שתף קטע נבחר
 

18 דיות שחורות ושני שועלים הורעלו למוות

רשות הטבע והגנים פתחה בחקירה בעקבות הרעלה גדולה של חיות בר, דרומית לאזור התעשייה ברמת חובב. 18 דיות שחורות (דורסי יום) ושני שועלים מצויים נמצאו מתים ביום שבת, לאחר שהגיעו לאכול מפגר של כבשה שהכיל רעל זרחני

הרעלת חיות בר גדולה התגלתה בשבת בלילה באזור רמת חובב בדרום. הדיווח הראשוני התקבל בשבת מאיש הפזורה הבדואית שחלף במקום וגילה בחולות שלוש דיות שחורות - דורסי יום, המוטלים ללא רוח חיים.

 

פקח רשות הטבע והגנים, עוואד שליבי שקיבל את הפרטים הראשונים וערן היימס, פקח רשות הטבע והגנים באזור חולות עגור, הגיעו למקום ואיתרו את הפגרים. החשיכה הקשתה על המשך פעולות החיפוש ולמחרת בבוקר, הגיעו פקחים נוספים כדי לסייע במלאכת החיפוש, מדרום לאזור התעשייה של רמת חובב, בסמוך לגדות נחל סכר.

 

"זהו אזור חולי ופתוח, בו ישנה רעייה של עדרי צאן, אך ללא שטחי חקלאות ובעתיד אף אמור להפוך לשמורת טבע מוגנת", מסביר הפקח ערן היימס ל-ynet ומציין כי החיפושים נערכו ברדיוס של שני קילומטר ממקום מציאת הדיות המתות.

 


הפגרים שנאספו בשטח (צילום: עוואד שליבי, רשות הטבע והגנים)

 

18 דורסי יום ושני שועלים מתו בהרעלה

"מצאנו בחיפוש את הפגר של הכבשה שהיה אכול כולו ולצידו שלוש דיות שחורות מתות. בסך הכל מצאנו 18 פגרים של דיות שחורות ושני שועלים מצויים", הוא מגלה. "האוזן של הכבשה נחתכה ממנה כדי למנוע אפשרות של זיהוי לפי תג האוזן ושיוכה לבעלי העדר".

 

ברשות מציינים כי מבדיקת הכבשה שהורעלה, נראו סימני הזנחה של החיה. להערכתם הפגר של הכבשה היה בשטח כשלושה ימים וגרם להרעלות משנה של הטורפים והיונקים. דגימה מהרעל נלקחה לבדיקה במעבדת הרעלים בבית החולים האוניברסיטאי בבית-דגן, שם דיווחו היום כי מדובר ברעל חקלאי זרחני מסוג "לנט".

 

בעקבות ההרעלה, נפתחה חקירה בנושא וברשות מציינים כי בכוונתם לתחקר את רועי הצאן הסביבה הקרובה, במטרה להתחקות אחר המרעילים, מאחר שרעל זה ניתן לרכישה ללא פיקוח בחנויות.

 

פגרים של בהמות משא וחיות משק (גמלים, סוסים, חמורים, בקר וצאן) המושלכים לטבע ללא פיקוח, בשילוב עם פסולות מזון גדולות, גורמים למשיכה של אוכלוסיית טורפים דוגמת תנים, שועלים וכלבים משוטטים, שמתרבה יתר על המידה עקב הזמינות למזון.

 


דיה שחורה במעוף (אלון מאיר, רשות הטבע והגנים)

 

החשד: הרעלה כדי לפגוע בטורפים שהתקרבו למגורי אדם

"החשש של התושבים באזור הוא ששועלים או תנים מתקרבים יתר על המידה לאזורי המגורים שלהם ועלולים לתקוף את התושבים והילדים, או שרועה צאן שהבחין בטורף מתקרב לאזור ופחד ממנו, החליט להרעיל אותו כצעד הגנה מניעתי, שרק גורם לנזק חמור לטבע", מעריך היימס. 

 

כחלק ממלחמת מניעה נגד ההרעלה הבאה של חיות הבר וצמצום כמות פסולת של הפגרים בטבע, החלה הרשות להפעיל מאז 2008 פרויקט סניטציה במימון חברת כימיקלים לישראל בכל אזור הנגב והערבה. מרבית הבשר של פגרי החיות נשלח לאחד מתוך 23 מוקדי ההאכלה של הנשרים והדורסים בדרום. השאר נשלחים למתקנים מיוחדים המיועדים לשריפת פגרי בעלי חיים. 

 

בנוסף מפעילים ברשות פרוייקטי חינוך בפזורה הבדואית במטרה להגביר את המודעות למצב חיות הבר, בעיות ציד והרעלות. לדברי היימס, זו אחת הסיבות שסייעו לקבלת הדיווח על ההרעלה מתושבי האזור.

 

כיום אסור על פי חוק לפזר רעל בשטחים פתוחים ושטחים חקלאיים. תופעה זו גרמה בשנים האחרונות להרעלות חמורות של חיות בר, כשחקלאים ומגדלי חיות משק ניסו להתמודד עם טורפים או מתחרים באמצעות פיזור רעל בשדות. הרעל יצר תגובת שרשרת קטלנית ופגע בחיות בר רבות, באוכלי נבלות, בעלי כנף נדירים ומכרסמים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיה שחורה. 18 פרטים נפגעו בהרעלה
צילום: רועי גזית
צילום: עוואד שליבי, רשות הטבע והגנים
פקחי הרשות באזור ההרעלה
צילום: עוואד שליבי, רשות הטבע והגנים
צילום: עוואד שליבי, רשות הטבע והגנים
פגר הכבשה שהורעל
צילום: עוואד שליבי, רשות הטבע והגנים
מומלצים