שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP, AFP

צמים ביום, נלחמים בלילה: רמדאן הדמים הסורי

הכרזות החגיגיות נעדרות מהרחובות, הפנסים המקושטים מאירים באור עמום ואפילו סדרות הטלוויזיה המושקעות איבדו את מעמדן על רקע דיווחי החדשות על סוריה ומצרים. בעולם המוסלמי חוגגים בצל משבר כלכלי, אי-ודאות פוליטית ומלחמת ענק סורית. העיקר שיש "תמר מורסי"

חג הרמדאן, שמקיף בימים אלה את העולם המוסלמי כולו, לא מצליח להשכיח את המתרחש ברחובות, בין שמדובר בצרות כלכליות, באי-ודאות פוליטית או במאבק קיומי. סדרות הטלוויזיה היקרות - הפקות מושקעות שנוצרו לימי החג - מוחלפות במקומות רבים בדיווחי החדשות, שמשפיעים יותר מכול על אזרחי סוריה, מצרים ומדינות נוספות. המציאות, כך נדמה, מעיבה על תחושת החגיגיות.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

בניגוד לעבר, החג לא משפיע באופן חיובי על תושבי סוריה ולא מותיר אחריו חיוכים ושמחה. פנסי הרחוב המקושטים נעדרים, וכך גם פרסומי המלונות והמסעדות שכובשים בדרך כלל בתקופה זו את הקירות ושלטי החוצות. המשבר הפנימי החמור, שקורע את המדינה בחודשים האחרונים, משפיע כהוגן על האזרחים ויוצר מתח במקום תחושת חג.

 

רובים בסעודה חגיגית של מורדים סורים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רובים בסעודה חגיגית של מורדים סורים(צילום: AFP)
 

על פי אתר סורי שדווקא מזוהה עם המשטר, למרות השקעת מאמצים אינטנסיביים בפיקוח מחירים ואספקת סחורות ומצרכים לאזרחים במהלך החג,

 תושבי סוריה עדיין מתקשים לעמוד בהוצאות, וחלקם פשוט לא מאמין יותר להצהרות רשמיות. הסוחרים, לעומתם, מצהירים על מיתון ואחד מהם, סאמר חורי, העריך כי המצב הכלכלי הקשה יביא לביטול המפגשים החברתיים היומיים, שאופייניים לימי החג.

 

מורסי מברך את אזרחי מצרים: 

 

במצרים, מצוין החג בעיקר תוך אזכור לעלייתם של "האחים המוסלמים" לשלטון. מונהגים על ידי הנשיא החדש מוחמד מורסי, מקווים האזרחים לשיפור מיידי במצב הכלכלי, הפוליטי והחברתי במדינה. סוחרי התמרים, שקוראים לפירות על שם פוליטיקאים, אמנים וספורטאים מפורסמים, ניצלו את ההתפתחויות האחרונות והביאו לדוכנים את "תמר מוחמד מורסי", שנחשב לאיכותי ביותר ונמכר בשוק שבדרך שבין קהיר לאיסמאעליה. בלב קהיר, לעומת זאת, ניתן למצוא תמר ירוד ביותר, תחת השם "שרידי המשטר הקודם".

 

תפילה נשית במצרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תפילה נשית במצרים(צילום: רויטרס)
 

מורסי, מצדו, הקדיש את ישיבת הממשלה האחרונה להכנות לחג והדגיש כי הרשויות מוכנות לקבל את החג ולענות לצורכי האזרחים. הנשיא הנבחר, כך נראה, מנסה לרכוב על גל הפופולריות שלו, והחליט בצעד חריג להשתתף בתוכנית רדיו תחת השם "העם שואל והנשיא עונה", שבה הוא מנסה לתקשר עם מאזינים ללא מחיצות.

 

סעודת הבוקר של אנשי צבא סוריה החופשי: 

 

המתח הכלכלי שיוצר החג מקשה גם על ירדן ולבנון, כשאזרחי האחרונה מתמודדים לא רק עם עלייה במחירים ועם מצב פוליטי שביר, אלא גם עם חום כבד, שמוביל להפסקות חשמל ממושכות.

 

מעט מזרחה משם, בסעודיה, זוכים החוגגים המוסלמים לגיבוי מהרשויות. בסוף השבוע הוציא משרד הפנים הסעודי הודעה נוקבת שבה איים על התושבים הלא מוסלמים בממלכה שלא יאכלו או ישתו בפרהסיה בשעות הבוקר, כדי לא לגרות את המוסלמים ולא לפגוע ברגשותיהם.

 

על פי ההודעה, אי-ציות עלול לגרור גירוש מתחומי סעודיה. "על השוהים שאינם מוסלמים להקפיד על מתן כבוד לרגשות המוסלמים. לא לאכול או לשתות בפרהסיה וגם לא לעשן במקומות ציבוריים, ברחוב ובמקומות העבודה. העובדה שהם לא מוסלמים לא פוטרת אותם מכך", נכתב. 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתפללים באפגניסטאן
צילום: AFP
תפילה המונית בסעודיה
צילום: רויטרס
מומלצים