שתף קטע נבחר

רגע לפני הקיץ: מפת האיומים על חופי ישראל

יזמים וכרישי נדל"ן מכירים באטרקטיביות של חופי הים שלנו ומנסים בדרכים יצירתיות להפוך את הטבע לכסף. מסמך של פורום השמירה על החופים מגלה תמונת מצב מדאיגה: "לאורך כל החופים יש תוכניות בנייה". צפו במפה

בזמן שפעילי המאבק על עתיד רצועת החוף הצפונית דור-נחשולים-הבונים, ממתינים להכרעה על גורל חלק מתוכניות הפיתוח המתוכננות לאזור - מתברר שתוכניות אחרות בשטח מתקדמות באין מפריע: קיבוץ נחשולים החל לאחרונה בביצוע הרחבה של כפר הנופש שלו, ולצורך כך הוקמה חומת בטון במרחק של עשרות מטרים בודדים מקו החוף.

 

  • עוד בערוץ כלכלה ירוקה

     

    לא רק רצועת החוף הצפונית הזו מאויימת - מתוך 195 ק"מ של רצועת החוף לאורך הים התיכון, נותרו רק 53 ק"מ חוף טבעי פתוח, אך לא מובטח שגם הם יוותרו בעתיד. בפורום לשמירה על החופים, המאגד בתוכו התארגנויות הפועלות לשמירה על חופים בכל הארץ, ריכזו, על סמך עדויות פעילים בשטח, את כל האיומים הנשקפים לחופי ארצנו - בכנרת, בים התיכון ובאילת. התוצאות המטרידות לפניכם:

     

    איומים על החופים - ריכוז נתונים של הפורום ()
    איומים על החופים - ריכוז נתונים של הפורום

    לחצו לצפייה בהגדלה

     

    ירדן שני רוקמן (33), שמרכזת את הפורום, מסבירה כי התמונה בשטח גרועה אף יותר, מאחר שהנתונים שנאספו אינם כוללים כמה משטח החופים מוקדש כיום לבסיסי צה"ל, מפעלים, מתקני התפלה, מתקני קליטת הגז (שייבנו בעתיד) ועוד. 

     

    בוחנים מחדש את הבנייה בחופים

    שני רוקמן מספרת כי הפורום הוקם לפני כחצי שנה, על ידי פעילים ותושבים עם ארגוני סביבה, במטרה לרכז את המאבקים השונים ברחבי הארץ נגד בנייה בחופים. בין חברי הפורום נמנים שלושה ארגונים שקיבלו אמש (א') את פרס הגלובוס הירוק  על פועלם - עמותת כחול ירוק, הוועד להצלת חוף נחשולים והוועד להצלת חוף בצת.

     

    מאבקים על החופים:

     

    "קצנו בזה שעוד פעם מתעוררות תוכניות שכבר הצלחנו להוריד מעל סדר היום", מספרת שני רוקמן. "בכל פעם היינו מקבלים טלפון אחר ומגלים על עוד חוף שרוצים לבנות בו. נמאס לנו להיות מגויסים כל פעם כדי להגן על חוף, בעיקר לאור העובדה שהמדינה חוקקה את חוק החופים, לפיו הם צריכים להשאר פתוחים לרווחת הציבור והדורות הבאים".

     

    חוק החופים שאושר ב-2004, קובע שכל פיתוח בקו ה-300 מטר מקו המים מצריך אישור של הולחו"ף - הוועדה לשמירה על הסביבה החופית, שתחת משרד הפנים. הבעיה - החוק לא חל על תוכניות שאושרו וטרם שנכנס לתוקף. בעיה זו הביאה בשנים האחרונות למאבקים הרבים נגד תוכניות שהוצאו מהארכיונים שנים רבות לאחר שאושרו, בחוף בצת למשל.

     

    "אלה תוכניות שאושרו לפי מסכת הערכים שהיתה נהוגה אז ולא לפי זו שמונהגת מאז חוק החופים", מפרטת שני רוקמן. "תוכנית יכולה לשבת במגירה יותר מ-15 שנה, כשפתאום יזם יוציא אותה. נכון שזכותו להפעיל אותה, אבל במערכת התכנונית יש לציבור גם זכות להביע התנגדות - וכשהתוכנית ישנה ומאושרת - אין אפשרות כזו". 

     

    "לאורך כל החופים בארץ יש תוכניות בנייה", מוסיפה שני רוקמן. "רוצים להקים עוד עשרות כפרי נופש לאורך הים התיכון, אבל כאשר בונים על פיסת חוף מסוימת, היא לא חוזרת להיות פתוחה. הרבה גופים רוצים את הים. אנחנו רוצים לאגד ולארגן את המשאבים שיש ברשותנו כדי לטפל בנושא החופים במלואו".

     

    בתחילת יוני מתכוונים חברי הפורום להגיש הצעה לשינוי חוק החופים, לפיה יש לבחון מחדש את התוכניות הישנות. "אנחנו מבקשים לבדוק האם התוכניות עומדות בסטנדרטים ובערכים שקיבלנו על עצמנו כיום", היא מסבירה. "הרעיון הוא לאגד ולארגן את כל ההתארגנויות, שכל אחת אומרת - לא לבנות בחוף שלי. ביחד אנחנו אומרים - בואו נבחן את נושא הבנייה בחופים מחדש".

     

    נחשולים: חומה במרחק 45 מטר מהחוף

    ובינתיים - בחוף נחשולים מתקדמות העבודות כסדרן. גדעון בצלאל, יו"ר כחול וירוק, מספר כי החומה נבנתה במרחק של 45 מטר בלבד מקו הים. במועצה האזורית חוף הכרמל טוענים אמנם שהתוכניות קיבלו אישורים כדין, אולם בצלאל מוחה כי אלה ניתנו על סמך תוכניות ישנות, שלא חלות עליהן ההגבלות המוטלות על תוכניות לקו החוף מכוח חוק החופים.

     

    "שמו גדר ממש קרוב לחוף, ובמצב כה חמור - אין מה לדבר אם יש רישיון או לא, עצם הבנייה היא הרסנית", אומר בצלאל. "מחסלים את חוף הרחצה. לא ייתכן שבישראל של היום תתאפשר כזו בנייה בחסות ראש המועצה".

     

     

    החומה בחוף נחשולים (צילום: גדעון בצלאל) (צילום: גדעון בצלאל)
    החומה בחוף נחשולים(צילום: גדעון בצלאל)

     

    במקביל, ממתינים בארגון להכרעת ועדות התכנון באשר לגורלן של שתי פיסות טבע נוספות במרחב - חוף הבונים, שם מתכוונים שוב להכשיר חוף רחצה מוכרז על חשבון החוף הפראי והפתוח, ותוכנית להקמת כפר נופש חדש בעורפו של חוף נחושלים, ביוזמת המינהל. בעקבות התנגודיות שהוגשו לתוכניות - מונתה חוקרת שכעת ממתינים לקביעתה. "אנחנו בעד חיזוק כפרי הנופש הקיימים על ני הקמת חדשים, אבל לא לכיוון מערב", מבהיר בצלאל. 

     

    גם עמותת אדם טבע ודין מעורבת בנושא. לדברי מנהלת המחלקה המשפטית, עו"ד קרן הלפרן-מוסרי, התוכנית מפרה את הוראות תמ"א 13 (תוכנית מתאר ארצית לחופים), שמטילה הגבלות על פיתוח בטווח ה-100 מטר מקו החוף. בעמותה פנו למועצה המקומית חוף הכרמל, במכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים ובדרישה לקבל הבהרות כיצד מתבצעת הבנייה במקום. הפנייה נשלחה גם לוועדה המחוזית חיפה, שהמליצה לעצור את הבנייה עד לבירור הנושא.

     

    בכל מקרה, הלפרן-מוסרי מבהירה כי התוכניות בעייתיות מאחר שאושרו לפני שנים רבות, "צריך לבחון את הדברים בעיניים של היום", היא חורצת, "לא יעלה על הדעת שכל פעם יתממו ויגידו שהדברים אושרו כדין בשנות ה-80. הרצועה הולכת ומצטמצמת וחוק החופים מבהיר עד כמה צריך לשמור על השטחים היחודיים., זה בדיוק מה שקבע מבקר המדינה בפלמחים, שביקר את כל הרשויות הנוגעות בדבר על ההיתממות הזו".

     

    מהמועצה האזורית חוף הכרמל נמסר בתגובה: "בשנת 2011 אושרו במסגרת ועדת הרישוי של הוועדה המקומית מספר בקשות לבניית מבנים בכפר הנופש בתחום הסביבה החופית, בהתאם לתוכנית מאושרת חכ/5 ומש"ח/8. היה צורך בקבלת אישור הולנת"ע מתמ"א 13, ואכן ניתן האישור המבוקש ע"י הולנת"ע. הולנת"ע לא ראתה צורך להעביר זאת לולחוף. המצב בשטח הוא שהבנייה מבוצעת בהיתר, אם יהיו חריגות מעבר להיתר העבודות ייעצרו".

     

    תגובת קיבוץ נחשולים לא נתקבלה עד למועד פרסום הידיעה.


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: גדעון בצלאל
    החומה שהוקמה על קו החוף בנחשולים
    צילום: גדעון בצלאל
    צילום: יעל צור
    שומרי החופים זוכים בגלובוס הירוק
    צילום: יעל צור
    מומלצים