שתף קטע נבחר

להמציא את ירושלים מחדש: כך נשדרג את הבירה

לרגל יום ירושלים נזכרת האדריכלית אורית פנחס בעיר הולדתה ומציעה כמה המלצות להחזיר אותה למסלול הנכון: התמקדות העירייה בשכונות הקיימות ולא רק במרכז, בנייה של דיור בר השגה ותוכניות פינוי-בינוי - יעלו פלאים את ערכה של עיר הבירה

יש לי זכרונות יפים מירושלים. המשפחה, הריחות, הטעמים, החום והאיכות של האנשים. זכרונות ילדות מעיר יפהפייה, שבנויה שכבות על שכבות, ובה פינות חמד מדהימות ביופיין. משפחתי ירושלמית יותר מ-20 דורות, אך מאז ימי נערותי ה"ירידה" לתל-אביב לקניות, לבילויים או לחוף הים היו בשבילי חגיגה גדולה.

 

כתבות נוספות על ירושלים בערוץ הנדל"ן :

 

מהמחזור שלי בתיכון שליד האוניברסיטה נשארו כיום בעיר רק כ-20% מהתלמידים. תופעת ההגירה השלילית מירושלים של צעירים משכילים במצב סוציו-אקונומי בינוני או גבוה, מתמשכת ומתעצמת בעשור האחרון; מספר מקומות התעסוקה בעיר עומד על כ-198 אלף לעומת כ-326 אלף בתל-אביב; העיר מודיעין ויישובי הפרברים, כדוגמת מבשרת ציון והר אדר, מושכים אליהם אוכלוסיות צעירות ובעלי משפחות.

 

פרויקטי רפאים דוגמת השכונות טלביה ורחביה יצרו בעיר אזורים שלמים, שבהם עומדות ריקות דירות של תושבי חוץ. המסחר במקומות אלה הופסק ומחירי הדירות נסקו בצורה חסרת פרופורציה. קניון מלחה ומרכזים מסחריים נוספים שנבנו בעשורים האחרונים, רוקנו מתוכם את מרכז העיר - "המשולש" המפורסם שהיה אחד המרכזים התוססים בארץ.

 

עם זאת, יש לבירה, שעיני כל הדתות נשואות אליה, כמה נקודות חוזק משמעותיות ויוצאות דופן, כגון אתרים היסטוריים מדהימים; קריית הממשלה, הכנסת ובית המשפט העליון ששוכנים בה; וראו מה קורה בימים אלו במסעדת מחנה יהודה, הממוקמת בשוק: אנשים ממתינים עד חודש כדי להתארח במסעדה.

 

שכונת רחביה. דירות ריקות של תושבי חוץ (צילום: שלומי כהן) (צילום: שלומי כהן)
שכונת רחביה. דירות ריקות של תושבי חוץ(צילום: שלומי כהן)

 

איך ניצור שינוי?  

אין כל סיבה שלא יהיו עוד מקומות בילוי רבים כאלה בעיר. אולם תהליכי תכנון עירוניים הם מורכבים וארוכי טווח. אז מה ניתן לעשות היום בירושלים כדי להביא לשינוי? 

 

ירושלים, הרים סביב לה: המבנה הטופוגרפי שלה יוצר חלוקה לאזורים, בנוסף לחלוקה לסוגי אוכלוסייה רבים: דתיים, חילונים, יהודים, ערבים, נוצרים, מבוגרים וצעירים. על התכנון העירוני לעודד חיבור בין המרכיבים השונים, כך שייווצר מרקם יציב, חזק ורב גוני. כבר היום נעשים צעדים בכיוון זה, שהמשמעותי בהם הוא הפעלת הרכבת הקלה (שהקדימה את אחותה התל-אביבית). לכך יש להוסיף מערכת חניונים שתתמוך בפעילויות תעסוקה ומסחר במרקמים עירוניים קיימים.

 

רק היום (א'), הוא יום ירושלים, אישרה הממשלה שורת תוכניות לחיזוק ירושלים ולפיתוחה הכלכלי. הוחלט להקים בעיר מתחמי מגורים למשרתי כוחות הביטחון, על ידי הקצאת קרקע של מינהל מקרקעי ישראל בפטור ממכרז בשכונות ירושלים למשרתי צבא קבע ומשטרת ישראל. החלטה זאת אמורה להקל על הקמת מתחמי המגורים ותסייע למשוך אוכלוסייה חזקה לעיר.

 

כמו כן, אישרה הממשלה הקצאה של 350 מיליון שקל לפיתוח המרחב הציבורי-תיירותי של העיר במשך שש השנים הקרובות. סכום זה יוקדש לפיתוח התשתיות בעיר, הרחבת ה"ריאה הירוקה" של ירושלים והשטחים הפתוחים בה ושיקום אתרי תיירות מרכזיים בכל רחבי העיר.

 

פשוט לחיות

לטעמי, לתוכנית האב לחיזוק מרכז ירושלים יש להוסיף תוכניות אזוריות שיחזקו ויעודדו התחדשות של אזורים קיימים בנוסח תוכנית "לב העיר" בתל-אביב. אך שלא כמו בתל-אביב, כאן הדגש צריך להיות על איחוד השכונות ולא רק על חיזוק המרכז. צריך לחזק מרקמים קיימים כמו השכונות רחביה, בית הכרם והמושבה הגרמנית, ולחזק את הקשר בין חלקי העיר השונים כך שלא תהיה תחושת נתק - כאילו העיר היא אוסף של "כפרים" ולא שכונות.

 

צריך לאפשר שימושים מעורבים (למסחר ומגורים) באזורים דוגמת שכונת תלפיות, שיהפכו אותם לתוססים סביב השעון. אז צעירים יוכלו לגור בהם בתנאים מוזלים יחסית, ואפשר יהיה להסיר מגבלות על שעות הפעילות מבלי לפגוע בסטטוס קוו בעיר. כדאי לעודד את חזרת המסחר למרכז העיר ולשכונות היסטוריות כמו ימין משה והמושבה הגרמנית, ולחזק את העיר כמרכז תרבות, תיירות ובילוי.

 

הכרחי גם לעודד יוזמות ל"פינוי-בינוי" בשכונות נחשלות, לבנות דירות לדיור בר-השגה, לטפל בדירות הרפאים, ליצור מוקדי בילוי ותעסוקה, לבנות דירות קטנות ולהגדיל את הצפיפות. בין היתר, כדי לממש את הפוטנציאל של כ-40 אלף סטודנטים שלומדים בעיר שצריכים לקנות, לאכול, לגור, לבלות - ופשוט לחיות.

 

ירושלים היא עיר מיוחדת במינה, אין שנייה לה, אחת הערים הרבגוניות ביותר בעולם - זה היתרון שלה. אך כדי שהוא יבוא לידי ביטוי, צריך להעמיד את הקרקע התכנונית הנכונה, לפתוח את הראש ולהמציא אותה מחדש.

 

הכותבת היא אדריכלית, מומחית לתכנון עירוני, שותפה ובעלים במשרד ארכוד אדריכלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קאטקוף סימור, לע"מ
שכונת טלביה בירושלים. פרויקט רפאים
צילום: קאטקוף סימור, לע"מ
אורית פנחס
מומלצים