שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

האם משתלם לעשות רילוקיישן לארצות הברית?

היא ידועה בתור ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות - אך האם באמת שווה לעבור לעבוד באמריקה? בדקנו מקרה בוחן של זוג שאחד מהם עובד כמהנדס ומשתכר כ-25 אלף ש' ברוטו בחודש

כיצד יתנהלו חייו של איש מעמד הביניים מישראל, וכמה כסף ישאר בידיו בסופו של החודש, אם יחליט לבצע רילוקיישן לאחת מהערים המרכזיות בעולם? לאחר שבכתבה הקודמת סקרנו את בייג'ינג, הפעם נסקור מעבר לארה"ב.

 

 

לצורך כתבה זו נצא מנקודת הנחה כי מדובר בזוג - כאשר אחד מבני הזוג עובד כמהנדס תוכנה ומשתכר כ-25,000 שקל ברוטו בחודש.

 

שכר: השכר עבור משרות אלו ברילוקיישן מתחלק לכמה סוגי הכנסה: חבילת שכר שנתית שזהה לרוב לשכר המקביל של אותה המשרה בארה"ב, תוכנית בונוסים שמהווה חלק משמעותי מחבילת השכר, ואופציות – מכשיר תגמול שניתן בעיקר בחברות היי-טק, או בתפקידי ניהול בכירים.

 

הקפיצות ברמות השכר הינן תלויות ותק ותפקיד ויכולות להגיע לכ-20-15% כל שנה. כך למשל, מהנדס שהרוויח 100 אלף דולר בשנה הראשונה , ירוויח כ-115 אלף דולר בשנה השנייה וברגע שיעבור לתפקידים ניהוליים ירוויח כ-150 אלף דולר לשנה. בנוסף לשכר הבסיס, תוכניות הבונוס השנתיות המקובלות הינן כ-25-15% מהשכר השנתי.

 

עלויות מחיה: רוב החברות יציעו תמיכה בשלב המעבר עצמו, הכוללת דיור זמני לתקופה של 90-30 יום לעובד ומשפחתו, סיוע במציאת מגורים, רישום במוסדות חינוך וכו'. המגורים בקליפורניה וניו יורק שמהווים מקום מושבם של ישראלים רבים שביצעו רילוקיישן, אינם זולים מישראל.

 

משפחה ממוצעת עם 3-2 ילדים תידרש להרוויח כ-150 אלף דולר בשנה, כדי לכסות את עלויות המחיה השוטפות - דיור, בתי ספר, ביטוחים ומחיה. יחד עם זאת, התמורה שתתקבל עבור סכום זה תהיה לרוב טובה יותר מישראל: מגורים בבית פרטי ולא בדירה, ביטוח רפואי טוב יותר ואיכות חיים גבוהה יותר בהשוואה לישראל.

 

עלויות תחבורה: בין אם גרים מחוץ לעיר ובין אם בתוכה, עלויות התחבורה בארה"ב נמוכות מהעלויות בישראל. מחיר רכישת רכב משומש יכול לעמוד על אלפי דולרים בודדים, ורכב חדש מגיע לכשליש עד מחצית ממחירו בישראל. גם עלויות התחבורה הציבורית זולות בכ-30% מעלויות התחבורה בארץ, והיא משמשת פתרון נוח, יעיל ומהיר, בעיקר בתוך הערים.

 

ביטוח לאומי ותנאים סוציאליים: בארה"ב חוזה העבודה הינו אישי. המשמעות העיקרית הנגזרת מכך היא שכלל תנאי ההעסקה, וביניהם - תשלום פיצויי פיטורין, הודעה מוקדמת, ימי חופשה ומחלה וכו', מוגדרים בהסכם פרטי בין העובד לחברה המעסיקה. החוק ברוב המדינות בארה"ב אינו מחייב בפיצוי או בתשלום מוסכם במקרה של סיום העסקה, כך שהעסקתו של העובד יכולה להסתיים מיידית וללא שום פיצוי. גם תשלום פנסיה הינו חובה אך ורק לחברות המעסיקות מעל ל-50 עובדים.

 

ביטוח הבריאות מבוסס על ביטוח פרטי. לרוב, החברה המעסיקה דואגת לעובד ולבני משפחתו לביטוח בריאות פרטי, הכולל השתתפות עצמית של העובד לפי הכיסוי הביטוחי שנבחר על ידו (בין 150 ל-500 דולר כתלות בגודל המשפחה ובכיסוי הנבחר).

 

ללא המימון מטעם מקום העבודה, יישא העובד בעלות של כ-2,500-1,500 דולר לחודש עבור ביטוח בריאות למשפחה. ללא ביטוח בריאות זה, ובמקרה של מחלה, הוצאות הטיפול הרפואי עשויות להגיע לעשרות אלפי דולרים.

 

במקרה של רילוקיישן חוק ביטוח לאומי מחייב ישראלים השוהים בחו"ל לשלם את דמי הביטוח הלאומי ודמי הבריאות המינימלים הקבועים בחוק במהלך השנתיים הראשונות לשהותם בחו"ל. בתקופה זו, זכאים אותם השוהים בחו"ל לטיפול רפואי בישראל במקרה שיש להם צורך בכך.

 

הדבר יוצר סוג של "מעטפת הגנה", שכן בעלות של כרטיס טיסה מארה"ב לישראל הם יכולים לקבל טיפול רפואי מלא ללא עלות. לאחר השנתיים הראשונות, לא יהיו העוברים זכאים לטיפול, אלא לאחר השלמת תקופת המתנה בישראל או תשלום קנס מיוחד לפדיון תקופת המתנה זו (בגובה מקסימלי של כ-9,700 שקל לאדם).

 

מזון: סל קניות ממוצע בארה"ב עולה קצת פחות מאשר בישראל. מוצרי חלב וירקות ופירות כמעט זהים במחיריהם או מעט יקרים יותר מישראל. עלות המוצרים היבשים, חומרי ניקוי ושתייה נמוכה משמעותית. גם במסעדות המחירים דומים למחירים של ישראל, אבל עלות המזון המהיר ברשתות המוכרות נמוכה יותר.

 

שופינג: ככלל, מי שמחפש מותגים בינלאומיים או אמריקניים, ישלם מחיר שדומה למחירם בשאר המדינות. לפיכך, רכישת חולצה, מכנסים ונעליים של מותג ידוע יעלו כ-300 דולר ומעלה, כתלות במותג. יחד עם זאת, ארה"ב ידועה בקניוני העודפים שלה, כך שמי שאינו מייחס לקולקציה עונתית חשיבות רבה, ימצא גן עדן לבגדים זולים של מותגים נחשבים ובאיכות מעולה. עלות של חבילת בגדים זהה בכלבו עודפים תגיע לכשליש עד חצי המחיר.

 

מס הכנסה: שיטת המיסוי בארה"ב הינה פרוגרסיבית, כנהוג בישראל, אך היא מתחלקת למס פדרלי, החל על כלל תושבי ארה"ב, ולמס מחוז, אשר נקבע על ידי המדינה שבה העובד מוצב. גובה המס הפדרלי הינו כ-10% עד להכנסה שנתית של 8,500 דולר, ו-35% לשכר שנתי של כ-380 אלף דולר ומעלה.

 

מעבר למיסוי בגין הכנסה, ישנו תשלום עבור ביטוח ממשלתי הקרוי Medicare בשיעור של כ-1.5% מהשכר. כך, בארה"ב משכר שנתי של 125 אלף דולר, ינוכו ממשכורת העובד תשלומי חובה סוציאליים ומסים בגובה של כ-27.5% במסצ'וסטס, כ-35% בקליפורניה וכ-32% בניו יורק.

 

בארה"ב ישנה חובת הגשת דו"ח מס שנתי לכלל התושבים, בין אם שכירים או עצמאיים. במסגרת הגשת הדו"ח האישי, יכול כל תושב להכיר בהוצאות בית (חשמל, מים, חדר המשמש כמשרד, טלפון) וכן בהוצאות הקשורות לגידול ילדים, כהוצאות מוכרות למס, ובכך להקטין חבות המס השנתית שלו.

 

בילויים: בערים המרכזיות יש שלל מועדוני לילה, פאבים, מסעדות, מוזיאונים ותיאטראות. המחירים של מזון ואלכוהול דומים למחירים בישראל. כניסה למועדון לילה יכולה להגיע גם ל-50 דולר. מחיר כרטיסים לתיאטרון נעים בין 70 דולר ל- 300 דולר, תלוי במקום ובהופעה, ודווקא מוזיאונים רבים הם בחינם או בעלות נמוכה.

 

לסיכום

נסתכל על עלויות ממוצעות בקליפורניה לזוג, אשר משתכר 120 אלף דולר בשנה (10,000 דולר בחודש) :

 

 


עלויות בקליפורניה לעומת תל אביב

עלויות בקליפורניה לעומת תל אביב
מרכיב עלות לחודש בקליפורניה עלות לחודש בתל אביב
שכר דירה - 2 חדרים 1,500$ 1,285$
עלויות מחיה וכלכלה לזוג 1,600$ 2,300$
אחזקת רכב ודלק 680$ 715$
השתתפות עצמית בביטוח בריאות 250$ כלול בביטוח לאומי
סה"כ עלות לחודש 4,030$ 4,300$

 

שכר נטו לאחר ניכוי חובה ומסים עומד על 6,700 דולר בקליפורניה לעומת 4,360 דולר בתל אביב.

ההכנסה הפנויה לאחר הוצאות עומדת על 2,670 דולר בקליפורניה לעומת 60 דולר בתל אביב.

חיסכון סוציאלי (ביטוח מנהלים וקרנות השתלמות) עומד על 0 דולר בקליפורניה לעומת 1,428 דולר בתל אביב.

 

אז רילוקיישן לארה"ב משתלם?

אם נבחן את הנתונים היבשים, נגלה שמהנדס תוכנה אשר מרוויח בישראל כ-25 אלף שקל ברוטו בתוספת תנאים סוציאליים שלא ניתנים דרך קבע בארה"ב, (ביטוח מנהלים ,קרן השתלמות ופיצוי פיטורין, המהווים עוד 28.3% מהשכר), לאו דווקא ימצא אטרקטיביות במעבר לארה"ב בימים אלו, שבהם המשכורת הממוצעת לתפקיד זהה עומדת על כ-120 אלף דולר לשנה בתוספת בונוסים שנתיים על בסיס ביצועים.

 

רילוקיישן לארה"ב ישתלם למתכננים מעבר לתקופה ממושכת של שלוש שנים ומעלה, ובהנחה כי יש לשוק העבודה המקומי אפשרויות קידום להציע לעובד אשר יגרמו לו להתקדם מבחינה מקצועית.  

 

הכותבת היא מנכ"ל רילוקיישן ג'ובס, העוסקת בייעוץ והשמה בתחום הרילוקיישן


פורסם לראשונה 10/09/2011 17:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמק נאפה קליפורניה
צילום: mct
עינת גז
מומלצים