שתף קטע נבחר

לחשוב טוב יותר: התזונה שעוזרת לתפקוד המוח

כדי לחזור לשגרה מלאי אנרגיה ומתפקדים על הצד הטוב ביותר, כדאי להשקיע מעט מחשבה בתכנון הצלחת. אילו מרכיבים יעזרו למוח שלנו למצות את מלוא הפוטנציאל שלו? הדיאטנית מור דואני מסבירה

בראש השנה בירכנו "שנהיה לראש ולא לזנב", וכעת, כשהחגים הסתיימו ואנחנו חוזרים לשגרה, ניתן להוסיף לכך משמעות הקשורה לעולם הרפואה ההוליסטית, זו המחברת את הרוח לחומר, את האדם לסביבה ולחומר שממנו הוא בנוי - המזון. 

 

המשמעות של הברכה המדוברת כולל את הכוונה שהשנה נפעל מתוך חשיבה עצמאית ולא ניגרר אחרי אינטרסים זרים לנו או דפוסי התנהגות שאנו מורגלים בהם - שנפסיק לפעול באופן אוטומטי ונפעיל שיקול דעת ענייני בכל בחירה והחלטה שלנו.

 

המזון שעוזר לנו לחשוב:

 

פרשנות נוספת מתייחסת להשקעה ביכולות המוחיות שלנו, מחקר, לימודים, התפתחות ערכית, העמקה וגדילה במובן המנטלי והרוחני - שנעצור בכל פעם בטרם מתקבלת החלטה ונבדוק אם היא נבונה, משמעותית, משפיעה ומיטיבה עם עצמנו ועם הסובבים אותנו במאקרו ובמיקרו.

  

כדי להשפיע על התפקוד המנטלי שלנו ולהיות יעילים, לא לבזבז משאבים ואנרגיה לשווא, כדאי לצרוך מזון שמשפיע לטובה על המוח. אילו סוגי מזון יכולים לשדרג את יכולות החשיבה, הריכוז והזיכרון שלנו, ואף לתרום ללקיחת אחריות ולביצוע בחירות נבונות בחיים?

 

ראשית, יש צורך בתזונה מאוזנת מבחינת אספקת פחמימות, חלבונים, שומנים, מים, וויטמינים ומינרלים:

 

1. שומנים

לחלבון הנכלל בתזונה שלנו ומרכיב את תאי המוח כדאי להיות בעל הרכב איכותי ביותר ועשיר בחומצת האמינו טריפטופן, חומר מוצא לסרוטונין. היות שהסרוטונין חשוב ביותר לשמירה על מצב רוח טוב ולשינה איכותית, הוא חשוב גם לתפקוד מוחי מעולה.

 

השומן הוא רכיב תזונה חשוב ביותר לתפקוד המוח, ובמיוחד חומצות השומן אומגה 3, שיש לצרוך בכמות ובאיכות מספקת. לאומגה 3 השפעה מיטיבה על יכולת הקשב והתפקוד המנטלי גם בקרב אנשים בוגרים. מזונות מומלצים העשירים באומגה 3 הם למשל פשתן (הזרעים), שמן פשתה, אצות, מרווה, תרד, שמן קנולה, פטרוזיליה, אגוזי מלך וכמובן דגי ים צפוני.

 

2. ירקות ירוקים

יחד עם האמור לעיל, חומרי גלם משובחים לא תמיד מספיקים. כדי שנוכל באמת לתפקד באופן חד ואופטימלי, כדאי לשמור על רמת אנרגיה גבוהה בגוף. את זאת נוכל להשיג באמצעות אכילה של מזונות העשירים בנוגדי חמצון, הנלחמים בחומרים המסוכנים שמזקינים ומעייפים אותנו.

 

רדיקלים חופשיים אלו מגיעים לתוכנו באמצעות האוויר, השתייה והמזון - כל מה שהוא חלק מחיי השגרה שלנו.

 

ניתן להגביר את צריכת נוגדי החמצון באמצעות מזונות העשירים בהם וגם באמצעות תוספי תזונה. ההמלצה הבסיסית ביותר היא להרבות באכילת מזונות ירוקים, כיוון שהכלורופיל האיכותי המצוי בצמחים מגביר את יכולתם של תאי הגוף לייצר אנרגיה. בנוסף, הוא אנטי דלקתי ומחזק את מערכת החיסון.

 

גם עשיר באומגה 3, גם מכיל כלורופיל. תרד (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
גם עשיר באומגה 3, גם מכיל כלורופיל. תרד(צילום: ירון ברנר)

 

3. ארוחות פשוטות וטריות

כדי להעניק לגוף אנרגיה רבה המאפשרת העמקה של תהליכים רגשיים ונפשיים שונים, יש להקפיד על צריכת מזון טרי, איכותי ובריא, כזה המכיל רכיבי תזונה החשובים לשלוות הנפש.

 

מומלץ שבכל ארוחה יהיו שניים-שלושה מרכיבים בלבד, כדי לשמור על פשטותה ולאפשר פעולת עיכול תקינה וספיגה איכותית של המזון. בנוסף, הקפידו לצרוך נוזלים בכמות מספקת.

 

אם נקפיד על כללים פשוטים אלה בשנה הבאה, בנוסף לכל החובות והרצונות שלנו, נוכל ליהנות גם מתפקוד מנטלי מרבי ואכן "להיות לראש ולא לזנב".

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית ומרצה בכירה בביה"ס לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחלבון הנכלל בתזונה שלנו ומרכיב את תאי המוח כדאי להיות בעל הרכב איכותי ביותר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים