שתף קטע נבחר

תגובה חילונית: הדרת הנשים תוביל לעוד שינוי?

ב-99' הביא הניסיון לשינוי הסטטוס קוו לעליית שינוי, מייסדה פורז מאמין כי גם הפעם האווירה הציבורית תוביל להקמת מפלגה אנטי-דתית: "גונבים לחילונים את המדינה, השאלה היא אם יש מחליף לטומי לפיד". בש"ס תוהים: על מה הרעש?

הדרת נשים , חוקים נגד העליון והמיעוטים , התקפות על בסיסי צה"ל . כל אלו מככבים בכותרות בתקופה האחרונה. לפני 12 שנה, באווירה ציבורית דומה, גרפה מפלגת שינוי שישה מנדטים בקלפי. החילונים זעמו על החרדים ועל מנהיגיהם, כעסו על המתקפה על בית המשפט העליון ועל הניסיונות לחוקק חוקים המשנים את הסטטוס קוו - והצביעו ברגליים. ארבע שנים לאחר מכן, בבחירות 2003, שינוי כבר הפכה לתופעה פוליטית של ממש. המנהיג הכריזמטי יוסף (טומי) לפיד הפך למשיח לרגע של הציבור החילוני שמאס בהתנהלות הכוחנית של המפלגות החרדיות, זכה מן ההפקר והפך את שינוי למפלגה בעלת 15 מנדטים.

 

הדרת נשים , כותרות אחרונות:

שנים של הדרה: "אין חדש באוטובוסים"

נעמי רגן הודרה ועתרה: בג"ץ נתן גושפנקא

נשים וגברים מופרדים בלשכת התעסוקה

 

במערכת הפוליטית ובציבור תוהים כעת אם האווירה שנוצרה לאחרונה היא הסנונית המבשרת ריאקציה חילונית חדשה, והאם למפלגה חילונית אנטי-דתית ואנטי-חרדית יש סיכוי להפתיע בבחירות הבאות. אברהם פורז, מי שייסד את שינוי וגייס את טומי לפיד, סבור כי הקרקע למפלגה חילונית חדשה פורייה, אולם לציבור החילוני חסר מנהיג בסדר גודל של לפיד. פורז מעריך גם כי הסיבות לזעם החילוני שונות מאלה שהביאו להרמת נס המרד החילוני בשתי מערכות הבחירות.

 

פורז לצד לפיד. "איפה ישנם עוד אנשים כמו האיש ההוא?" (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
פורז לצד לפיד. "איפה ישנם עוד אנשים כמו האיש ההוא?"(צילום: עופר עמרם)

 

"אין ספק שהציבור החילוני מרגיש שגונבים לו את המדינה", אומר פורז. "בסיבוב

הראשון של שינוי, בבחירות 99', שינוי זכתה בשישה מנדטים אחרי שלוש שנים של ממשלת נתניהו הראשונה, שבה ש"ס שיחקה תפקיד מאוד משמעותי. נתניהו נתן להם כמעט הכול, הרחוב סער, החרדים הפגינו נגד בית המשפט העליון ואריה דרעי הורשע על רקע שירת 'הוא זכאי, הוא זכאי'. זה נתן לנו הרבה תנופה, והגעתו של טומי תרמה המון. השאלה היא איפה ישנם עוד אנשים כמו האיש ההוא, והאם יהיה מי שיקים מפלגה כזו. המציאות כיום שונה". לפי שעה עושה רושם שאין מנהיג סוחף לחילונים, ואף אחד גם לא ממהר לקטוף את פירות ההקצנה הדתית של התקופה האחרונה.

 

אמסלם: ההקצנה לא תיעצר

הרב ח"כ חיים אמסלם, שפרש לפני כשנה מש"ס בשל עמדותיה של המפלגה והקים לאחרונה את תנועת "עם שלם" שעמה הוא מתכוון לרוץ בבחירות הבאות, מאמין כי עמדותיו המתונות יכניסו אותו וכמה מחבריו לכנסת - בזכותם של דתיים וחילונים שמאסו בהקצנה הדתית. "אין ספק שההקצנה החרדית מובילה גם להתרחקות ולחזרת השנאה", אומר הרב אמסלם, שהפך למוקצה בחלקים נרחבים של הציבור החרדי עקב יציאתו נגד הקו שהוביל יו"ר ש"ס, אלי ישי.

 

"כרגע אנחנו בהשתוללות, כולם מחפשים מתחת לכל אבן", מוסיף הרב אמסלם. "אני לא מבין מה קורה אצל החרדים, הם השתגעו. ההקצנה הזו לא תיעצר, ואני לא מבין מאיפה הביאו את כל החוקים הללו. זה לא מההלכה. יש פה קבוצה של מטורפים שהשתלטה על חיינו ואני ממש מפחד מהם, הם משליטים טרור. אף אחד לא רוצה לחזור לימי לפיד, אבל אף אחד גם לא רוצה לתת לחבר'ה האלה להשתולל. הציבור מאמין לי, כי אני איש של עקרונות. אנשים לא יילכו למפלגה קיצונית חילונית, וגם לא למפלגה חרדית. הציבור רוצה להפסיק את הטירוף הקיצוני, ללכת עם מפלגה שפויה".

 

טניה רוזנבליט. "הציבור רוצה להפסיק את הטירוף הקיצוני" (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
טניה רוזנבליט. "הציבור רוצה להפסיק את הטירוף הקיצוני"(צילום: מוטי קמחי )

 

בש"ס עצמה לא ממש מוטרדים מן האווירה הציבורית. בכיר בתנועה אומר כי למרות מה שמתרחש, הימים אינם ימי ממשלת נתניהו הראשונה, והתקשורת אחראית במידה רבה ליצירת השיח הסוער. "ההבדל הוא בהתנהלות של המפלגות החרדיות", אומר בכיר בש"ס. "בממשלת נתניהו הראשונה המפלגות החרדיות התנהגו בכוחנות, היו מאבקים על כסף לישיבות ועל נושאים נוספים. אז לא היה את אביגדור ליברמן בממשלה, שיוצר בלמים".

 

אותו בכיר סבור כי גרסה חדשה של שינוי לא תמשוך אליה את החילונים: "נסה היום להקים מפלגה כמו שינוי, והיא לא תעבור את אחוז החסימה. התקשורת מבלבלת בין סוגיות שונות ומלבה את האש, אבל המצב שונה לגמרי. כשבוחנים את המציאות רואים שבממשלה הזאת לא הייתה חקיקה אנטי חילונית אחת, לא היה מאבק אחד בין חילונים לחרדים על כסף. יש הרבה בגרות בש"ס וביהדות התורה, ואנחנו לא מותחים חבלים. אנחנו רוצים לשנות הרבה דברים, אך לא עושים זאת".

 

בש"ס אומרים כי בכל ממשלה שבה הליכוד וש"ס שותפות, "יש הקצנה מסוימת. אלא שבממשלה הזו יש דווקא הקצנה של הימין, ולא של החרדים. וגם החקיקה של הימין לא עוברת, אז לא ברור על מה כל הרעש. לא ניתן יהיה למשוך הרבה זמן את הטרנד הזה של שירת נשים, הדרת נשים, אוטובוסים. זה יחלוף". עם זאת, גם בש"ס לא פוסלים את האפשרות כי תקום תנועה דתית-חילונית, שתנסה לזכות בקולותיהם של מי שלא אוהבים את מה שמתרחש כיום.

 

שינוי 2 או קואליציית השפויים?

גם הרב שי פירון, מראשי רבני צהר המתונים, מוטרד מן האפשרות כי הציבור החילוני יחפש לנקום על מה שמצטייר ככפייה דתית. לדבריו, "בהחלט יכולה להיות ריאקציה חילונית. אך אין פה מאבק בין דתיים לחילונים. גם אני אדם דתי, וגם אני לא מרוצה מחלק מהביטויים המאוד לא מובנים שנשמעים כיום, שכלל אינם קשורים ליהדות. קיימת כיום השתלטות בלתי מובנת בעליל של קצוות, שמנסים להכתיב מחדש את אורחות החיים בישראל. זה מהווה סכנה לא רק לחילונים".

 

"בכל ממשלת ש"ס-ליכוד יש הקצנה" (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
"בכל ממשלת ש"ס-ליכוד יש הקצנה"(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

"אם חלקים בציבור החרדי לא יתפסו את עצמם באופן מיידי, הם יזיקו ליהדותה

של מדינת ישראל, כי הם בעצם ימאיסו על רוב האזרחים את היהדות", מזהיר הרב פירון. גם הוא סבור ש"שינוי 2" לא תקום, אלא דווקא "תיווצר קואליציה רחבה יותר של אנשים שאכפת להם שישראל תהיה יהודית ודמוקרטית. זו תהיה קואליציית השפויים, שתחפש זהות בעלת משמעות למדינת ישראל. קואליציה כזו יכולה בהחלט לתפוס מקום מרכזי בפוליטיקה".

 

"ריאקציה חילונית? בהחלט יכולה להיות ריאקציה כזו", מסכם פורז, שרואה את הדברים אחרת. "אני כמעט בטוח שאם ישאלו אנשים בסקר אם יהיו מוכנים לתמוך בשינוי חדשה - תהיה תמיכה רחבה. אך בסופו של דבר הדברים מוכרעים בבחירות, וצריכה להיות אלטרנטיבה חילונית קיימת. כרגע אין, ולכן אנשים יצביעו למפלגות אחרות. שינוי התמוטטה בגלל בגידת החילונים שערקו לקדימה, היום הם בוכים. מצד שני, גוף חדש לא יכול להיות פרווה. זה צריך להיות גוף עם אג'נדה, גוף שלא מנסה להיות נחמד לכולם. אם אתה רוצה להיות נחמד רוץ לוועד הבית, לא בבחירות כלליות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
לפיד ופורז. בדרך לעוד שינוי?
צילום: עופר עמרם
טניה רוזנבליט. "טרנד האוטובוסים יחלוף"
צילום: צביקה טישלר
ח"כ אמסלם. "ההקצנה מובילה לחזרת השנאה"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים