שתף קטע נבחר

הישג ירוק: תוכניות בנייה ישנות בחופים יבדקו שוב

השרים אישרו הצעת חוק שקובעת כי יש לבחון מחדש תוכניות בנייה בסמוך לחופים, אם עברו 8 שנים מאישורן וטרם מומשו. השר להגנת הסביבה: "מעט מאוד שטחי חוף נותרו להנאת הציבור ואין שום סיבה להמשיך לחסום אותם במפלצות בטון"

ועדת השרים לחקיקה נענתה היום (א') לבקשת השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, ותמכה בהצעת החוק לשמירה על הסביבה החופית למרות התנגדותם של משרדי ממשלה.

 

איומים על החופים - בכלכלה ירוקה:

 

מדובר בתיקון לחוק החופים, שקובע כי תוכניות בנייה על החוף שעברו 8 שנים מאישורן וטרם מומשו, ייבחנו מחדש על ידי ועדות התכנון. ביום רביעי הקרוב הוא צפוי לעלות להצבעה טרומית ויוזמי החוק גם מקווים להספיק להעביר אותו בקריאה ראשונה לפני פגרת הקיץ.

 

״אני שמח שהצלחתי לשכנע את חברי לתמוך בחוק", מסר ארדן. "מעט מאוד שטחי חוף נותרו להנאת הציבור ואין שום סיבה להמשיך לחסום אותם במפלצות בטון. אפילו מדינות הנהנות מרצועות חוף נרחבות הרבה יותר לא מאשרות בנייה פרטית על חופיהן".  

 

תוכניות בנייה שמאיימות על החופים. באדיבות הפורום לשמירה על החופים ()
תוכניות בנייה שמאיימות על החופים. באדיבות הפורום לשמירה על החופים

לצפייה במפה בגודל מלא

 

איומים רבים

הצורך בגיבוש הצעת החוק נבע מהישנות מקרים כמו בחופי פלמחים ובצת, שם נאבקו פעילי סביבה ותושבים נגד מימוש תוכניות ישנות, שאופי הבנייה שתוכנן בהם נוגד את התפיסה העדכנית של חוק החופים. אף נדמה היה כי מאבקים אל נחלו הצלחה אך המילה אחרונה טרם נאמרה בהם, ולא רק שם - שלל תוכניות בנייה עדין מאיימות על מה שנותר מהחופים.

 

"העברת חוק הגנת החופים היא צעד משמעותי בהגנת חופי ישראל מפני יוזמות נדלניסטיות המאיימות לכרסם במעט החופים שנותרו לנו", מסר ח"כ חנין, שיזם את הצעת החוק. "במקום להאבק בכל פעם בנפרד, בבצת, בנחשולים, בדור, בניצנים ובעוד מקרים רבים נוספים - החוק ייצור מנגנון רוחבי, מקצועי ונכון".

 

הצעת החוק, שגובשה על ידי אדם טבע ודין והקליניקה הסביבתית של אוניברסיטת בר-אילן, מבקשת לבחון מחדש תוכניות בנייה ישנות, בהתאם לחוק החופים, שמגביל את הבנייה והפיתוח בסמוך לקו החוף. החוק כפי שהוא כיום קובע, שכל תוכנית בטווח 300 מטר מקו המים, צריכה לקבל אישור מהוועדה לשמירה על החופים - הולחו"ף.

 

הוועדה בוחנת אותה במטרה לבטל את הפגיעה לחלוטין או למזער אותה ככל האפשר, תוך גישה חופשית של הציבור אל החוף ולאורכו. הבעיה היא שהוראות החוק אינן חלות על תוכניות בנייה שאושרו טרם שנכנס לתוקף ב-2004. כתוצאה, ניתן להוציא היתרי בנייה מכוחן של תוכניות שאושרו לפני שנים, בלי שיעברו בדיקה מחדש. הצעת החוק מבקשת כי תוכניות אלה גם ייבחנו בוועדה, שתחליט אם יש לצורך לבטל או לשנות אותן תמורת פיצוי ליזם.    

 

ההצעה כבר הייתה אמורה לעלות להצבעת השרים לפני כחודש וחצי, אבל הוסרה מסדר היום בעקבות התנגדות צפויה של השרים ולצורך ביצוע שינויים בהצעת החוק. ההצעה חזרה למקצה שיפורים וכעת הוגשה על ידי 18 חברי כנסת מתשע סיעות שונות, מימין ומשמאל, בהם, יריב לוין, משה גפני, כרמל שאמה-הכהן, אופיר אקוניס, איתן כבל, ניצן הורוביץ ועוד. 

 

"התיקון מיישר קו בין תוכניות ישנות לחדשות, כלומר שאי אפשר להוציא אוטומטית היתר בנייה מכוח תוכנית ישנה, אלא שיש לבחון אותה על פי התפיסה הקיימת כיום, תוך איזון בין האינטרס הציבורי לזכויות היזם", הסבירה ל-ynet עו"ד קרן הלפרן-מוסרי, מנהלת המחלקה המשפטית באדם טבע ודין.

 

בילי פרנקל השתתפה בהכנת הכתבה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוף ראשון לציון קיץ ים שרב
צילום: אבי מועלם
מומלצים