שתף קטע נבחר

רקפת ביער בן-שמן: פרח חורפי שתופס גם באביב

אזור יער בן-שמן ומודיעין אינו המקום הראשון שעולה בראש כשחושבים על פריחה. אבל הנה הפתעה: רקפות יפהפיות, שכבר פורחות זמן מה, מציפות את הגבעות המוריקות. הזמן הוורוד

האביב מביא איתו מרבדי פריחה גם במקומות קרובים למרכז הארץ, כאלה שמאפשרים טיול בן כמה שעות בשילוב בילוי באטרקציות מקומיות. אחרי שהתפעלנו מהכלניות והתורמוסים - זה הזמן לצאת לתור אחר הרקפת היפה הצנועה בוורוד, שכבר פורחת זמן מה, אבל כעת גם מציצה מבין הסלעים מכל פינה ביער בן שמן.

 

עוד טיולים בערוץ התיירות:

 

איך מגיעים?

ליום טיול אביבי מהנה לכל המשפחה, נוסעים לכיוון בן שמן (מחלף בן שמן מכביש 6 או 1) ופונים מכביש 443 אל כביש 4314 לכיוון פארק הקופים וכפר דניאל. נמשיך ישר (עם טיפונת סטייה שמאלה) אל תוך שביל עפר (9105 במפת סימון שבילים, מסומן בצבע שחור) המתאים לכל סוגי כלי הרכב (לא בימים גשומים). מימין חרובים, משמאל מטע זיתים, נוסעים לאט עד שמגיעים להצטלבות דרכים גדולה ובמרכזה מבנה משאבות בולט. כאן פונים שמאלה לתוככי יער בן שמן וממשיכים ישר עד להצטלבות הבאה, אז בוחרים שוב את הדרך השמאלית וממשיכים עד סוף העלייה.

 

סעו לאט, על הגבעה משמאלכם מתחילות להופיע הרקפות בין האורנים. חפשו שביל שנכנס שמאלה אל בין העצים. יש כמה כאלו. חנו את הרכב לצד הדרך, ופשוט תצעדו לכם בין העצים. מרבדי רקפות ימלאו את כל הנוף בוורוד מתוק ובין הרקפות והאורנים תזהו פריחה אביבית ארצישראלית מושלמת. לא לקטוף זה ברור, אבל גם להשתדל לא לדרוך ובטח לא לנסוע על, וכמובן לאסוף איתכם חזרה את הזבל.

 

אחרי ההנאה מהפריחה המרהיבה (מומלץ להביא מגדיר פרחים פשוט ולגלות ביחד את שמות הפרחים) ופיקניק קטן, חוזרים לרכב וממשיכים בשביל העפר עד להצטלבות הבאה. פונים ימינה ומכאן ניתן לצאת בפניה הבאה שמאלה חזרה לכיוון כביש 4314 או לפנות ימינה ולהמשיך ליהנות מדרך הנוף של יער בן שמן, לפי השילוט עד מצפה מודיעים. באזור המצפה כמה נקודות עניין מוכרות יותר של היער, המצפה, הפגודה התאילנדית, חניון העיוורים, חניון הצלילים, דרך החשמל ועוד.


הזמן הוורוד. רקפות ביער בן שמן (צילום: דודי לזר)

 

יער קוּלה

אזור פחות מוכר ומאוד יפה בעונה זו הוא יער קוּלה, הנמצא דרומית לעיר אלעד. הוא נקרא על שם הכפר הערבי ששכן באזור זה ונכבש במלחמת השחרור. איך מגיעים ליער קולה? יורדים מכביש תל אביב ירושלים במחלף בן שמן, נוסעים לכיוון בן שמן (מחלף בן שמן מכביש 6 או 1), אך הפעם פונים לעבר כביש 444 המוביל לשוהם וראש העין.

 

נוסעים עם הכביש עד לצומת רנתיס, שם פונים לכביש חוצה בנימין, בעקבות שילוט למצבת אלכסדרוני ויער קולה. מתקדמים עם הדרך עוד כק"מ וחצי ופונים שמאלה לדרך עפר לפי שילוט לאנדרטת אלכסנדרוני. לאחר כ-100 מטרים מתחיל הסיור באנדרטת אלכסדרוני - אנדרטה לזכר 32 חללי חטיבת אלכסנדרוני שנהרגו במקום במלחמת העצמאות.

 

מהאתר תצפית לכיוון צפון מזרח, בה נצפית העיר החרדית אלעד, באופק הרי השומרון והישוב אורנית. במערב עובר ציר הגבעות שבליבו בולט בסיס צה"ל. בצד מערב היושבי פדואל ועלי זהב.


נקרא ע"ש הכפר הערבי שהיה באזור. יער קולה (צילום: גדי חגאי, קק"ל)

 

המאוזוליאום הרומי

למרגלות האנדרטה בצד צפון מתחיל "שביל הפורצים" באורך של כ-7 ק"מ ונפרץ בסיוע תלמידי חטיבת הביניים "נחשון" בחבל מודיעין בשיעורי של"ח. השביל עובר בינות עצי חורש ארץ ישראלים, ריכוזי פריחה מרהיבה ותצפיות נוף. השביל חותך מערבה לאורך קו הרכס, תצפיות לעיר אלעד, חניוני נופש (מטכ"ל וסמסוסקי) ומסתיים במערב העיר אלעד בסמיכות לאתר המוזולאום שהינו גן לאומי.

 

המאוזוליאום הרומי, מאמצע המאה ה-3 לספירה, שוכן בפאתיה המערביים של העיר אלעד, סמוך ממזרח לכביש 444 ולכביש 6. המבנה ניצב בגובה של כ-75 מטרים מעל פני הים, בצידו הצפוני של נחל מזור.


היחיד בארץ ממערב לירדן. המאוזוליאום הרומי (צילום: רונית סבירסקי)

 

מבנה זה הוא היחיד בארץ ישראל שממערב לירדן, אשר שרד בשלמותו מהתקופה הרומית. המבנה השתמר כיוון ששימש משך תקופה ארוכה כמקום תפילה מוסלמי שכונה "מקאם א-נבי יחיא". המבנה שגובהו 4.8 מטרים, בנוי בצורת חדר רבוע ובו שרידי סרקופגים שנועדו ככל הנראה לבני זוג. תקרתו עשויה לוחות אבני גזית הנישאים על ידי שתי קשתות. קירותיו העבים וחלונותיו הקטנים משמרים טמפרטורה קבועה.

 

חזית המאוזוליאום הפונה לכיוון צפון, בנויה משער רחב המחולק לשלוש כניסות על ידי שני עמודים. בראש העמודים כותרות קורינתיות ומעליהן קרניז מסוגנן. חדר נוסף שוכן בצידו הדרומי של המבנה ובו קולומבריום המכיל 60 גומחות ליונים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי לזר
רקפת פורחת בבן-שמן
צילום: דודי לזר
מומלצים