שתף קטע נבחר

הגרוש מסרב לשלם מזונות? כל הדרכים לגבייה

בתום כל הדיונים ומסכת הייסורים שעברה עלייך בבית המשפט, הגרוש מסרב לשלם את דמי המזונות שנפסקו לו. לאן עדיף לפנות - לביטוח לאומי או הוצאה לפועל, וכיצד עובד מסלול המזונות החדש?

סוף כל סוף קיבלת פסק דין למזונות עבור ילדיך. במשך שנתיים תמימות שרדת בקושי מדיון לדיון, נאלצת להפסיד ימי עבודה ולהשיג שמרטף לילדים, היית חשופה להערות פוגעניות מצד בעלך בנפרד וחברתו החדשה במסדרון בית המשפט ונעזרת בכל קרובי משפחתך כדי לגייס שכר-טרחה עבור עורך-דינך.

 

עוד בנושא:

9 דברים שחשוב לדעת על מזונות

גרושות רבות מתרוששות בגלל הסדרי מזונות לוקים  

מסרבת להתגרש? אולי ימנעו ממך מזונות אשה

 

את חושבת שהגעת אל המנוחה והנחלה, ושהסיוט הזה נגמר. לא חולף חודש ימים, והמציאות טופחת על פניך – בעלך אינו משלם את דמי המזונות שפסק בית המשפט. מה לעשות? האם פסק דין של בית המשפט אינו אלא פיסת נייר? אחת מחברותייך מייעצת לך לפתוח תיק בלשכת ההוצאה לפועל. אחרת מעלה את האפשרות לפנות אל המוסד לביטוח לאומי. את תוהה - מה באמת עדיף?

 

 

ביטוח לאומי - רק עד התקרה הקבועה בחוק

ובכן, הביטוח הלאומי אינו משלם את מלוא דמי המזונות, אלא רק עד תקרות הקבועות בחוק. ככל שיש לך יותר ילדים בחזקתך, כך תוכלי לגבות סכום גבוה יותר דרך הביטוח הלאומי. אם יש לך מכונית על שמך, הכנסות מעל סכום מסוים או חסכונות בשיעור מסוים, לא תוכלי לגבות את המזונות דרך המוסד.

 

אשה הזכאית לגבות מזונות דרך המוסד, לא תאבד את הסכומים שמעבר לתקרות הזכאות. היא תוכל לקבל מהביטוח הלאומי, בתום כל שנה קלנדרית, אישור על גובה הסכומים שלא שולמו לה, ואז תוכל לגבות את ההפרשים בהוצאה לפועל, וכך לקבל בסופו של יום את מלוא הסכום שבפסק הדין.

 

גם המוסד עצמו ינסה לגבות מן הבעל את הכספים ששילם לאשה, בעזרת פתיחת תיק הוצאה לפועל או ע"י קיזוז מקצבאות המגיעות לו מאת המוסד עצמו.

 

צווי עיקול, צווי עיכוב יציאה מהארץ ופקודת מאסר

לרשות לשכת ההוצאה לפועל עומדים מנגנונים המאפשרים כפיית תשלום על הבעל, כגון צווי עיקול, צווי עיכוב יציאה מן הארץ ואפילו פקודות מאסר. על מנת להקל על נשים הנזקקות למזונות, הגשת בקשות לכל הצווים הללו הינה פטורה מאגרה.

 

בעזרת צווי העיקול ניתן לתפוס ולממש כספים ורכוש הרשומים על שם הבעל, לשם פירעון חוב המזונות. גם בעל המקפיד שלא לרשום כל רכוש על שמו, ימהר לשלם את המזונות אם תוצא נגדו פקודת מאסר. אם הבעל מתקיים מקצבת נכות, ניתן לעקל את הקצבה לשם תשלום חוב מזונות. במקרה כזה, הביטוח הלאומי ישלם לבעל קצבת הבטחת הכנסה.

 

מחשב ההוצאה לפועל מעדכן את סכום החוב ומצמיד את המזונות עפ"י הדין למדד המחירים לצרכן אחת לרבעון, ואף דואג להוספת ריבית והצמדה בגין כל פיגור בתשלום. כך נחסך מהאשה הצורך לשכור איש מקצוע לשם עריכת תחשיבים כספיים.

 

ייצוג משפטי

ריבוי ההליכים והטפסים, כמו גם התורים הארוכים בהם תאלצי להשתרך בבואך ללשכת ההוצאה לפועל, גורמים לרוב הנשים לשכור שירותי עו"ד. כאשר את שוכרת עורך-דין לשם ניהול תיק הוצאה לפועל של מזונות, המחשב של לשכת ההוצאה לפועל מוסיף לסכום החוב שכר טרחה דו-שלבי עבור עוה"ד, וכך בעצם מגולגל שכר טרחת עוה"ד על הבעל, החייב במזונות.

 

הבעיה היא שרבים מעורכי הדין אינם מוכנים להסתפק בסכומים הללו, כיון שאינם גבוהים, או שאינם מוכנים להמתין עד לגביית המזונות בפועל מידי הבעל, ודורשים לקבל מראש שכר על החשבון. פירוש הדבר הוא כי נשים שחשבו שעם מתן פסק הדין בבית המשפט לא תהיינה להן הוצאות משפטיות נוספות, נאלצות לגייס שוב מימון כספי כדי לשכור עו"ד, או שהן בוחרות לוותר על ייצוג משפטי, ולהתדפק בעצמן על שערי לשכת ההוצאה לפועל.

 

אם המזונות נקבעו בסכום כספי אחד כולל, קל למדי לנהל את תיק ההוצל"פ, אפילו בכוחות עצמך. המצב שונה אם המזונות חולקו בפסק הדין להוצאות נפרדות אשר שיעורן אינו קבוע, וסכומן משתנה לפי העלויות בפועל בכל חודש.

 

במקרה האחרון על האשה להגיש מידי חודש בקשות חדשות הנתמכות בקבלות, כגון עבור חוגים ושיעורי עזר, הוצאות חינוך בבית הספר או בגן, קייטנות, שכר-דירה או הוצאות רפואיות. על האשה לבקש חדשות לבקרים הגדלה של קרן החוב בתיק, לעתור למתן צווים חדשים, ולנסות לאתר בעצמה כספים או נכסים של האב כדי לגבות מתוכם את החוב.

 

חדש: מסלול מזונות בהוצאה לפועל

לפי הצעת חוק ממשלתית חדשה, אשר אושרה בשבוע שעבר ע"י ועדת השרים לענייני חקיקה, ייחסך מן הזוכות בהוצל"פ הצורך לנהל בכוחות עצמן פעילות אינטנסיבית כזו בתיק המזונות. די יהיה בכך שאשה תפתח תיק "במסלול מזונות" בלשכת ההוצל"פ, כדי שמכאן ואילך הלשכה עצמה תדאג לנקוט בכל ההליכים האפשריים לשם גביית המזונות. הצעת החוק אינה כוללת פיתרון למקרים בהם סכום המזונות אינו קצוב, שכן אז האשה עדיין תאלץ להגיע בכל חודש אל לשכת ההוצל"פ עם קבלות חדשות.

 

על פניו, החוק המוצע נשמע שובה לב, אך השאלה היא אם יפתור את הבעיות האמיתיות שתוארו לעיל, ובראשן את בעיית "הסחבת", התמשכות ההליכים בלשכות ההוצאה לפועל. האם פקידי ההוצל"פ, שידיהם מלאות עבודה, יוכלו לפעול מהר ובנחרצות למען כל אשה ואשה, באותה מידה כמו עו"ד מיומן?

 

ישנם מאות אלפי תיקים פתוחים בלשכות ההוצל"פ השונות, וברבים מהם הגבייה נתקלת בקשיים ניכרים. יש האומרים כי מנגנוני הגבייה החוקיים מגלים אזלת יד, החייבים מתחמקים וחיים כמלכים, והחובות תופחים והולכים.

 

כמענה לבעיית הסחבת ניתן להוציא את פעילות הגבייה לידי קבלנים חיצוניים, ובלבד שהללו ייאותו לפעול ללא תשלום מראש. כדי לסייע באמת ובתמים לאוכלוסיית הנשים והקטינים הזכאים למזונות, יש לצרף את העלויות הללו לסכום החוב בתיק, ולגלגל אותן על החייב במזונות, כשם שהדבר נעשה לגבי שכ"ט עו"ד ואגרת פתיחת התיק.

 

לצורך השוואה, ישנן מדינות בהן החוק הפלילי מטיל עונש מאסר בפועל על חייבי מזונות המתחמקים מתשלום. אין כל צורך לפתוח תיק בלשכת ההוצאה לפועל, ולנהל הליכים ממושכים ומורכבים. די להגיש תלונה במשטרה והחייב ייאסר, ולא בפקודת מאסר למשך לימים בודדים, אלא עד שישלם. שיטה כזו מקלה עד מאד עם הנשים הזוכות.

 

 

ניתן לתבוע את הורי האב

גם בדין הישראלי קיים פיתרון למקרה שכל ההליכים לגביית מזונות הילדים מן הבעל נכשלים. אם כלו כל הקיצין והבעל ממשיך להתחמק בהצלחה מתשלום המזונות, כגון שהוא נמלט מן הארץ, יושב בכלא או מאושפז, או שמכל סיבה אחרת לא ניתן לקבל ממנו מזונות, ניתן להגיש תביעת מזונות עבור הנכדים נגד הסבא והסבתא, הוריו של האב, על פי החוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), בתנאים האמורים בו.

 

בפני הורי האב שנתבעו בתביעה כזו פתוחה הדרך להגיש הודעת צד שלישי כנגד הורי האם, וכך להפוך גם אותם לנתבעים באותו תיק תובענה.

 

בסופו של דבר יטיל ביהמ"ש על כל אחד מזוגות הסבים, חיוב בשיעור שיוכלו לשאת בו, וזאת בהתאם להכנסותיהם, נכסיהם וצרכיהם שלהם. האם התובעת תוכל כמובן, לגבות את המזונות בפועל רק מהורי הבעל, לפי חלקם, והיא אינה חייבת לגבותם בפועל גם מהוריה שלה.

 

נתקלתם בבעיה בגביית מזונות? יש לכם מה להגיד על הצעת החוק החדשה? ספרו לנו בטוקבקים או בפייסבוק שלנו

 

 

  • הכותבת עוסקת בדיני משפחה, גירושין, צוואות וירושה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן גלילי
עו"ד אודליה אלטמן
צילום: חן גלילי
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים