שתף קטע נבחר

צילום: עדו לביא

"תחזרו למטבח!": כל דיאטה מתחילה בבישול ביתי

אחרי שרזתה 60 קילו, הבינה לימור שהדרך לבריאות עוברת דרך הכיריים בבית, כדי להצליח לאכול בלי החומרים המסוכנים שדוחפים לנו באריזות צבעוניות. חזרו למטבח, היא קוראת לכולם, ומציעה 5 מתכונים שווים שיתניעו בקלות את השינוי

אני מגיעה מבית שבו הכיריים היו תמיד משומשים, שלא לומר מנוקדים בפתיתי פלפלים קלויים או בשאריות חצילים שהתנפצו על מזבח המטבח הרומני. אין פריט מזון אחד שאמי ז"ל פסחה עליו בהכנה, כולל עוגות ועוגיות מכל הסוגים, גלידה, לחמים, בורקסים, ריבות, פירורי לחם, חמוצים ועוד.

 

עם הדגש שלה על מזון באשר הוא, אין פלא ששקלתי בימיי ה"טובים" מעל 130 קילו. אני זוכרת שבני משפחה חלושים ורזים היו מגיעים אלינו ל"קייטנת השמנה" במשך חופשת הקיץ. אני לא צוחקת, זהו סיפור אמיתי!

 

הטורים הקודמים של לימור:

 

כשבעלי ואני, בתחילת הקשר שלנו, הגענו לבקר חברה רופאה שהכיריים בביתה נצצו באור נגוהות, זיהיתי בעיני בעלי קנאה אילמת. "וואו...", הוא אמר והצביע על הנירוסטה הבוהקת. בלי להתבלבל שאלתי את חברתי בקול רם: "ת', איך הכיריים שלך כל כך נקיות?". 'אה, אני פשוט לא משתמשת בהן", ענתה.

 

במסגרת פינתנו "לא כל הנוצץ זהב", הבטתי בארשת ניצחון בבעלי והמשכתי להדס בבית המצוחצח להכעיס של חברתי, שנוהל בשיטת ה-Out Sourcing. 

 

בבית שלי היום המצב דומה יותר, כפי שאפשר להניח, למטבח בבית הוריי.

 

גברים, חזרו למטבח!

הכתבה הפעם מופנית לגברים, לבני נוער ולילדים, ולא לנשים שבינינו. זוהי קריאה אחרונה לכולם: חזרו למטבח הביתי! רגע לפני שחוק לשון הרע נכנס לתוקף, אני מנצלת את ההזדמנות לומר שיש חומרים לא טובים באוכל שמכינים עבורנו, אלו שארוזים בעטיפות צבעוניות ואטרקטיביות.

 

הרבה מחשבה וכוונה, שלא לומר זדון, מושקעת בהכנת מוצר כך שנרצה לקנות ולאכול אותו. מעולם לא מצאתי מוצרי מזון שהם גם בריאים, גם בעלי ערך קלורי נסבל וגם במחיר סביר - ולא כולנו יכולים לשלם לשף פרטי שיכין אוכל על פי הוראותינו המדויקות.

 

כל זה מחזיר אותנו למשבצת הראשונה. אם אנחנו רוצים אוכל כזה, אין לנו אלא להפשיל שרוולים, לחגור סינר ולהתחיל להכין אותו בעצמנו.

 

מאז תחילת שנת הלימודים, במסגרת "שנת הבריאות" שעליה הכריז משרד החינוך, אני מרצה בבתי הספר בזכרון יעקב, עוברת שכבה-שכבה ומסבירה על אכילה בריאה וטובה. אני פוגשת ילדים בכיתה א' ואנשים בוגרים בכיתה י"ב, ולכולם אני אומרת אותו הדבר: קחו חלק בהכנת האוכל הבריא.

 

זאת לא חוכמה לצפות מאמא, שמוטל עליה כל כך הרבה, להכין ארוחה בריאה וטרייה לשאר בני הבית אחרי יום עבודה, הסעות וטרדות. לא יקרה לכם שום אסון מחצי שעה פחות מול המחשב, הטלוויזיה ופייסבוק.

 

אמא לילד בכיתה א' כתבה לי אימייל מרגש ובו סיפרה שבנה החל להכין סלט לכל בני הבית, ביקש תפוח במקום שקית מרשרשת והציע לאחותו הבוגרת לחם מלא. משפחה אחרת דיווחה שהילדים ביקשו לטעום לחם שיפון ולהורד את מפלס המתוקים והג'אנק בבית. 

 

אני מאמינה שהשינוי יגיע מהילדים, אם הם יבינו את חשיבות העניין - הבית יתיישר לפיהם. והורים, נא לא להפריע.

 

לא חוכמה לצפות מאמא להכין הכל לבד לבני הבית (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
לא חוכמה לצפות מאמא להכין הכל לבד לבני הבית(צילום: shutterstock )

 

כעס ואשמה בדרך לשינוי

בבית הפרטי שלי עברנו שינוי מהותי, גם בגלל הרגישות שלי לפיתויים לסוגיהם וגם בזכות לימודי הנטורופתיה שהטביעו את חותמם. אנחנו אוכלים לחם אפוי בבית, פיתות שאני מכינה (מתכון בהמשך) ואפילו קרקרים מחומוס מתוצרתי. אל תחשבו שהמעבר היה קל - הרבה כעס והאשמות הופנו כלפיי. המינון של מזון בריא, שפיות וקצת ג'אנק לנשמה היה שאלה גדולה שנדונה אצלנו לעתים קרובות.

 

כמה כללים הנחו אותי בדרך:

  • אומרים לא לאוכל קנוי.
  • האוכל שמוכן בבית, חייב להיות ממש טעים.
  • נמנעים מאוכל מטוגן.
  • מינימום סוכר - אני מכינה עוגיות עם שליש מכמות הסוכר המקורית שבמתכון והן יוצאות מצוין.
  • אם אוכלים משהו לא בריא, הוא צריך להיות משובח ומוגבל בכמות ובזמן.

 

לאירועי חוץ אנחנו בדרך כלל מכינים אוכל שילך איתנו. תרמוסי אוכל בגדלים שונים סותמים לנו את חללי האחסון, וכשאנו יוצאים לרכיבה משפחתית על אופניים יש כבר נוהל: עוגיות בריאות, תפוחי פינק ליידי חתוכים ומוכנים ללעיסה, אגוזי ברזיל והמון מים.

 

לפעמים אנו יוצאים גם למסעדות, אבל מעט. אני מתקשה למצוא מסעדה שמכבדת את ההגבלות שלי. למה אני צריכה לנופף בתעודת העיתונאי שלי (בא לי להשוויץ שיש לי) רק כדי שהשף יזוז מעט מהיצירה האלוהית שלו ואני אוכל לאכול בבטחה? כל אזרח באשר הוא זכאי לזה, אבל הנושא זה כבר ייבדק בפעם אחרת.

 

בעיניי, המעבר לבישול בבית מייצר הרבה יותר מאשר אוכל טרי, טוב ובטוח לשימוש. הוא מייצר אווירה, תחושת יחד ואכפתיות. אני משתפת כאן כמה מתכונים שיעזרו לבני ביתכם לאכול טוב, בריא ולא שמן. זוהי ארוחה שבני נוער בהחלט יכולים להכין, וחלקה או כולה יכולים להישמר ליום המחרת, כהפתעה להורים ששבים עייפים ממשימות היום.

 

להכין עוגיות עם שליש מכמות הסוכר המקורית (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
להכין עוגיות עם שליש מכמות הסוכר המקורית(צילום: ירון ברנר)
   

חומוס ביתי

החומרים:

1 כוס גרגירי חומוס מבושלים (משרים קילו חומוס אורגני במים במשך 24 שעות ומחליפים בכל כמה שעות את המים. מרתיחים את הגרגירים במים במשך שלוש שעות, מחלקים למנות ומקפיאים. לפני השימוש מרתיחים במים - ואפשר להשתמש)

3-2 כפות טחינה גולמית

מיץ מ-1 לימון

מעט מים, לפי הסמיכות הרצויה

מעט מלח

 

אופן ההכנה:

מעבדים את כל החומרים יחד במעבד מזון במשך כחצי דקה, ונהנים מחומוס חם, טרי וטעים שישרוד גם למחרת (אך עדיף לאכול באותו היום).

 

טחינה ביתית

רצוי להשתמש בטחינה גולמית מלאה, כי יש בה פי שמונה סידן. רצוי גם שתהיה משומשום מלא מונבט, כי אז מנוטרל רכיב הגורם לאיבוד מינרלים. לטחינה המלאה יש טעם אופייני, ושווה לחשוף אליו את המשפחה בהדרגה, אולי בערבוב חצי-חצי.

החומרים:

3 כפות טחינה גולמית

מלח

מיץ מ-1 לימון או לפי הטעם (יש לי חברה שמשתמשת אפילו במיץ תפוזים)

תוספות אפשריות:

חופן פטרוזיליה

מעט כורכום (תבלין מדהים מבחינת ערך תזונתי)

 

אופן ההכנה:

טוחנים הכל יחד במעבד מזון, ומקבלים בתוך שניות טחינה טעימה ללא תוספות מטרידות.

 

פיתות כוסמין

פיתות נוגדות שפעת ושאר מרעין בישין, בזכות תה הצמחים. בכל הסוגים הלימוניים נמצא רכיב בשם ציטראל, שיש לו כישרון גדול בקיצור חיי תאים סרטניים. זאת מנה של נגדי חמצון שאני מכניסה לכל דבר, גם לאורז במקום מים.

החומרים: 

500 גרם קמח כוסמין מלא, או חצי-חצי עם כוסמין לבן

תה צמחים פושר, עדיף לואיזה, למון גראס ומליסה

1 כפית קטנה של שמרים

1 כפית סוכר

1 כפית מלח

2 כפיות שמן זית

 

אופן ההכנה:

1. לשים את כל החומרים יחד לבצק גמיש אך שאינו דביק. משהים את הבצק לתפיחה במשך שעה.

 

2. מרדדים את הבצק לעובי של 1/2 סנטימטר וקורצים עיגולים בעזרת רינג בקוטר 15-10 סנטימטר או כוס.

 

3. אופים את הפיתות במשך כ-20 דקות, ורצוי להפוך פעם אחת באמצע.

 

עם אותו בצק בני עילי מכין פרצלים: הוא מכין "נחש" בצק באורך 15 סנטימטר ביחד, סוגר לשתי לולאות, מצפה בשומשום ואופה עד השחמה.

 

צ'יפס בתנור

בערך חמישית הקלוריות שיש בצ'יפס רגיל. אפשר להוסיף רצועות בצל לטעם ולריח.

החומרים:

6 תפוחי אדמה גדולים, חתוכים לקוביות קטנות

2 כפיות שמן זית

מעט מלח

 

אופן ההכנה:

1. מניחים את תפוחי האדמה על נייר אפייה משומן קלות, ומנסים לעטוף את הקוביות בשמן הזית ככל האפשר.

 

2. אופים בתנור כ-45 דקות בחום של 200 מעלות, עד השחמה.

 

3. זורים מלח ומגישים חם.

 

שניצל צ'ילי אפוי בתנור

אפשר לוותר על פירורי הלחם ולעטוף את חזה העוף בצ'ילי ודבש, או חרדל ודבש, לאפות במשך 40 דקות בחום של 200 מעלות ולהניח להתקרר בתנור - מקבלים פסטרמה ביתית ללא חומרים משמרים.

החומרים:

3 חזות עוף שלמים, מושרים ללילה במים עם כף מלח

ביצה

מעט צ'ילי אדום (לא חובה)

מעט מלח

פירורי לחם

 

אופן ההכנה:

1. מערבבים את הביצה, הצ'ילי והמלח.

 

2. מסננים את חזות העוף מהמים וטובלים בתערובת הביצה. טובלים בפירורי לחם ומעבירים לתבנית התנור.

 

3. אופים כ-40 דקות בחום של 180 מעלות. 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קריאה אחרונה לכולם: חזרו למטבח הביתי!
צילום: shutterstock
השינוי יגיע מהילדים. לימור עברון גילת
צילום: עדו לביא
ד"ר רק שאלה
מומלצים