שתף קטע נבחר

בריטניה תפצה משפחות הרוגי 'יום ראשון הארור'

39 שנה לאחר שחיילים בריטים טבחו ב-13 מפגינים צפון אירים, החליטה הממשלה לפצות את קרוביהם. תשלום הפיצויים - בעקבות פנייה אישית של המשפחות לראש הממשלה דיוויד קמרון. האם בכך נסגר פרק אפל בהיסטוריה של הממלכה?

ממשלת בריטניה תשלם פיצויים לקרובי משפחותיהם של 13 המפגינים הצפון אירים שב-1972 נורו למוות על ידי כוחות בריטיים, באירוע שזכה לכינוי המפוקפק "יום ראשון העקוב מדם" או "יום ראשון הארור". כך דיווחה היום (יום ה') רשות השידור הבריטית BBC.

 

עוד בערוץ חדשות בעולם :

 

תשלום הפיצויים ייעשה לאחר שמשפחות הקורבנות פנו אישית לראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון, שבעצמו התנצל על התקרית ואמר שלא היתה לה כל הצדקה.  

 

מרחץ דמים בעיר לונדונדרי. "יום ראשון העקוב מדם" (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מרחץ דמים בעיר לונדונדרי. "יום ראשון העקוב מדם"(צילום: Gettyimages)

 

משרד ההגנה הבריטי מסר בתגובה לדיווח כי הוא נמצא בקשר קרוב עם עורכי דין שמייצגים את משפחות קורבנות "יום ראשון העקוב מדם".

 

האירוע הטראומתי התרחש בעיר לונדונדרי שבצפון אירלנד ב-30 בינואר 1972. הפגנה של קתולים שקראה לשמירה על זכויות אדם הפכה בן רגע למרחץ דמים כשחיילים בריטים ירו לעבר הקהל. התוצאה הקשה: 13 מפגינים נהרגו ו-15 אחרים נפצעו.

 

פיצויים באיחור של 39 שנה. משפחות הקורבנות (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
פיצויים באיחור של 39 שנה. משפחות הקורבנות(צילום: Gettyimages)

 

"אירועי 'יום ראשון הארור' היו לחלוטין לא מוצדקים", אמר קמרון בהודעה שהקריא בשנה שעברה בפרלמנט בלונדון, אחרי פרסום דו"ח ועדת חקירה בן 5,000 עמודים.

"מה שקרה שם לא אמור היה לקרות. כמה מחברי כוחות הביטחון נהגו באופן פסול", הוסיף קמרון וציין שמסקנות ועדת החקירה העלו שהמפגינים לא היו חמושים ושכמה מהחיילים שיקרו בימים שלאחר התקרית.

 

התקרית נותרה עד היום כפצע פתוח. חקירה שערכה בריטניה ב-1972 קבעה שהמפגינים היו פעילי מחתרת במסווה שביקשו להסתער על מבנה עיריית לונדונדרי. אולם אך האירים הקתולים סירבו להכיר במסקנות אלה וטענו שהחיילים ביצעו טבח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לא היתה כל הצדקה לתקרית". קמרון
צילום: MCT
מומלצים