שתף קטע נבחר

חשבון נפש של סוף שנה: בחרנו במקצוע הנכון?

מה גורם לנו ללכת בכיוון תעסוקתי מסוים? האם זה הכסף הגדול, הסטטוס שמגיע עם התפקיד או רצון לרצות את הורינו? העובד האובד מחפש משמעות

אנו נמצאים בימים בהם העולם הנוצרי חוגג את חג המולד . פרק זמן זה מהווה סוג של סיכום עבור רבים. השנה הלועזית עתידה להסתיים ומסמלת סיום לעומת התחלה לרבים בעולם כולו.

 

 

אנשים רבים בעולם נוטים לסכם את הישגיהם בתקופה זו ועצוב להודות שמספר ההתאבדויות עולה - דווקא משום שרבים אינם חשים שהם מוצאים את המשמעות האמיתית לחייהם.

 

פרופ' ויקטור פרנקאל, בספרו הנודע "האדם מחפש משמעות" אשר פורסם לראשונה ב-1946, מתעד את חוויותיו כאסיר במחנה ריכוז נאצי, ומתאר את גישתו הפסיכותרפית למציאת משמעות החיים.

 

על פי תפיסתו, הדחף או הרצון העמוק ביותר של האדם, הוא מציאת משמעות והבנה לחייו ולעולם שבו הוא נמצא, והבנה זו היא הכוח שיכול לעזור לו להתמודד עם סבל ומצוקה קשים ככל שיהיו. פראנקל טוען שהאדם המודרני איבד את התכלית וסובל מתחושת עקרות וחוסר משמעות שהוא מכנה בשם "ריק קיומי", שהסימפטום הראשי שלה הוא שעמום.

 

תחושה שבאה לידי ביטוי לפי פרנאקל במשולש של דיכאון, תוקפנות, והתמכרות. אותו ריק קיומי גורם לרוב הבעיות בנפש וברוח. פרנאקל מציע שכאשר האדם ימלא לעצמו את הריק הפנימי שלו, וימצא משמעות לחייו בדבר שמחוצה לו, בו יוכל לשכוח את עצמו, הדבר יגלה את הווייתו האנושית האמתית, ורוב הבעיות שליוו אותו ייפתרו.

 

חיפוש משמעות בקריירה

לשאלת חיפוש המשמעות יש חיבור ישיר לקריירה שאנו בוחרים במהלך חיינו. האופק המקצועי שלנו מושפע באופן מכריע מעץ המשפחה שלנו - רבים מאיתנו עוסקים במקצועות הקשורים קשר ישיר או סמוך למקצועות בהם עסקו הוריהם או סביהם.

 

מעבר לכך, הרצון לרצות את ההורים מוביל לכך שרבים בוחרים לעסוק בתחום בו רצו עבורם הוריהם מבלי שהם עצמם אכן ירצו זאת- ראה מקרה האמא הפולנייה והבן עורך-הדין....

 

כאשר אדם בוחר לעסוק במקצוע אליו כיוונו אותו הוריו - בין אם משום שזה נוח / כלכלי / מוכר / בטוח וכיוב', יש לכך השלכות רבות על תחושותיו והדבר יכול להוביל לאותו ריק קיומי אליו התייחס פראנקל. פעמים רבות אדם בוחר במקצוע רק בשל הפיתויים הכלכליים או התדמית היוקרתית, בלי קשר לרצונו האמיתי והעמוק.

 

איליה קאזאן- בספרו "ההסדר", מביא את סיפורו של פרסומאי מצליח מאד, בשנות ה-40 לחייו, אשר הגיע לפסגה מקצועית וכלכלית ואשר נשוי באושר ובעושר לאישה הנכונה ה "מועשרת היטב"...אדם זה בחר במקצועו ובאשתו כדי להגיע לעושר כלכלי ולנוחות מפתה. במהלך הספר הגיבור עובר תהפוכות מדהימות וקיצוניות בחיפושו אחר המשמעות האמיתית של חייו.

לכאורה, נדמה כי כדי למצוא את המשמעות האמיתית, הספר קורא לזעזוע עמוק של כל העולמות המוכרים לנו היטב והסוף נותר לשיפוטנו - מה היא הדרך הנכונה?

 

כשמדברים על איזון נפשי, צריך וחשוב לקרב בין הקצוות השונים של החיים – לדוגמה, לא רק שימת הנושא הכלכלי בראש הפירמידה ולא רק זניחת הנושא הכלכלי וזלזול ביתרונות החומר.

 

עץ משפחה?

כשמדברים על בחירה באופק תעסוקתי, ישנם רבים שנדמה להם שמשום שעקבו אחר הוריהם או עץ המשפחה שלהם בקריירה, בחירה אמיתית ונכונה תהא לנטוש את המוכר וללכת לאופק חדש ואפילו מרוחק. אני רוצה לקרוא לזהירות ולאחריות בבחירות שלנו.

 

לעתים, דווקא ההליכה בעקבות הדרך שהתוו לנו אכן מתאימה לאישיות של האדם ולנטיות הלב שלו. לדונלד ויניקוט, פסיכואנליטיקאי בריטי, הייתה אמרה מעניינת: "לפעמים העצמי המזויף הוא מה שהעצמי האמיתי היה יכול להיות לו נתנו לו הזדמנות להתבטא". כלומר, האדם אכן מחובר לתחום הקריירה שלו, אך מהסיבות הלא-נכונות. האדם מפקפק בתחום המקצוע שלו, למרות שהוא אכן בחר בו ואוהב אותו, אך מהסיבות הלא-נכונות.

 

האדם מוכשר בתחום, אך משום שהוא מרגיש שבחר בו מסיבות לא נכונות - ריצוי הורים, נוחות כלכלית, סטטוס וכיוב', הוא מרגיש חוסר אותנטיות וזיוף בחייו. כאשר האדם מצליח לראות שזהו אכן תחום עיסוק לו הוא מתאים ומוכשר, חלקי הפאזל מסתדרים ואז יש לו יכולת להתחבר הרבה יותר נכון לבחירתו המקצועית, מה שבהכרח ייתן לו תחושת משמעות עמוקה הרבה יותר ומספקת הרבה יותר ולהוביל למילויו של אותו ריק קיומי.

 

לכן, חשוב לערוך ברור אמיתי עם עצמנו ובדיקה מעמיקה מדוע והיכן נמצאת המשמעות באופק התעסוקה אותו בחרנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה תרצה להיות כשתהיה גדול?
צילום: Shutterstock
גלית תגורי משה
צילום: צדוק משה
מומלצים