שתף קטע נבחר

הסופרת שעתרה: בג"ץ נתן גושפנקא להדרת נשים

ב-2007 דרשו חרדים מנעמי רגן לקום ולעבור לאחורי האוטובוס. היא ספגה קללות, יצאה בוכה, ועתרה לבג"ץ - שאישר את המשך ההפרדה מרצון בקווי המהדרין. "השופטים הכניסו את הדרת הנשים לאוטובוס מהדלת האחורית. עברו שנים, דבר לא השתנה"

ארבע שנים חלפו מאז שחרדים דרשו מנעמי רגן לעבור למושבים האחוריים באוטובוס, ל"עזרת הנשים". גם עתירה לבג"ץ ופסק דין מהפכני לא שינו כנראה את היחס לנשים, וטניה רוזנבליט חשה זאת על בשרה בסוף השבוע האחרון - אך היא כבר נלחמה, וסירבה להיענות לדרישה לפנות את מקומה בחלק הקדמי של האוטובוס. היום (א'), בשיחה עם ynet, שחזרה הסופרת רגן את המקרה הפרטי שלה, שהוביל לעתירה, וחלקה עמנו את תחושותיה לגבי הדרת הנשים.

 

דיווחים נוספים בחדשות ynet:

 

הסופרת נעמי רגן. "ידם של החרדים תמיד על העליונה" (צילום: שלום בר טל) (צילום: שלום בר טל)
הסופרת נעמי רגן. "ידם של החרדים תמיד על העליונה"(צילום: שלום בר טל)

 

"הסיפור של רוזנבליט מחזיר אותי לתחושות שלי לפני ארבע שנים", מספרת רגן על הנסיעה בקו מהדרין. "ישבתי באוטובוס

לבד, לא ידעתי שיש קווים כאלה בכלל. פתאום גבר חרדי הגיע אליי ואמר לי לזוז אחורה. אמרתי לו - 'תראה, אני לא מפריעה לאף אחד, זה אוטובוס ציבורי, אני אשב איפה שארצה'. הגיע גבר נוסף, צעק עליי וקילל אותי כל הדרך. זה היה ממש כמו ניסיון לארגן לינץ'. יצאתי בוכה מהאוטובוס".

 

בינואר השנה, בעקבות העתירה נגד הדרת הנשים באוטובוסים, אימץ בג"ץ הסדר שיזם משרד התחבורה. הוא קבע כי הפרדה כפויה בין נשים לגברים בקווי המהדרין היא עבירה על החוק, אך איפשר לאוכלוסיות הרוצות בהפרדה זו מרצון ובהסכמה להמשיך לקיימה בקווים אלה, כל עוד אין הדבר נעשה באלימות.

 

טניה רוזנבליט עם השר ישראל כץ, הערב (צילום: ששון תירם) (צילום: ששון תירם)
טניה רוזנבליט עם השר ישראל כץ, הערב(צילום: ששון תירם)

 

בג"ץ הרשה להמשיך להעלות נוסעים ונוסעות מהדלת האחורית כדי לאפשר את ההפרדה מרצון, וקבע כי משרד התחבורה יאכוף את יישום ההסדר באמצעות מערך פיקוח. עוד נקבע ש"אגד" תציב באוטובוסים שלה שלטים המבהירים כי כל נוסע רשאי לשבת בכל מקום פנוי, כל עוד אין מדובר במקום המוקצה לבעלי מוגבלויות. כדי לוודא שההפרדה נעשית בהתאם להסדר, הקציב בג"ץ תקופת מבחן של שנה (החל מפברואר 2011).

 

שר התחבורה נפגש עם רוזנבליט

היום רגן חושבת שהחלטת בג"ץ רק הכשירה את הדרת הנשים. "השופטים החליטו שמותר לאשה לשבת בכל מקום

באוטובוס, אבל החליטו לא לעצור את העניין של קווי מהדרין, אלא לבדוק אם המצב הזה אפשרי מתוך רוח טובה והסכמה. הם החליטו על שנת ניסיון, לבדוק אם ניתן לעשות זאת בהסכמה ולא לאסור את קווי המהדרין לגמרי, אבל בהחלטה שלהם השופטים למעשה נתנו לכל העניין של הדרת נשים להיכנס לאוטובוס מהדלת האחורית. מהדבר הקטן הזה קיבלו גושפנקא שהכול מותר.

 

"הייתה החלטה מאוד ברורה של בג"ץ, שלפיה האשה יכולה לשבת איפה שהיא רוצה וצריכים להיות שלטים בעניין הזה בכל האוטובוסים. אין בכלל שלטים כאלה, הוציאו את כולם. הנהג התבקש בבג"ץ להיכנס לתמונה ולהגן על הנשים. נהגים לא עושים זאת, וכשמבקשים מהם - הם תומכים בגברים. המשטרה צריכה גם היא להגן על הנשים ולאכוף את החוק. אנחנו רואים שהמשטרה לא אוכפת את חוקי המדינה, אלא מבקשת מנשים ללכת אחורה ולא לעשות צרות".

 

טניה רוזנבליט. הנסיעה הפכה לסיוט (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
טניה רוזנבליט. הנסיעה הפכה לסיוט(צילום: צביקה טישלר)

 

רגן קוראת כעת לבג"ץ לבחון את הנושא מחדש. "לא מכבדים את ההחלטה של בית המשפט, ולכן השופטים צריכים להתכנס שוב, לומר שהניסיון לא עלה יפה, ולעצור את זה. פשוט לאסור את האוטובוסים האלה, לעצור את ההפרדה הזו. אי אפשר לעשות זאת בצורה אחרת, זה פשוט נכשל. עברו השנים, וכאילו כלום לא קרה".

 

היא רואה את הדרת הנשים הזו כחלק ממגמה חברתית כללית בארץ: "חבל מאוד שיש כניעה לאלימות בכל מישור במדינה שלנו. בכל מקום - בבית משפט, באוטובוסים. בכל מקום ידם של החרדים על העליונה, וזה מפחיד מאוד".

 

הערב נפגש שר התחבורה, ישראל כץ, עם טניה רוזנבליט. השר כץ אמר בפגישה: "בישראל של שנת 2011 לא תהיה הפרדה בין גברים לנשים. אנחנו מכבדים אמונות ונורמות של תושבים שונים, אבל לא אתן שהדבר יבוצע תוך כפייה ופגיעה

בנוסעים אחרים של התחבורה הציבורית".

 

מלשכתו של השר כץ נמסר כי הוא הורה הבוקר לאגף הפיקוח והחקירות במשרדו לחקור את האירוע שבו הותקפה רוזנבליט. במסגרת החקירה ייבדק אם נהג האוטובוס של "אגד" פעל בניגוד לתקנות משרד התחבורה, האוסרות עליו למנוע מנשים לשבת בקדמת האוטובוס או בכל חלק אחר שלו, ואם חברת אגד הפרה את נוהלי משרד התחבורה. השר כץ ציין כי אם יתברר ש"אגד" או נהג האוטובוס פעלו בניגוד להוראות, ימצה משרדו את הדין עד תום עם כל המעורבים שהפרו את התקנות באירוע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נעמי רגן. "הסיפור של רוזנבליט מחזיר אותי 4 שנים אחורה"
צילום: שלום בר טל
טניה רוזנבליט. "איך ייתכן שימוש כל כך ציני בדת?"
צילום: טניה רוזנבליט
מומלצים