שתף קטע נבחר

הקבלנים בשלהם: המחירים יעלו, אין עובדים

הפרסומים על ירידה במחירי הדירות לא מרשימים את הקבלנים, שמדווחים על איחורים גדולים במסירת דירות בשל מחסור חמור בעובדים זרים מקצועיים. לדבריהם, מחירי הדירות יעלו בקרוב

קבלן גדול שבונה במרכז הארץ נאלץ השבוע להרוס קירות שכבר נבנו, בגלל המחסור בעובדים מקצועיים. "על כל שני עובדים מקצועיים אני מעסיק 10 עובדים לא מקצועיים‭,"‬ הוא אומר. "צוותי העבודה כוללים עובדים סינים, עובדים ישראלים ועובדים פלסטינים. התקשורת ביניהם בעייתית, וזה גורם לליקויים בבנייה".

 

עוד כתבות בערוץ הנדל"ן :

 

לדברי הקבלנים, המצב בענף הבנייה קרוב לקטסטרופה: מ‭70-‬ אלף עובדים זרים לפני כעשור נשארו בענף הבנייה ‭3,500‬ בלבד, בשעה שהמכסה כיום עומדת על ‭8,000‬ עובדים זרים. החלטת הממשלה מאוגוסט 2011 להוסיף עובדים זרים לענף לא מומשה. כל זאת בשעה שמדברים על תוספת של 187 אלף יחידות דיור, כמו שהצהיר ראש הממשלה השבוע, על תוכניות להציף את שוק הדיור ועל הצורך להגדיל את ההיצע.

 

את המחיר ישלמו הרוכשים. למרות שאתמול (ד') דווח על ירידה במחירי הדיור, לטענת הקבלנים לא יהיו דירות והמחירים דווקא יעלו. כבר עכשיו מדווחים קבלנים על איחורים גדולים במסירת דירות: בשנות ה‭90-‬ הגיע זמן המסירה ל‭19-‬ חודשים, אבל לאחרונה עוברים 24 חודשים עד למתן המפתח לרוכשים. כיום הקבלנים כבר מדווחים על 30 חודשים בגלל המחסור החמור בעובדים. "כך לא בונים מדינה‭,"‬ אומרים בהתאחדות הקבלנים.

 

כעת שוקלים הקבלנים תביעת עתק של מאות מיליוני שקלים נגד המדינה, בגין הנזקים הכספיים, לכאורה, שהם סופגים בגלל איחורי מסירה. הבעיה רק מחריפה: החלטת ממשלה חדשה מהשבוע שעבר תקנוס קבלנים על איחור בעלייה על הקרקע, קנס שעשוי להגיע ל‭1,000-‬ שקל ביום לדירה. מי ישלם? כרגיל, יהיה זה רוכש הדירה, שגם כיום אינו מקבל את המפתח במועד. לדברי נשיא התאחדות בוני הארץ, נסים בובליל, "לענף חסרים 20 אלף עובדים מקצועיים. תוספת עובדים תמתן את עליית מחירי הדירות הצפויה".

 

פועל פלסטיני. "לענף הבנייה חסרים 20 עובדים מקצועיים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פועל פלסטיני. "לענף הבנייה חסרים 20 עובדים מקצועיים"(צילום: רויטרס)

 

"הישראלי לא רוצה להיות פועל בניין פשוט"

בעקבות המצוקה, תוארך בארבעה חודשים שהות העובדים הסינים בארץ. הפועל הסיני הונג צ'י, למשל, מתכנן לחזור לכפר שלו כמיליונר, וכבר חושב על יזמויות עם חברות ישראליות: מפועל בניין פשוט יהפוך לאיש עסקים בסיוע ישראלי. הוא מקבל מדי חודש 15 אלף שקל נטו, והוא זה שבוחר את תנאי עבודתו. המדינה הייתה אמורה להיפרד ממנו בסוף החודש, אבל הוא ועוד ‭2,400‬ פועלים סינים יקבלו הארכה, כי ישראל מתקשה למצוא פועלים בהסכמים דו-צדדיים סביב העולם.

 

ברשות ההגירה טוענים כי "הקבלנים מבזבזים משכורות עתק על פועלים זרים ומסרבים להשקיע בישראלים". אבל בהתאחדות הקבלנים משיבים כי "אף ישראלי לא רוצה להיות פועל בניין פשוט, גם לא במשכורת כזאת".

 

המדינה הייתה אמורה לגייס אלפי עובדים זרים מחו"ל בהסכמים דו-צדדיים בינה ובין כמה מדינות, אבל בפועל גויסו נכון לעכשיו רק 62 עובדים מבולגריה - טיפה בים. בשבוע שעבר קיבלו תאגידי כוח אדם זר לבניין מכתב מרשות ההגירה, שבו היא מודיעה להם כי כפיילוט יובאו לארץ 62 העובדים מבולגריה בהסכם דו-צדדי. בתאגידים לא מבינים מדוע אחרי שנת עבודה הצליחה רשות ההגירה לאשר את הבאתם של 62 עובדים בלבד לענף.

 

באוגוסט 2011 החליטה הממשלה להגדיל את מכסת העובדים הזרים, אולם עד היום ההחלטה לא מומשה. העובדים שאשרת השהייה שלהם הסתיימה עזבו את הארץ ואף עובד לא בא במקומם. לדברי בובליל, אין אתר בנייה שאינו סובל ממחסור בעובדים מקצועיים.

 

"רק תוספת עובדים תמתן את עליית מחירי הדירות"

גם שכר העובדים המקצועיים עולה. כיום משלמים קבלנים לעובד זר מקצועי כ‭68-‬ שקל לשעה. העובדים המעטים שנותרו בענף מנצלים את המחסור, והקבלנים סובלים מבריחת עובדים ומעבר עובדים מקצועיים למרבה במחיר. העלייה בעלות העובדים מוסיפה לעלויות הבנייה של הדירות החדשות, ובובליל מסביר כי רק תוספת גדולה של עובדים תאפשר למתן את עליית מחירי הדירות הצפויה.

 

התאחדות הקבלנים קיבלה את עמדת הממשלה - להביא עובדים זרים באמצעות הסכמים בין מדינות מחשש לסחר בבני אדם, והסכימה להביא עובדים זרים מבולגריה, רומניה או ממדינה אחרת. "חשוב לנו שהעובדים יהיו מקצועיים. זה התנאי היחידי שלנו‭,"‬ אומרים הקבלנים, "אנחנו רוצים לספק לרוכשים שמשלמים את מיטב כספם דירות איכותיות ברמת גימור גבוהה ובזמן".

 

המחסור בפועלים מקצועיים הוא אחד הגורמים להתנגדות החריפה של התאחדות הקבלנים להחלטה לקנוס קבלנים שיתעכבו בבניית פרויקטים, בעקבות ההמלצה של ועדת טרכטנברג. "קושרים לנו את הידיים ואת הרגליים ומצפים שנבנה עשרות אלפי יחידות דיור ללא עובדים, ללא אשראי, ובלוחות הזמנים שהמדינה מקציבה. איש לא מטיל קנסות על הממשלה שהחליטה להביא עובדים זרים ולא עמדה בהחלטתה", טוען בובליל.

 

מרשות ההגירה נמסר: "הממשלה קיבלה החלטה ואישרה תוספת מכסות, אבל אך ורק בהסכמים בילטרליים בין מדינות, ללא דמי תיווך המנצלים עובדים. זה דורש זמן. לא נחתמים הסכמים כאלה מהיום למחר. התחלנו תהליך, ובינתיים הארכנו לעובדים הקיימים את זמן השהייה".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובד בניין. מחסור חמור
צילום: AP
מומלצים