שתף קטע נבחר

פיזור הכנסת אושר בקריאה ראשונה

109 ח"כים הצביעו בעד הצעת החוק הממשלתית לפיזור הכנסת, רק אחד - ראלב מג'אדלה - התנגד. השר ארדן הציג את הצעת החוק: "עם ישראל רוצה יציבות". הצבעה בקריאה שנייה ושלישית צפויה עוד הלילה, הבחירות - ב-4 בספטמבר

הכנסת אישרה אמש (יום ג') בקריאה ראשונה את הצעת החוק הממשלתית לפיזורה. 109 ח"כים הצביעו בעד הצעת החוק הממשלתית, ורק חבר הכנסת ראלב מג'אדלה ממפלגת העבודה התנגד לה. הצעת החוק צפויה לעלות לקריאה שנייה ושלישית - שתשלים את פיזור הכנסת - עוד הלילה, אחרי שוועדת הכנסת תאשר אותה גם היא. ynet העביר שידור חי מהמליאה.  

 

בהמשך הועלו להצבעה בקריאה טרומית הצעות חוק נוספות לפיזור בית המחוקקים - של ח"כ אחמד טיבי, יואל חסון, שלי יחימוביץ', בנימין בן-אליעזר, אורי אוריאל, מוחמד ברכה, דליה איציק, ג'מאל זחאלקה, חנין זועבי וזאב אלקין - ואושרו גם הן ברוב מוחץ.
 
את הצעת החוק הממשלתית לפיזור הכנסת הציג בשם הממשלה השר להגנת הסביבה גלעד ארדן. "בצער רב, אפילו יגון, אני מתכבד להציג בפני הכנסת את הצעת החוק להתפזרות הכנסת מטעם הממשלה", אמר ארדן. השר להגנת הסביבה אמר כי לכנסת ה-18 ולממשלה היו הישגים רבים ומשמעותיים לטובת המדינה ואזרחיה, וכי כלכלתה התחזקה וביטחונה השתפר בשעה שבעולם המערבי התמודדו עם המשבר הכלכלי העולמי.
 
ארדן הדגיש כי עם ישראל רוצה יציבות, וכי בכנסת שעברה לא התקבלה ולו החלטה אחת בניגוד לעמדת הממשלה. הוא תקף את המפלגות שהציעו חלופות ל"חוק טל", ואמר כי הוא בטוח שנתניהו, שהתחייב להביא חוק שוויוני "צודק והגיוני - לא חוקים דמגוגיים שנועדו לשיסוי פוליטי", יוביל חוק כזה.
 
יו"ר מרצ זהבה גלאון ניצלה את הזמן שניתן לה על הדוכן לתקוף את ראש הממשלה נתניהו: "כמה עצוב שאדם שאומר שהוא זה שעצר את הטרור לא מסוגל לעצור כמה מאות מתנחלים שהשתלטו לו על התנועה. הוא הופך את המדינה למדינת כל מתנחליה, את שלטון החוק לבדיחה. הפכנו למדינה שבה מחיר העגבניה יקר וחיי האדם זולים. אנחנו לא רוצים אותך, אדוני ראש הממשלה, לא אותך ולא את הממשלה שלך, כי לממשלה שלך אין קווים אדומים. פגעת בנכס המהותי ביותר בדמוקרטיה שלנו. הממשלה הזו התייחסה ליריבים פוליטיים כאילו מדובר באויב שיש להגבילו או לכלאו".
 
ראש הממשלה נתניהו, אמש בכנסת (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ראש הממשלה נתניהו, אמש בכנסת(צילום: גיל יוחנן)
 
ח"כ יואל חסון מקדימה ניצל גם הוא את הבמה לנאום בחירות, וסימן את היריבה ממפלגת העבודה, שלי יחימוביץ'. הוא הזכיר ראיון שלה בשבת ל"פגוש את העיתונות", והציג אותה כאשה חסרת ניסיון ובעלת הבנה מדינית מוגבלת. "היא מעולם לא קיבלה החלטה משמעותית בחייה, היא צרת אופקים ולא ניהלה בעצם שום דבר עד היום", אמר ח"כ חסון, "היא פרלמנטרית חבל על הזמן, אבל לא מתאימה להיות ראש ממשלה בשום פנים ואופן".
 

פואד לקדימה: תמשיכו להשמיץ ולאבד מנדטים

בהמשך עלה ח"כ בנימין בן-אליעזר מהעבודה, והשיב לחסון, שהתחתן לפני כמה שבועות: "אני מקווה שרעייתך המתוקה לא הרגיזה אותך שבאת כל-כך קרבי אל הבמה. תקפת במלוא הכוח את יו"ר מפלגת העבודה. תשמע עצה של זקן הח"כים - אני מציע לך תתעסק במה שקורה אצלכם. תלמדו קצת שיעורים, תראו איזה שגיאות עשיתם. אתה בא בטענות אל יו"ר העבודה? אני מבין את הקנאה, את הכאב, תמשיכו בכיוון הזה. הרי כל יום שעובר עוד חצי מנדט עובר אלינו. תמשיכו להשמיץ את יו"ר העבודה".
 
ח"כ אחמד טיבי מסיעת רע"ם-תע"ל, אמר כי תאריך הבחירות פחות חשוב לסיעתו מאשר העיקרון עצמו. "אני מצביע כל שבוע אי-אמון בממשלה כדי להפילה, לכן יהיה זה צבוע אם פתאום ארגיש מצוקה מהקדמת הבחירות. אבל אם הליך ההצעה היה חשאי, קרוב לוודאי שהממשלה הזו לא הייתה נופלת. נדמה לי ששיעור המתנגדים להצעה היה מעל 100 ח"כים", אמר טיבי בהתייחס להעדפה של מפלגות רבות באופוזיציה לעכב את הבחירות.
 

הצעת החוק לפיזור הכנסת הובאה להצבעה אחרי שאתמול בבוקר אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה בהצבעה טלפונית ובעל-פה את העברת החוק לכנסת. הבחירות הבאות אמורות היו במקור להתקיים בנובמבר 2013, אולם בשבוע שעבר הוחלט כי הן יתקיימו ב-4 בספטמבר השנה. בהצבעה בוועדת השרים הבוקר הצביע השר שלום שמחון ממפלגת העצמאות הצביע נגד הצעת החוק, בעוד חברתו לסיעה השרה אורית נוקד ושרי ש"ס נמנעו.
 
בפתח ישיבת הממשלה הבוקר אמר ראש הממשלה, בנימין נתניהו: "הייתי שמח מאוד אם היינו יכולים להשלים את הקדנציה עד תומה. נראה לי שהדבר הנכון לעשות הוא ללכת למערכת בחירות קצרה". ראש הממשלה הודה לשרים על ה"הישגים המעולים" של הממשלה.
 
"יש הישגים גדולים מאוד לממשלה בזכות העבודה המשותפת שלנו, החזון שלנו והיציבות הפוליטית שהייתה מרכיב מאוד חשוב להצלחה", אמר נתניהו בישיבה הבוקר, "אני חושב שזה עשרות שנים לא הייתה ממשלה כל כך יציבה. אבל זה לא סוד שבשנה האחרונה יש חוסר יציבות מסוימת שתמיד מביאה לסחטנות ואלו פוגעים במרכיבים העיקריים של ביטחון, כלכלה וחברה". הוא אמר כי אם הבוחר ייתן לו את קולו, יכונן ממשלה רחבה יציבה ככל האפשר "על מנת לייצר יציבות אל מול האתגרים הגדולים שנעמוד מולם".
 
עם אישור פיזורה של הכנסת, צפוי יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, להוציא אותה לפגרה מיוחדת כדי למנוע גל גדול מדי של חקיקות פרטיות ללא ריסון, שעשוי לנבוע מכך שאין עוד משמעת קואליציונית. עם זאת, הכנסת יכולה להתכנס באופן מיוחד כדי לדון בהצעות חוק ממשלתיות וכן ניתן להעלות הצעות לסדר אם מגויסת תמיכה של 25 ח"כים.

פורסם לראשונה 07/05/2012 19:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מליאת הכנסת, אמש
צילום: גיל יוחנן
מומלצים