינה פרוגרסיבית, כנהוג בישראל, ואחוזי המיסוי נעים במדרגות שבין 7.5%

 ל-27.5%. מעבר למיסוי בגין הכנסה, ישנו תשלום עבור ביטוח לאומי אשר העובד נושא בשליש ממנו ואילו המעביד משלם עבור שני שלישים ממנו. כך, משכר של 20,000 ריאל חודשי בברזיל (כ-11,200 דולר) ינוכו ממשכורת העובד תשלומי חובה סוציאליים ומסים בגובה של כ-25%.

 

בניכוי הוצאות מחיה שוטפות (ללא עלויות חינוך ודיור אשר משולמות ישירות על ידי המעסיק) יישאר לעובד סכום של כ-1,818 דולר לחודש כחיסכון. ברזיל וישראל חתומות על אמנה למניעת כפל מס, משמע המס המשולם בברזיל מוכר בישראל כמיסוי על הכנסה.

 

בילויים

בסאו פאולו ישנם חיי לילה, ברים ומועדונים רבים, אשר עלות הכניסה אליהם יכולה לנוע 20-50 דולר. מומלץ לנקוט באמצעי זהירות בשוטטות ברחובות לאחר רדת החשיכה.

 

בטבלה שלפניכם נבחן עלויות ממוצעות בסאו פאולו למשפחה, אשר משתכרת 240,000 ריאל בשנה (כ-11,200 דולר בחודש) לעומת עלויות ממוצעות בישראל למשפחה אשר אחד מבני הזוג עובד כמנהל פרויקטים ומשתכר 22,000 שקל ברוטו והכנסת בן בזוג השני הינה כ-10,000 שקל ברוטו: 

 


העלות בברזיל

עלויות ממוצעות
מרכיב עלות חודשית סאו פאולו (בדולרים) עלות חודשית תל אביב (בדולרים)
עלויות מחיה וכלכלה למשפחה 5,500 3,200
אחזקת רכב ודלק 660 715
השתתפות עצמית בביטוחי בריאות 350 כלול בביטוח לאומי
חינוך (גילאי גן ובי"ס יסודי) 3,350 (ישולם ישירות על ידי המעסיק בנוסף לשכר) 550
שכר דירה - דירת 3-4 חדרים 3,000 1,800
סך הוצאות לחודש (משכר העובד) 6,510 6,265
סך הוצאות נוספות למעביד בגין הוצאות שכר דירה וחינוך 6,350  

 


שכר ברזיל

השכר
רכיב סך הכל סך הכל

שכר נטו לאחר ניכוי חובה ומסים

8,366 דולר

3,981 דולר למנהל פרויקטים.

2,300 דולר עבודה נוספת

הכנסה פנויה לאחר הוצאות 1,856 דולר 16 דולר (בהנחה של הכנסה אחת בלבד במשפחה)
חיסכון סוציאליות (ביטוח מנהלים וקרן השתלמות) 0

1,257 דולר - מנהל פרויקטים.

571 דולר - עבודה נוספת

 

ובשורה התחתונה: האם רילוקיישן לברזיל משתלם?

הדבר תלוי מאוד בהצעה המונחת על שולחנו של העובד. חשוב להבין האם החברה המציעה את הרילוקיישן מבינה את התקציב הנדרש לאחזקת משפחה בברזיל וכי יש לחברה את האפשרות לכסות עלויות אלו לאורך זמן.

 

מעבר לברזיל מתאים במיוחד לאלו הרוצים להשתקע ביבשת לתקופה של שלוש שנים ומעלה, שכן במקרה של תקופה קצרה יותר, תיתכן השלמת מס לישראל אשר תבטל את מרכיב החיסכון.

 

הכותבת היא מנכ"ל רילוקיישן ג'ובס, העוסקת בייעוץ והשמה בתחום הרילוקיישן


פורסם לראשונה 24/09/2011 17:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
עינת גז
הקרנבל הגדול
צילום: AP
מומלצים