שתף קטע נבחר

צילום: AFP, AP , רויטרס

בחירות במצרים: "לא האמנתי שנגיע לרגע הזה"

למרות המתיחות במצרים, עבר יום הבחירות הראשון בשקט מופתי. תורים ארוכים של גברים ונשים השתרכו ליד הקלפיות. מצביעה בת 77 בקהיר: "לא מוכנה לוותר על המעמד הזה - על הזכות להצביע באופן חופשי"

אזרחי מצרים יצאו אתמול כדי להצביע בבחירות החופשיות ההיסטוריות, לראשונה מאז הפלת הנשיא חוסני מובארק בפברואר. הבחירות, הנמשכות גם היום (ג') נערכות על רקע החשש הגדול במדינה הערבית שמא הגנרלים של הצבא ינסו להיאחז בשלטון ולא להעביר אותו לידיים אזרחיות.

 

מצרים בוחרת - כתבות אחרונות ב-ynet

מצרים: "נמאס לנו מהצבא, שיילך לשמור בגבול"

הצבעה גם בת"א: "גאים, בפעם הראשונה"

אלפים בתור לקלפי בקהיר: "בוחרים בחופש"

 

בינתיים, האזרחים מגיעים בהמוניהם לקלפיות. מונה, בת 77, נשענה על מקל ההליכה והתבוננה בתור הארוך, שהשתרך לפניה עד לכניסה לקלפי ההצבעה שלה, בבית הספר "פורט סעיד" ברובע זמאלק בקהיר - רובע בורגני עשיר. "קשה לי מאוד ללכת", היא סיפרה, "אבל לא הייתי מוכנה לוותר על המעמד הזה - על הזכות להצביע באופן חופשי".

 

מישהו מיהר להביא לה כיסא, כדי שתוכל לשבת במהלך ההמתנה הארוכה. אך מונה סירבה והתעקשה להמשיך ולעמוד על רגליה. היא חוותה בחייה כבר תהפוכות פוליטיות רבות בארצה. היא זוכרת עוד את משטר המלוכה, את מהפכת הקצינים ששמה לה קץ, את נאצר, את סאדאת וגם את מובארק. בכל התקופות הללו, היא לא יכלה להשתתף בבחירות חופשיות באמת ולקוות שלדעתה הפוליטית תהיה השפעה על עיצוב פני מצרים.

 

"לא האמנתי שאי פעם נגיע לרגע הזה", היא מודה, כשההתרגשות ניכרת על פניה. "למרות הכאבים ברגל, אני מרגישה נהדר. זו היסטוריה. גם אם אני קצת מפחדת מהתוצאות, אך זו המציאות הדמוקרטית ויש לכבדה".

 

תור לגברים - תור לנשים

כבר בשעות ההצבעה הראשונות התפרש טור המצביעים בקלפי של מונה על פני קילומטרים וסתם כמעט לחלוטין את המדרכות ברחובות הסמוכים. בגלל ההפרדה בין נשים לגברים, עיקר התור היה מורכב מנשים - מכל הגילאים, מדתות שונות ומדעות פוליטיות יריבות. היו שם נוצריות ומוסלמיות חילוניות לבושות באלגנטיות רבה. היו שם גם עוטות רעלה וכיסויי ראש. אפילו הרשויות הופתעו אתמול מהזרימה המאסיבית של מצביעים לקלפיות.

 

נשים בכניסה לאחת הקלפיות בקהיר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשים בכניסה לאחת הקלפיות בקהיר(צילום: AFP)

 

ועדות מעקב דיברו על אחוזי השתתפות "חסרי תקדים". בשעות אחר-הצהריים הודיעה המועצה הצבאית העליונה על הארכת שעות ההצבעה בשעתיים, עד ל-21:00. על אף שסבב הבחירות הראשון יימשך גם היום בתשעת מחוזות הבחירה הראשונים, הצבא לא רוצה להתמודד עם כעסם של בוחרים, שעמדו שעות ארוכות ולא יכלו בסופו של יום לממש את זכותם האזרחית.

 

מארי, נוצרייה בשנות ה-40 לחייה שעובדת במשרד פרטי, הביאה עמה כיסא כדי להקל על עצמה את ההמתנה להצבעה. "אני מעריכה, שזה ייקח עוד לפחות ארבע שעות", היא אומרת בחיוך רחב. "אני עובדת כל יום עד 17:00. ימי ההצבעה הם לא ימי חופש, אבל נותנים לנו זמן ללכת להצביע. עד שאסיים להצביע, כבר לא יהיה טעם ללכת למשרד. אז יש לי יום חופש", היא צוחקת. "אך לא בגלל זה אני פה. באתי כדי למלא את חובתי. אני לא מרגישה בהכרח טוב כמו אנשים אחרים, בגלל ניצחונם הצפוי של האיסלאמיסטים. נחכה ונראה. התרוצצו שמועות, ש'האחים המוסלמים' והסלאפים ינסו למנוע בכוח מנשים להצביע. אבל יש כאן הרבה מאוד נשים, ואין כל בעיה".

 

עומדות שעות בתור (צילום: AP) (צילום: AP)
עומדות שעות בתור(צילום: AP)

 

"אנחנו לא פוחדות", אומרת אשה בלבוש אלגנטי, העומדת בסמוך. "מצרים תמיד הייתה מדינה חופשית. כמובן, התוצאות יכולות להיות לא טובות. אבל זו הסיבה שאנחנו הגענו הנה, כדי לוודא שקולנו יישמע ויהיה איזון".

 

חיילים שומרים על הסדר 

הרחוב שבו שוכן בית-הספר סגור לתנועת כלי רכב. בכניסות אליו, בודקים סדרנים את תעודות הבאים. חיילים חמושים שומרים על הקלפי. שוטרים מפקחים על הסדר ברחובות הסמוכים. לפתע עבר טנדר, שהשמיע תעמולת בחירות עבור אחת המפלגות, בניגוד מוחלט לחוק הבחירות - האוסר תעמולה 48 שעות לפני פתיחת הקלפיות. כמה מהנשים הצעירות צעקו לעבר הנוסעים בטנדר שיסתלקו מהמקום. השוטרים לא התערבו. מחזות דומים ראיתי גם סמוך לקלפיות בשכונות עממיות של קהיר, בקרבת תורי מצביעים.

 

אבטחה כבדה ליד הקלפיות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אבטחה כבדה ליד הקלפיות(צילום: AFP)

 

מצביעה עם כיסוי ראש הגיבה בחשדנות רבה לשאלותיי. היא סירבה למסור את שמה, ורק ציינה שהיא בת 43 ועובדת בחברת נפט. "זו פעם ראשונה בחיים שלי שאני מצביעה", היא גילתה, "ואני עושה זאת גם כמצרייה וגם כאשה. בחיי לא ראיתי דבר יפה כזה. יש כאן כל מיני נשים. הנשים במצרים אינן מדוכאות. אנחנו עוטות כיסוי ראש מבחירה, כי אנחנו רוצות לעשות את זה. ואנחנו עובדות ועושות את כל שאנו רוצות, כמו הגברים".

 

היו גם גברים בתור. נביל, מוזיקאי, ליווה את אשתו לקלפי. הוא עצמו יצביע בשלב הבחירות השני, במחוז אחר. "זו הרגשה טובה להיות עם אנשים טובים ולנסות ליצור עתיד טוב יותר למצרים", הוא הסביר את נוכחותו. "אנחנו לא ניתן לאיסלאמיסטים לנצח בקלות. על כולנו ללמוד איך לחיות זה עם זה בכבוד. אם הם לא יבינו את זה, נקום נגדם".

 

קלפי לגברים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קלפי לגברים(צילום: רויטרס)

 

ההתגייסות לבחירות הייתה רבה גם באזורי בחירה עניים, שבהם צפויות לזכות המפלגות האיסלאמיסטיות למיניהן. למרות תקלות טכניות שונות, שמנעו את פתיחתן של קלפיות רבות במועד (בעיקר אי הגעת פתקי הצבעה, אי הגעה של מפקחים מטעם מפלגות), עבר יום ההצבעה הראשון למרות המתיחות הפוליטית

הרבה במצרים בשקט מופתי. לוועדת הבחירות המרכזית הגיעו אמנם מאות תלונות על אי-סדרים והפרות תקנות ההצבעה, בכלל זה מספר מקרים של קניית קולות, אך רק קלפיות מועטות נסגרו בשל כך.

 

לראשונה, מאז תחילתה של "המהפכה המצרית השנייה" לפני עשרה ימים, התרוקנה אתמול כיכר "א-תחריר" כמעט לחלוטין ממפגינים, למרות קריאותיהם של ארגונים פוליטיים שונים להחרים את ההצבעה. "אחרי הבחירות", הם הבטיחו, "תימשך המהפכה עד שהצבא יעזוב לחלוטין את מעורבותו בענייני המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצביעה בקהיר
צילום: רויטרס
בחירות חופשיות ראשונות
צילום: AP
המועמד לנשיאות, עמרו מוסא
צילום: EPA
טובלים את האצבע בדיו
צילום: AFP
מומלצים