שתף קטע נבחר

לחץ דם גבוה: במקום תרופות - הליך ניתוחי חדש

יתר לחץ דם גבוה פוגע ברבע מהאוכלוסיה הבוגרת בישראל, אך הקושי בנטילת תרופות רבות לאיזון הערכים פוגע בטיפול ומעלה את הסיכון למחלות לב. תרופות משולבות וניתוחים חדשניים מבטיחים למגר את "הרוצח השקט" לשלוש שנים

יתר לחץ דם, הנקרא גם "הרוצח השקט", הוא המחלה השכיחה ביותר באוכלוסייה מעל גיל 18. רבע מהאוכלוסייה המבוגרת בישראל סובלים מיתר לחץ דם, והשכיחות עולה עם הגיל: מ-2.5% בגיל 18 ל-25% בגיל 50, ועד 75% בגיל 75 ומעלה.

 

קרוב ל-7.6 מיליון אנשים מתים מדי שנה בעולם בגלל סיבוכים של יתר לחץ דם. למרות ההתקדמות באבחנה ובטיפול, כרבע מהסובלים מיתר לחץ דם עדיין אינם מאובחנים ורק כשני שלישים מהם מאוזנים - אף על פי שהם נוטלים טיפול תרופתי.

 

קראו עוד על יתר לחץ דם :

  

ערכי לחץ דם מאוזנים נעים בממוצע סביב 135/85 ממ"כ (מילימטרים כספית) בבדיקות בבית. במצבים מסוימים כמו סוכרת או אי-ספקת כליות המטרה היא להגיע לערך ממוצע של 130/80 ממ"כ. שיפור באבחון, כמו גם הפחתה - ואפילו קטנה - בערכי לחץ הדם, מביאים לירידה משמעותית בסיבוכי המחלה, ובראשם אירועים מוחיים ומחלות לב.

 

שיטות האבחנה והמעקב אחר יתר לחץ דם השתכללו בשנים אחרונות: שימוש גובר בניטור לחץ דם אמבולטורי במשך 24 שעות ובבדיקת לחץ דם בבית על ידי המטופל מאפשר קבלת נתונים אמינים יותר לעומת בדיקה במרפאה.

 

באמצעות בדיקה זו אפשר להבדיל בין יתר לחץ דם אמיתי ובין אנשים בריאים הלוקים ב"תסמונת החלוק הלבן", שבשלו נמדדים  ערכי לחץ דם גבוהים במרפאה. ניטור לחץ דם במשך 24 שעות מאפשר גם לאבחן יתר לחץ דם בשעות השינה, עניין חשוב כיוון שאנשים עם ערכי לחץ דם גבוהים בשעות השינה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות לב וכלי דם.

 

לא מצליחים להתמיד בתרופות

אי התמדה בנטילת תרופות היא הסיבה השכיחה ביותר לחוסר איזון לחץ דם. כשליש מהמטופלים מפסיקים את הטיפול או לא נוטלים אותו באופן סדיר בתום שנה מתחילתו. אחת הסיבות העיקריות לכך היא שרוב המטופלים זקוקים לכמה סוגי תרופות לטיפול בבעיה, וכשמדובר בחולים מבוגרים הנוטלים תרופות למחלות נוספות העניין הופך בעייתי במיוחד.

 

מטופלים רבים חשים שאין צורך בתרופות רבות כל כך, ומוותרים על חלקן. כתוצאה מכך ערכי לחץ הדם אינם מתאזנים וגדל הסיכון לסיבוכים לבביים ומוחים.

 

אחת הדרכים לשפר את ההיענות לתרופות היא להשתמש בתרופות משולבות ובכך להפחית את מספר הכדורים שיש ליטול בכל יום. מחקרים בארצות הברית הוכיחו ששימוש בתרופת-משלב כזו מעלה את היענות המטופלים לתרופות בצורה משמעותית.

 

יתרון נוסף לתרופות משולבות הוא איזון טוב יותר של לחץ הדם: כאשר מטופל מקבל תרופה אחת בלבד ואינו מאוזן, עלייה במינון התרופה או החלפתה באחרת משפר את המצב במקצת, בעוד שמעבר לתרופות-משלב מביא לשיפור משמעותי.

 

בשל כך, חלו שינויים בשנה האחרונה בהנחיות הנוגעות לטיפול בלחץ דם. החברה האירופאית ליתר לחץ דם ממליצה להתחיל בטיפול בתרופה אחת כאשר ערכי לחץ הדם נע בין 140/90עד 159/99 ממ"כ, ורק אם המטופל לא מתאזן יש להעביר אותו לתרופות משלב. אולם, כאשר הערך התחלתי עומד על 160/100 ממ"כ, מומלץ להתחיל מיד בטיפול בתרופות משולבות. החברה הישראלית ליתר לחץ דם אימצה הנחיות אלו.

 

ארגון הבריאות הבריטי NICE קבע ב-2011 כי הטיפולים המשולבים המועדפים הם של חוסמי מערכת ההורמונים מהכליה המעלים את לחץ הדם, לצד חוסמי תעלות סידן (מרחיבי כלי דם).

 

הנחיות אלו פורסמו בעקבות מחקר שנערך בשנת 2008, שבו השתתפו יותר מ-11,000 מטופלים. במחקר נמצא כי טיפול של שלוש שנים בטיפול משלב כזה מביא להפחתה של 20% בסיבוכים הלבביים והמוחיים, לעומת טיפולים המכילים חוסמי הורמוני הכליה בשילוב עם משתנים.

 

לחץ דם גבוה בשעות השינה מעמיד בסיכון גדול למחלות לב (צילום: סי די בנק) (צילום: סי די בנק)
לחץ דם גבוה בשעות השינה מעמיד בסיכון גדול למחלות לב(צילום: סי די בנק)

 

גישה חדשנית לטיפול

לחץ דם עמיד הוא מצב מסוכן שבו הסובלים מיתר לחץ דם אינם מגיעים לאיזון, למרות נטילה של מספר תרופות. עד לאחרונה הטיפול המקובל למצב זה היה הוספת תרופות לטיפול, דבר שטמן בחובו סיכונים מוגברים לתופעות לוואי. לאחרונה נעשה שימוש בשיטת טיפול פולשנית, המבוססת על צריבת העצבים הסימפתטיים היוצאים מהכליות אל שאר חלקי הגוף.

 

הפעולה פשוטה: צנתור של עורקי כליות וצריבה בשימוש בגלי רדיו. הצריבה מפסיקה את השפעת העצבים הסימפתטיים בכליות על לחץ הדם הגבוה וגורמת לירידה הדרגתית בערכי לחץ הדם. ניתן לראות שיפור ברוב החולים כבר לאחר חודשיים, ושני מחקרים בינלאומיים שפורסמו לאחרונה הראו ירידה משמעותית בערכי לחץ הדם בעקבות הטיפול, שנמשכת עד שנתיים.

 

בכנס האירופאי ליתר לחץ דם שהתקיים החודש בלונדון דווח כי נצפה המשך ירידה בלחץ דם גם לאחר שלוש שנות מעקב, ובאירופה שיטה זו נכנסת לשימוש בהדרגה.

 

הטיפול מיועד למיעוט חולים שסובלים מיתר לחץ דם עמיד ונכשלו בטיפול תרופתי שניתן להם. בישראל בדיקה זו קיימת וזמינה לחולים במספר מרכזים רפואיים.

 

לסיכום, הנתונים מראים שיפור ניכר באבחון וטיפול ביתר לחץ דם לאורך שלושים השנים האחרונות, אבל הדרך עדיין ארוכה.

 

שימוש בתרופות משלב הן צעד חשוב בדרך לשיפור היענות הטיפול ולאיזון ערכי לחץ דם, וטכנולוגיות חדשות הנבחנות כעת גם הן יסייעו לנו למגר את המחלה.

 

ד"ר אדוארדו פודחרני הוא יו"ר החברה הישראלית ליתר לחץ דם; פרופ' יהונתן שרעבי הוא מנהל המכון ללחץ דם, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר

 

  • היום (ה') מציינים ברחבי העולם את יום לחץ הדם הבינלאומי




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אי התמדה בנטילת תרופות היא הסיבה השכיחה ביותר לחוסר איזון לחץ דם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים