שתף קטע נבחר

הגזירות: "נתניהו בוחר בדרך קלה ופוגע בחלשים"

ראש הממשלה ושר האוצר סבורים כי העלאת המע"מ באחוז וקיצוץ רוחבי בתקציב יחזקו את המשק. אולם אזרחים סבורים אחרת: "אולי הייתה כאן צמיחה, אבל האנשים נבלו". וכמה נשלם יותר?

שר האוצר, יובל שטייניץ, יביא לאישור הממשלה ביום שני העלאה של 1% במע"מ וקיצוץ רוחבי בתקציב - בהיקף של קרוב למיליארד שקל. עבור ישראלים רבים מדובר במכה נוספת שמצטרפת למציאות כלכלית-חברתית אפורה ומתסכלת. "כל התייקרות וכל העלאה קורעת אותנו עוד קצת והאוויר כבר נגמר", אמרה רחל כהן, בת 52, מירושלים. "אולי המשק כאן צמח אבל האנשים נבלו".

 

הכלכלה הישראלית - כתבות נוספות:

ו' הכספים אישרה את הכפלת יעד הגירעון ל-3%

פישר על הגדלת גירעון: "זה לא טוב ולא סביר"

סטודנטים: ההוצאות גדלו - ההורים עוזרים יותר 

 

בנוסף להעלאת המסים ולקיצוץ, יבקש שר האוצר לתגבר את רשות המסים ב-600 עובדים נוספים על מנת לשפר את יכולת הגבייה שלה. כמו כן, צפויה חבילת הגזירות לכלול העלאת מס על אלכוהול וסיגריות. בנוסף, העלייה המשמעותית בשערו של הדולר בימים האחרונים, במקביל לעלייה במחיר הנפט בחודש האחרון, צפויות לגרום להתייקרות חדה של ‭50-40‬ אגורות במחירו של ליטר בנזין.

 

ומה המשמעות של הגזירות החדשות? זוג עם שני ילדים שסך כל ההוצאות החודשיות שלו הסתכם ב-15,000 שקלים, יוציא מעתה עוד כ-150 שקל בשל עליית המע"מ באחוז. עליית מחיר הדלק הצפויה תוסיף עוד כמה עשרות שקלים להוצאות החודשיות. כך שסך כל ההוצאות למשפחה ממוצעות עשוי להגיע ל-200 שקל בחודש.

 

נתניהו ושטייניץ. יצליחו להעביר מסר של דחיפות? (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
נתניהו ושטייניץ. יצליחו להעביר מסר של דחיפות?(צילום: אוהד צויגנברג)

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי "מי שאומר שאפשר להוציא כסף בלי חשבון, בלי כיסוי, למטרות פופוליסטיות - פשוט מסכן את מדינת ישראל ויכול להביא אותה בקלות למצב שראינו בכלכלות מובילות באירופה שנמצאות על סף פשיטת רגל. זה לא קרה פה, אני לא אתן שזה יקרה פה".

 

אך לא כולם משתכנעים. "אם ראש הממשלה אומר שאין כסף, שיקצץ את השרים ואת סגני השרים המיותרים שלו", מוסיפה רחל, אם לארבעה מירושלים. "שייקח כסף מהטייקונים והעשירים שעושים עלינו מאות מיליונים. אותנו שיעזוב בשקט כי אנחנו מזמן חנוקים".  

 

המחאה לא הפכה לאלימה. היא הפכה לנואשת (צילום: אבישג שאר ישוב) (צילום: אבישג שאר ישוב)
המחאה לא הפכה לאלימה. היא הפכה לנואשת(צילום: אבישג שאר ישוב)

 

כהן מועסקת כמדריכה בכירה בדיור מוגן ומשתכרת כ-8,000 שקל. "ההכנסות של המשפחה שלנו לא מגרדות את ההוצאות", אמרה. "ואנחנו עוד מעמד ביניים קלאסי. אז איך יכול להיות שכבר שנתיים ראש הממשלה ושר האוצר שלו מספרים לנו שהכול נפלא פה, שאנחנו אי של יציבות".

 

"להיאבק בשוק השחור"

גם בארגונים החברתיים מודאגים. "ביבי עשה זאת שוב", אמר ל-ynet רן מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד. "במקום להעלות את תקרת התשלומים לביטוח הלאומי ולהעלות את המע"מ רק על מוצרי יוקרה, הוא בוחר בדרך הקלה ביותר ודופק שוב את החלשים".

 

לדברי מלמד, "העלאת מסים עקיפים, כמו מע"מ, בצורה שוויונית במקום באופן פרוגרסיבי על מי שיש לו, תפגע בעיקר במעמד הביניים הקורס ובשכבות החלשות".

 

מכה אחרי מכה. גם הדלק בדרך למעלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מכה אחרי מכה. גם הדלק בדרך למעלה(צילום: רויטרס)

 

אוריאל לדרברג, מנכ"ל ארגון פעמונים המסייע למשפחות שנקלעו למצוקה כלכלית,

אמר: "אני מבין את הצורך בפעולות מנע על מנת שלא נגיע למצב שבו נמצאות לא מעט ממדינות אירופה, אבל אפשר גם אחרת: לקחת יותר מהעשירים דרך מסים ישירים, מאבק בשוק השחור, צמצום ההוצאות הממשלתיות, ואם כבר העלתם את המע"מ - לפחות תורידו אותו ממוצרי היסוד כך שהגזירה תומתק לשכבות החלשות".

  

חנן מזרחי, צעיר בן 28 ממרכז הארץ שהתחתן לא מזמן, הוסיף: "האזרח הפשוט לא יכול להיות שק החבטות. אנחנו זוג צעיר שאפילו לא חולם לקנות דירה. בינתיים, אנחנו מנסים לשרוד את השכירות המטורפת, מנסים ללמוד ולעבוד במקביל. אחרי כל זה לא נשאר לנו כמעט כלום".

 

"עושקים אותנו"

על הכוונה להעלות את המס על הסיגריות, אמר מזרחי: "זה תמיד הכי קל ופופוליסטי. רוב המעשנים הם מעמד בינוני ועניים, המשמעות היא פגיעה בהם. רובנו כנראה לא נפסיק לעשן, אבל נעבור לסיגריות זולות יותר שיפגעו לנו בבריאות באופן קשה יותר".

 

עמי מקריית אונו אמר כי "זוהי מדיניות אנטי חברתית של הממשלה, שבוחרת לקחת מאלו שאין להם ולתת לאלו שיש להם". קארין מגבעתיים הוסיפה כי "זה כבר הפך להיות בדיחה - אנו מחכים לראות מה הגזירה הבאה שתטיל עלינו הממשלה. המחיה פה מתייקרת ואילו המשכורת לא עולה".

 

אבי, תושב ראשון לציון, הוסיף: "עושקים אותנו. פשוט לא מתחשבים בנו. העלאת המע"מ באחוז נוסף משמעה מחיר כלכלי כבד מאוד שישלמו בני מעמד הביניים. בראייה לטווח הרחוק, אינני יודע אם נצליח לעמוד בזה".

 

מיכאל מיבנאל הפגין עמדה תקיפה אפילו יותר. "המדינה הופכת לגנב", אמר. "יותר אנשים יעדיפו להעלים מסים. זה יפגע בעיקר בשכירים, כי עצמאים בלאו הכי מקבלים החזרים".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 24/07/2012 23:55

 

בהכנת הידיעה השתתף מאור בוכניק
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקיצוצים בדרך. "אפשר גם אחרת"
צילום: דורון גולן, ידיעות אחרונות
מומלצים