שתף קטע נבחר

3 שנות אובמה: חיבוק משמאל, שנאה עזה מימין

מקץ שלוש שנים, הציבור האמריקני מרוצה מתפקודו של הנשיא הדמוקרטי דווקא בנושאי חוץ ומאוכזב מהתאוששות הכלכלה בצעדי צב. האם הצליח או נכשל? תלוי מאיזה צד של המפה מסתכלים. בכל מקרה, ברק אובמה לא רוצה להיות נשיא של כהונה אחת ופתח השבוע בקרב על הבית הלבן

ביום חמישי בבוקר, ביום שבו השלים נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, שלוש שנים בבית הלבן, הוא טס לדיסני וורלד באורלנדו כדי לקדם פרויקט תיירותי. באותו יום, בשעות הערב, השתתפו המועמדים הרפובליקנים לנשיאות בעימות בדרום קרוליינה ולגלגו על אובמה שהוא חי בארץ החלומות.

 

מה אמרנו בעבר על הנשיא האמריקני?

שנה לאובמה: הנשיא שאפתן, העולם קשה לפיצוח

שנתיים לאובמה: מלים לא יוצרות מקומות עבודה

 

מעבר לניסיון הרפובליקני להציג את אובמה כנשיא שמנותק מהמציאות, ההיסטוריה דווקא מלמדת ששלושה נשיאים רפובליקנים ביקרו בדיסני וורלד לפניו - ריצ'רד ניקסון, רונלד רייגן וג'ורג' בוש האב.

 

הבין שלשינוי לוקח זמן להגיע. המועמד לנשיאות אובמה ב-2008 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הבין שלשינוי לוקח זמן להגיע. המועמד לנשיאות אובמה ב-2008(צילום: רויטרס)

 

מפארק השעשועים בפלורידה עלה אובמה עלה "אייר פורס 1" הנשיאותי וטס לניו יורק לארבעה אירועים לאיסוף תרומות, בין היתר במסעדת היוקרה "דניאל" באפר-איסט של מנהטן. באירוע זה השתתפו 100 יהודים עתירי ממון ששלשלו לקמפיין הבחירות של אובמה חצי מיליון דולר.

 

אובמה משלשל מיליונים לכיס הקמפיין

באירוע אחר בתיאטרון "אפולו", היכל התרבות המיתולוגי של המוזיקה השחורה בהארלם, התחיל הנשיא האמריקני לשיר שיר של הכומר אל גרין והוכיח כי, כן, הוא יכול לשיר.

אובמה גם הוכיח שהוא עדיין יודע לגייס תרומות ויצא מניו יורק כשבכיסיו 3 מיליון דולר נוספים לקמפיין הבחירות שלו. אתמול היה לו אירוע נוסף לגיוס תרומות, קרוב לבית בוושינגטון.

 

למי שעדיין לא שם לב - ואובמה לא ממש רוצה שהציבור האמריקני ישים לב - נשיא ארה"ב נמצא כבר כמה חודשים בעיצומו של מסע בחירות מבלי לקרוא לילד בשמו. הוא עורך אינספור ביקורים במדינות מתנדנדות, שבהן יוכרעו הבחירות לנשיאות ב-6 בנובמבר, ולא שוכח להזכיר לקהל שומעיו שהצרות הכלכליות התחילו לפני שהוא נכנס לבית הלבן.

 

באירועים שהוא עורך מסביר אובמה, או שמא מתרץ, מדוע נמצאת הכלכלה במקום שבו היא נמצאת - נמוך. בין לבין, הוא קופץ לקליפורניה וניו יורק לאסוף תרומות משני המאחזים הגדולים של המפלגה הדמוקרטית, ובעיקר - הכסף של תומכי הדמוקרטים.

 

בימין מאשימים את אובמה בדרדור המדינה למצב של פושטת רגל (צילום: AP) (צילום: AP)
בימין מאשימים את אובמה בדרדור המדינה למצב של פושטת רגל(צילום: AP)

 

אובמה מתחיל את מסע הבחירות שלו במצב קשה. מסקר שפרסם ביום חמישי מכון המחקר "פיו", עולה שהנשיא האמריקני מתקשה לפתור את הבעיות הכלכליות. עוד עולה שהציבור אינו מרוצה ממנו והוא נהנה מתמיכה פחותה מנשיאים שקדמו לו בשנת בחירות. על פי הסקר, רק ל-44 אחוזים מהנשאלים יש דעה טובה על תפקודו של אובמה. לעומתו, ג'ורג' בוש הבן זכה ל-56 אחוזי תמיכה ואילו ביל קלינטון ל-50 אחוזים. אפילו בוש האב, שהפסיד לקלינטון בבחירות, נהנה לאחר שלוש שנות נשיאות מתמיכה של 46 אחוזים - שיעור גבוה מזה של אובמה.

 

אוהבים את האיש, שונאים את הנשיא

למרות הביקורת על תפקודו, אובמה נהנה מדימוי אישי חיובי של אדם שדבק באמונתו, שאכפת לו מאנשים ושהוא ראוי לאמון הציבור. מדובר במתנה פוליטית משמעותית, שכן למרות נקודות התורפה הבולטות שלו, הדימוי האישי של אובמה חזק יותר משל יריביו הרפובליקנים מיט רומני, ניוט גינגריץ', רון פול וריק סנטורום.

 

הדימוי האישי הטוב של אובמה לא עושה רושם על רבים בימין האמריקני, שממש מתעבים את הנשיא הדמוקרטי. מבחינתם, אובמה הוא חלום רע שצריך להתעורר ממנו בהקדם על ידי החלפתו באחד הפוליטיקאים מהגלריה הרפובליקנית הלא כל כך מרשימה. כל אחד - רק לא אובמה, הם אומרים לעצמם. מבחינתם, הנשיא הוא אדם מסוכן שחותר לביטול עליונותה של ארה"ב כמעצמת העל, שמתנצל ומתבטל בפני העולם, ושמשתחווה למלך סעודיה.

 

מה עוד חושבים בימין האמריקני על הנשיא? שהוא מכניס את ארה"ב לגירעונות שידרדרו אותה למעמד של מדינה פושטת רגל, שהוא בורח מעיראק ובדרך לברוח מאפגניסטן, ושהוא הופך את ארה"ב למדינה סוציאליסטית שבה בטלנים מקבלים תלושי מזון וסיוע סעד מהמדינה במקום ליהנות מהאפשרויות הרבות שמציע הקפיטליזם לכל אמריקני.

 

אובמה קיים את הבטחת הבחירות שלו. חיילי ארה"ב יוצאים מעיראק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה קיים את הבטחת הבחירות שלו. חיילי ארה"ב יוצאים מעיראק(צילום: AFP)

 

השנאה לנשיא בצד הימני של המפה היא תהומית. אף אחד לא אומר את זה בגלוי, אבל יש מספיק אמריקנים שלא מסוגלים לסבול את העובדה שהם מתעוררים בבוקר ורואים אדם שחור יושב בחדר הסגלגל.

 

"המשבר הכלכלי? בוש אשם בו"

אך מה שנחשב לכישלון חרוץ בעיני השמרנים, נחשב להצלחה מרשימה בעיני הליברלים. ההידרדרות הכלכלית, לדבריהם, היא תוצרת בוש הבן ואובמה מנסה לחלץ את המשק האמריקני ממנה.

 

על פי אובמה, ארה"ב אינה מבטלת את עליונותה, אך היא צריכה להכיר במדינות העולות כמו סין, הודו וברזיל ולהוביל מדיניות שמשתפת מדינות אחרות - בהתייעצות ולא בהכתבת מדיניות בנושאים כמו התחממות כדור הארץ, מניעת הפצת נשק גרעיני והטיפול בגרעין האיראני.

 

ארה"ב של אובמה יצאה מעיראק על פי הסכם שחתם עליו בוש בשנת 2008. הוצאת הכוחות האמריקניים מעיראק הייתה אחת מהבטחות בחירות של אובמה, שהוא שמח ליישמה.

 

חיסול מנהיג אל-קאעידה - הישג גדול של הנשיא האמריקני. בן לאדן (צילום: AP) (צילום: AP)
חיסול מנהיג אל-קאעידה - הישג גדול של הנשיא האמריקני. בן לאדן(צילום: AP)

 

אחרי חיסולו של אוסמה בן לאדן וצמרת אל קאעידה באפגניסטן, מנסה ממשלו של אובמה להגיע בימים אלה להסכם פוליטי עם הטליבאן, להעביר את האחריות הביטחונית לאפגנים ולהוציא את חיילי ארה"ב ונאט"ו מהמדינה שבה מוציאה ארה"ב 2 מיליארד דולר בשבוע. אובמה ובכירי ממשלו לא חושבים שלארה"ב יש בעצם מה לעשות עוד באפגניסטן והם רוצים להשאיר בה כוחות מיוחדים ולהמשיך את פעילותם של המל"טים.

 

"מיליונים בלי טיפול רפואי? אין סיכוי"

אובמה מגחך כשמכנים אותו סוציאליסט, אבל הוא לא מוכן שבמדינה החזקה ביותר בעולם יסתובבו מיליוני אזרחים בלא אוכל וטיפול רפואי.

 

ביום רביעי עלתה לסדר היום בארה"ב סוגיה שמבטאת את התהום הפעורה בין הימין לבין השמאל בפוליטיקה האמריקנית. הרפובליקנים קבעו לוח זמנים לפיתוח צינור הנפט Keystone XL שיחבר בין אלברטה בקנדה לבין מדינת טקסס בארה"ב. ממשל אובמה התנגד להעניק רישיון לפרויקט בגלל חשש כבד לפגיעה אקולוגית. באופן לא מפתיע, הרפובליקנים זועמים על החלטת הנשיא וממשלו.

 

מבחינת הרפובליקנים מדובר בהחלטה שערורייתית של נשיא מנותק שאינו מבין דבר. קו הנפט הזה, לטענתם, הוא סם חיים שיעניק מקורות פרנסה בשפע לאזרחים אמריקנים וישחרר את ארה"ב מ"רודנות הנפט הערבי" ויחליף אותה בנפט קנדי.

 

נשיא מזמר: צפו באובמה שר באירוע התרמה

 

למרות הביקורת של הרפובליקנים, אובמה הבהיר שהוא אינו מוכן לפעול בפזיזות ומעדיף לקבל חוות דעת מלאה על השפעת קו הנפט על בריאותם וביטחונם של האמריקנים שיתגוררו בסמוך לו, וכן על איכות הסביבה. הנשיא האמריקני הדגיש כי בתקופתו חלה ירידה בייבוא נפט ולצדה גידול במקורות אנרגיה מקומיים. הוא הוסיף שהממשל בוחן דרכים להגביר הפקת נפט זול מבלי לפגוע בבריאות ובאיכות הסביבה.

 

נשיא של כהונה אחת?

הסנאטור הצעיר מאילינוי נבחר בשנת 2008 לנשיא משום שבנושא הכלכלי העדיף אותו הציבור האמריקני על פני הסנאטור הוותיק מאריזונה ג'ון מקיין ואף על פי שאובמה נחשב לטירון בנושאים בינלאומיים.

 

מקץ שלוש שנים, הציבור האמריקני מרוצה מתפקודו של אובמה דווקא בנושאי חוץ ומאוכזב מכך שהמשק הכלכלי מתאושש בצעדי צב.

 

עם תחילת כהונתו אמר אובמה בראיון לרשת NBC שמוטב להיות נשיא טוב של כהונה אחת ולא נשיא בינוני של שתיים. את המשפט הזה מאמץ המועמד הרפובליקני המוביל מיט רומני בכל הזדמנות, ואילו אובמה כבר דאג לשנות את הטון. בהופעות שהוא עורך אומר הנשיא: "כשאמרתי שינוי, לא התכוונתי שיהיה שינוי מחר. זה ייקח זמן". לתומכיו הוא מסביר שהוא קיווה להתקדמות מהירה יותר בנושא הכלכלי, "אבל שינוי אמיתי לוקח יותר זמן מכהונה אחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש מי שעדיין מסרב לקבל נשיא שחור בבית הלבן. אובמה
צילום: רויטרס
השפלה אמריקנית? "אובמה השתחווה למלך סעודיה"
צילום: AFP
כהונה אחת ודי. רומני
צילום: רויטרס
גלריית המועמדים הרפובליקנים לא מרשימה במיוחד. פול
צילום: AFP
נהנו מתמיכה גבוהה יותר מאובמה לאחר 3 שנים בתפקיד. קלינטון ובוש
צילום: AP
גם הוא ביקר בדיסני וורלד. רייגן
צילום: Getty images imagbank
מומלצים