שתף קטע נבחר

 

האם ניצלתם הטבות המס בקופת הגמל? מדריך

מי שמפקיד חלק ממשכורתו לקופות גמל או לקרנות השתלמות, נהנה מזיכוי במס שהיה נאלץ לשלם אם הסכום היה מתווסף למשכורת הרגילה שלו. כדי להנות מהטבות המס לשנה הנוכחית, תיאלצו לפעול בשבועיים הקרובים - אך תוכלו לחסוך אלפי שקלים. כך תדעו אם וכמה מגיע לכם

מדינת ישראל, כמו כל מדינה, לא אוהבת לוותר לאזרחיה על תשלומי מס. ובכל זאת, היא מעניקה הטבות מס מפליגות על הפקדות לקופות גמל וקרנות השתלמות. זאת, על מנת לעודד את האזרחים לחסוך לטווח ארוך.

 

מי שמפקיד חלק ממשכורתו למוצרי חיסכון אלה, נהנה מזיכוי במס שהיה נאלץ לשלם, אם הסכום היה מתווסף להכנסה הרגילה שלו (משכורת אצל שכיר, הכנסה אצל עצמאי). במדריך זה נציג את ההטבות המגיעות לכם, וניתן כמה עצות חשובות ומיידיות.

 

 

חישוב המס נעשה לכל שנה קלנדרית בנפרד (1 בינואר עד 31 בדצמבר) ולא ניתן להעביר זכויות משנה לשנה. אם אתם עומדים בקריטריונים כפי שנפרט להלן  - כך שלא ניצלתם את מלוא הטבות המס - מומלץ לבצע הפקדה לקופת גמל במהלך השבועיים הקרובים ולנצל את ההטבות המגיעות לכם. אז מהם הסכומים אותם ניתן להפקיד בקופות ולקבל את ההטבות?

 

רווח מיידי של עשרות אחוזים

הפקדה לקרן השתלמות – במקרה של שכיר שאינו בעל שליטה (מרבית השכירים), המעסיק יכול להפקיד עבורו לקרן השתלמות עד 7.5% מהשכר ועד לסכום של 14,141 שקל בשנה. בנוסף, העובד יכול להפריש עד 2.5% מהשכר ועד לסכום של 4,714 שקל בשנה.

 

התקרות האלה מבטאות שכר של עד 15,712 שקל, שבגינו יכולים המעסיק והעובד להפריש יחד 18,854 שקל בשנה. במקום שסכום זה יתווסף למשכורת, וימוסה בגובה המס השולי – ברגע שהסכום מופקד בקרן השתלמות לא יופחת מס בגינו.

 

לאחר 6 שנים, ניתן למשוך את הסכום, ללא תשלום מס, כסכום חד פעמי. יש לזכור כי במקרה של רווחי קרן ההשתלמות מדובר בסכום שכולו פטור ממס, מאחר ותשואת קרן ההשתלמות פטורה ממס רווחי הון.

 

שימו לב: אם השכר שלכם נמוך מ-15,712 שקל בחודש, ומעסיקכם מפריש עבורכם פחות מ-7.5% - בקשו מהמעסיק להגדיל את גובה ההפקדה שלכם לתקרה המקסימלית (עד 4,714 שקל בשנה), ותיהנו מרווח של מאות שקלים בשנה, שיופחתו מתשלומי המס שלכם (הסכום המדויק תלוי בגובה המס השולי שאתם משלמים על הכנסתכם).

 

הפקדה לקופת גמל – בהפקדות לקופת גמל, חשוב להבדיל בין שני סוגי עובדים, שכן כל אחד מהם נהנה מהטבות מס אחרות: עובדים, אשר כל שכרם מבוטח ועובדים שרק חלק משכרם מבוטח – כלומר, שרק עבור חלק משכרם מבצע המעסיק הפרשות להטבות סוציאליות (קרן פנסיה, קופת גמל, קרן השתלמות, ביטוח מנהלים וכדומה). חלק גדל והולך של העובדים, בעיקר במגזר הפרטי, משתייכים לסוג זה.

 

על פי תקנות מס הכנסה, עמית שכיר זכאי להטבות מס של זיכוי (בשיעור 35% מההפקדה ועד תקרה) ואם יש לעמית הכנסה שאינה מבוטחת יהיה זכאי גם להטבת מס של ניכוי (שמשמעותה הכלכלית נגזרת מאחוז המס השולי של אותו עמית). הזיכוי יקטין את גובה המס ולמעשה יוקטן המס לתשלום בגובה הזיכוי (החזר שמתבצע מדי חודש ומחושב אוטומטית על ידי המעסיק). הניכוי יקטין את גובה ההכנסה, ממנה מקוזז המס - מיד נסביר בפירוט את ההבדלים.

 

זכויות על מלוא השכר

הבחנה נוספת שיש לבצע היא בין "עמית מוטב" ל"עמית לא מוטב". "עמית מוטב", לפי הגדרות מס הכנסה, הוא עמית שההפקדה שלו לקופת גמל שווה ל-16% מהשכר הממוצע במשק או יותר. "עמית לא מוטב" הוא עובד שההפקדה שלו לקופת גמל אינה מגיעה ל-16% מהשכר הממוצע במשק.

 

השכר שלכם: עדיף לקרן ולא לתלוש (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
השכר שלכם: עדיף לקרן ולא לתלוש(צילום: ירון ברנר)

 

נתחיל בעובדים שמצבם פשוט יחסית - עמיתים מוטבים שכל הכנסותיהם מכוסות ברמה הפנסיונית. עמית מוטב זכאי להפקיד עד 7% מהכנסתו המבוטחת לצורך קופת גמל לקצבה, וליהנות מהחזר מס בגובה 35% מהתשלום, מוגבל בתקרת הכנסה מזכה. החזר זה נקרא בעגה המקצועית "זיכוי".

 

לדוגמה, עובד המשתכר 5,000 שקל בחודש, יוכל להפקיד בקופת הגמל 350 שקל בחודש (4,200 שקל בשנה), וליהנות מזיכוי ממס של 122.5 שקל בחודש (1,470 שקל בשנה). סכום זה יופחת אוטומטית על ידי המעסיק מדי חודש מתשלומי מס ההכנסה שלו.

 

המשמעות היא, שיותר משליש מהסכום שמפקיד העובד המוטב לקופת גמל – ניתן לו מיידית בחזרה כהטבת מס חודשית.

 

שימו לב, הזיכוי ניתן עד לתקרת הכנסה של 16,400 שקל בחודש – שכר שרוב השכירים לא מגיעים אליו. בדומה להמלצה לגבי קרן השתלמות, גם במקרה זה מי ששכרו פחות מ-16,400 שקל יכול לבקש מהמעסיק להגדיל את ההפרשה שלו לעד 7% מ-16,400, ולהגדיל את הטבת המס שלו וכמובן את החיסכון העתידי לקצבה.

 

ניצול הזכויות ב"שעות הנוספות"

הסוג השני של עמיתים, כאמור, הוא אלה שרק חלק מהשכר שלהם מבוטח. אצל עובדים רבים, השכר החודשי מורכב משכר בסיסי ומתוספת קבועה, שעשויה להופיע תחת שמות שונים, כמו "שעות נוספות גלובליות", "החזר הוצאות" וכדומה.

 

עבור עובדים אלה, רק השכר הבסיסי מבוטח – כלומר, רק על שכר זה המעסיק מבצע הפרשות סוציאליות לקרן פנסיה, השתלמות, גמל או ביטוח מנהלים. גובה התוספת הקבועה מגיע לעתים קרובות ל 20%-30% מהשכר החודשי, כך שלמעשה, רק 70%-80% מהשכר מבוטח, ומבוצעות הפרשות בגינו. לעובדים אלה יש אפשרות להגדיל את הטבת המס שממנה הם נהנים, אם ידאגו לבצע הפרשה גם עבור חלק השכר הלא מבוטח.

 

עמית מוטב שחלק מההכנסה שלו לא מבוטח יכול להפקיד עד 16% מההכנסה הלא מבוטחת שלו, עד תקרת הכנסה מזכה של 8,200 שקל בחודש – הנמוך מביניהם.

 

לדוגמה, נניח שהעובד משתכר 10,000 שקל, אולם רק 7,000 שקל הם הכנסה מבוטחת. גובה ההכנסה הלא מבוטחת שלו עומד על 3,000 שקל בחודש. עובד זה יוכל להפקיד 16% מההכנסה הלא מבוטחת (480 שקל בחודש) וליהנות מהטבת מס נוספת בגובה 128 שקל בחודש, על 480 השקלים שהפקיד – רווח מיידי של כמעט 30% (החישוב המלא, למעוניינים: 52.5 שקל ירדו ממס ההכנסה שלו כל חודש כזיכוי, ובנוסף, ההכנסה החייבת במס תקטן ב-330 שקל בחודש, מה שיביא לירידה נוספת של 76 שקל בתשלום המס).

 

סייג חשוב: אם השכר ברוטו עולה על 32,400 שקל בחודש – הטבות המס על השכר הלא מבוטח מצטמצמות משמעותית.

 

עובדים עצמאים: עד 49 אלף שקל בשנה

עצמאים, בדומה לשכירים, נהנים מהטבות מס בהפקדה לקרנות השתלמות וקופות גמל. הטבות אלה מחושבות לפי ההכנסה השנתית החייבת במס.

 

תקרת ההכנסה השנתית המזכה בהטבות מס על הפקדות לקרן השתלמות עומדת כיום על 249 אלף שקל. תקרת ההפקדה המקסימלית השנתית בקרן השתלמות המזכה בהטבת מס לעצמאים עומדת כיום על 17,430 שקל. תקרת ההכנסה המקסימלית לקופת גמל לקצבה עומדת על 196,800שקל. ההפקדה המקסימלית השנתית בקופת גמל, המזכה בהטבת מס לעצמאים, עומדת על 31,488 שקל. בסך הכל, יכולים עצמאים להפקיד 48,918 שקל בשנה לקופת גמל וקרן השתלמות.

 

שיטת חישוב גובה ההטבה היא אישית לפי נתוני העצמאי, ולא ניכנס אליה כאן, שכן מרבית העצמאים מעסיקים יועץ מס או רואה חשבון שמבצע עבורם את החישוב. נציין רק, כי גובה הטבת המס עשוי להגיע ל-30% ויותר.

 

בהזדמנות זו שאתם בודקים אם מקסמתם את הטבות המס בגין הפקדות לקרן השתלמות וקופת גמל, כדאי מאוד לבחון גם באיזה מסלול השקעה מופקדים הכספים שלכם. ישנם ארבעה מסלולים עיקריים בהם מושקעים הכספים, ולצידם עוד עשרות תתי-מסלולים, שכל אחד טומן בחובו רמות סיכון (וסיכוי) אחרות. חשוב כי המסלול יותאם לכם ולא להיפך.

 

מרבית העובדים מתייחסים לדו"חות הרבעוניים ששולחות קופות הגמל וקרנות הפנסיה, בהם קיים דיווח פרטני על הנכסים הפנסיוניים שברשותם, כאילו נכתבו בשפה הסינית – וחבל מדובר באחד הנכסים המרכזיים והחשובים ביותר שיש לכל אחד.

 

ההמלצה שלי היא פשוטה: קחו אחריות ובדקו את תיקכם הפנסיוני כבר היום. כך, גם תנצלו את הטבות המס המגיעות לכם, וגם תוודאו שכספכם מושקע לפי רצונותיכם.

 

גילת אבידן היא מנהלת האגף לייעוץ פנסיוני בבנק מרכנתיל


פורסם לראשונה 15/12/2011 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שכיר או עצמאי? דאג לניצול מקסימלי של ההטבות
צילום: shutterstock
גילת אבידן
מומלצים