שתף קטע נבחר

הנוער בישראל: שיאני העולם בגלישה באינטרנט

מחבואים עם החבר'ה? מונופול עם המשפחה? מתברר שמדובר בתחביבים נכחדים. מחקר של ארגון הבריאות העולמי מעלה כי כמעט 30% מילדי ישראל גולשים באינטרנט לפחות 4 שעות ביום - הכי הרבה בעולם. מבחינת הצפייה בטלוויזיה אנחנו במקום השני - מעט אחרי ארמניה

יש אליפות! ילדי ישראל בגילאי 11-15 הם הראשונים בעולם מבחינת היקף הזמן שבו הם גולשים באינטרנט. צעירי ישראל זכו ב"מדליית כסף" בקטגוריה המצערת לא פחות: כמות הזמן שבה הם רובצים מול הטלוויזיה - כך עולה ממחקר בינלאומי חדש של ארגון הבריאות העולמי.

 

מהממצאים עולה כי 28.5% מילדי ישראל בגילאים אלה גולשים באינטרנט לפחות ארבע שעות ביום. לשם השוואה: רק 3.8% מילדי שוויץ באותה שכבת גיל גולשים באינטרנט בכזו כמות. כשזה מגיע לצפייה בטלוויזיה, המצב מדאיג אף יותר: 35.8% מבני 11-15 צופים בטלוויזיה יותר מארבע שעות ביום.

 

נמאס לכם שהם מול המסכים? יש מה לעשות:

בן ה-11 צופה בפורנו באינטרנט. מה עושים?

דבוקים למסך: כך תגמלו את הילד מהטלוויזיה

7 עצות שיעזרו לכם לחיות בשלום עם הטלוויזיה

 

ראש תוכנית המחקר הבינלאומי על בריאותם ורווחתם של בני נוער באוניברסיטת בר-אילן והחוקר הראשי בארץ של ארגון הבריאות העולמי, ד"ר יוסי הראל-פיש, אמר כי העובדה ששליש מילדי ישראל מבלים את רוב שעות הפנאי שלהם בזירה האינטרנטית הלא מפוקחת, הרוויה בפיתויים ובתכנים פוגעים, צריכה לעורר דאגה רבה בקרב אנשי המקצוע וההורים.

 

 

 

לדבריו, "האוכלוסייה הבוגרת אינה בקיאה או מיומנת דיה ברזי המבוך האינטרנטי, על מעלותיו וסכנותיו. מכאן שהיכולת שלנו לפקח מחד, ולאפשר גלישה אחראית ובטוחה מאידך, נחלשת - ככל שהטכנולוגיות הזמינות לבני הנוער באינטרנט הולכות וגדלות".

 

"פייסבוק זה החיים"

הראל-פיש טוען כי החיים האמיתיים של הילדים ולא הווירטואליים, כמו שרבים טועים לחשוב, מתקיימים היום בפייסבוק, בצ'אטים ובמרחבים אחרים באינטרנט. "האתגר שלנו, החברה הבוגרת, הוא ללמוד את המרחב הזה במהירות ולפתח דרכים בהן נוכל לכוון, לפקח ולאפשר לילדים ולנוער ליהנות מהטכנולוגיות המדהימות הללו, בחיים החברתיים והלימודיים, בבטחה, באחריות ומתוך מקום של צמיחה חיובית".

 

בנוגע לצפייה בטלוויזיה מבהיר הראל-פיש כי חלה ירידה מסויימת במספר שעות המסך. בשנת 2002 עמד שיעור הילדים שצפו בטלוויזיה ארבע שעות ויותר ביום על 47%. בשנת 2011, כאמור, המספר ירד ל-35.8%. עם זאת, אין מה להתלהב. לדבריו, אלא שזנחו את הטלוויזיה פשוט עברו למחשב. ולמרות הירידה, ישראל עדיין במקום השני באירופה אחרי ארמניה בכמות הילדים המכורים למסך הקטן. ולשם השוואה, שם השימוש במחשב קטן בהרבה.

 

 

המחקר לא בדק כמה ילדים נמצאים בשתי הקבוצות במקביל, זאת אומרת גם צופים בטלוויזיה ארבע שעות ביום וגם גולשים באינטרנט ארבע שעות ביום. בכל מקרה, אם מצרפים את שני הנתונים, התמונה מבהילה: קיצוניות אחת היא שיותר מ-60% מילדי ישראל מבלים לפחות ארבע שעות ביום מול איזה שהוא מסך. הקיצוניות השנייה היא שכ-30% "נהנים" משמונה שעות מסך יומיות. האמת, קרוב לוודאי, נמצאת איפה שהוא באמצע: אפשר להניח שמחצית מילדי ישראל הם מכורים בדרגה זו או אחרת למדיה אלקטרונית.

 

הלילות מסוכנים

ד"ר מירן בוניאל-ניסים, מנהלת תוכנית המחקר הבינלאומי על בריאותם ורווחתם של בני נוער בבית הספר

לחינוך של אוניברסיטת בר-אילן, מזהירה כי בימי החופש הגדול ילדים הופכים את הלילה לזמן הפעילות העיקרי באינטרנט. לדבריה, ההורים לעתים אינם מודעים לכך וחושבים שהילד ישן. "שעות הלילה המאוחרות מזמנות שיחות עם 'חברים' לא מוכרים, אשר מהר מאוד גולשות לתוכן מיני", היא מתריעה ומציעה להורים לנהל עם ילדיהם שיחה על כך בתחילת חופשת הקיץ.

 

"נהלו משא ומתן, הציבו גבולות ברורים מבעוד מועד, צרו פעילויות משותפות", אומרת בוניאל-ניסים. היא מציינת כי "החופש הגדול רווי הוצאות כספיות, רעש ונדנודים, ולכן הושבת הילדים מול המסכים הופכת פתרון זול, שקט ונוח, אולם חשוב שההורים יקפידו על השעות והתכנים".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ילד מחשב פורנו
צילום: shutterstock
מומלצים