שתף קטע נבחר

שפם עם קוף: דוד ואלכס כובשים את הספארי

צמד טמרינים קיסריים זעירים הגיעו לפני כחודשיים מצ'כיה אל הספארי ברמת-גן. השניים מצויידים בשפם לבן עצום ולשון ארוכה, נחשפו בימים האחרונים לקהל המבקרים. הטמרינים שמקורם בדרום אמריקה סובלים מירידה במספרם עקב כריתת יערות

מצויידים בשפמים לבנים מפוארים שלא היו מביישים אף רס"ר וותיק בצה"ל, לשון שובבה והרבה מרץ מתפרץ, כבשו בימים האחרונים צמד קופי טמרין קיסריים קטנים את מתחם הטמירינים בספארי ברמת-גן.

 

עוד בערוץ בע"ח

 

אלכס, בן שלוש שנים ודוד, בן השנתיים וחצי, הגיעו במסגרת תוכנית אירופאית לרבייה של מינים בסכנת הכחדה. הצמד השעיר הובא בסוף אוקטובר מגן החיות "olomouc" בצ'כיה ואחרי תהליך קליטה ממושך אל ביתם החדש, הם יצאו בימים האחרונים מאזור הלינה הפנימי אל המולת המבקרים בספארי.

 

למרות שהשניים הגיעו נטולי שם צ'כי, בהנהלת גן החיות בחרו להעניק קופי הטמרין הקיסרי שם מקומי. לכבוד החייתי זכו אלכס ודוד - שני אחים תאומים שעובדים בגן החיות ובעלי שפם.

 

 

היערות נעלמים בדרום אמריקה ועימם גם הקופים

הטמרינים הקיסריים נפוצים ביערות בדרום אמריקה ואינם מצויים בסכנת הכחדה בטבע, למעט באיזורים מסויימים בפרו וברזיל. 
 
מקור שמם של הטמרינים הגיע מקיסר גרמניה - וילהלם השני, שגם הוא היה בעליו הגאים של שפם מפואר עם קצוות מחודדים. זואולוג משוויץ העניק לקופים את שמם המדעי בלטינית על שמו של הקיסר במאה ה-19 ומה שהחל בתור הלצה, הפך במרוצת השנים לשמם הרשמי של הטמרינים הקיסריים.
 
הצרה המשותפת למינים רבים של טמרינים בדרום אמריקה היא בעיקר כריתת יערות טרופיים למטרות של הקמת יישובים, תשתיות וחקלאות. גם תופעת לכידת הקופים הקטנים למטרות סחר בחיות מחמד נותנת את אותותיה ועל פי נתוני איגוד השימור העולמי, אוכלוסיית הטמרינים הקיסריים נמצאת במגמת ירידה בטבע.  

 

הטמרינים הקיסריים שוהים מרבית מזמנם על צמרות עצים גבוהים ביערות. את מזונם הם מוצאים בעיקר בדמות פירות, שרף עצים וחיות קטנות. הנקבות אף ניחנו בראייה מיוחדת המאפשרת להם לזהות באם הפירות בשלים על העץ. גם חיות קטנות - כדוגמת חרקים, לטאות ואפילו ביצי ציפורים כלולים בתפריט שלהם בטבע.
 
צילום: טיבור יגר, ספארי ר

 

 

מסרקים זה את זה ומחכים לנקבות

שכניהם הוותיקים יותר, קבוצת טמרינים רעמתיים זהובים, צפו בדיירים החדשים מתאקלמים בחלקת העצים הסמוכה. בין הלהקות מפרידה תעלת מים רדודה המהווה גדר בין הקופים. בספארי ברמת-גן מעניקים להם תזונה צמחונית, אך גם מזונות עשירים בחלבון וויטמינים. את השרף אותו נוהגים הטמרינים להשיג באופן טבעי מעצים, החליפו בספארי בתערובת מיוחדת שתהווה תחליף תזונתי.

 

כל אחד מהזכרים שוקל פחות מ-400 גרם וניתן לצפות בהם מסרקים זה את זה על צמרות העצים, עסוקים במשחקים והוצאת לשון ארוכה לכל עבר. הלשון הארוכה היא חלק בלתי נפרד מהתקשורת החזותית בין הזכרים והנקבות, מעבר לשימוש בה להשגת פירות וטרף. הנקבות משתמשות בלשון כדי לאותת לזכרים כי הגיע תורם לטפל בגורים.

 

בספארי ציינו כי בעתיד יביאו גם נקבות כדי להרבות את הקופים בשבי. כיום בישראל ניתן לצפות בטמרינים הקיסריים בספארי ברמת-גן ובגן החיות "חי-פארק" בקרית מוצקין.

 

עוד כתבות על חיות בר בארץ ובעולם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלכס ודוד. שפם לתפארת
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
ולשון פעלתנית
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
מומלצים