שתף קטע נבחר

מתוקים על ארבע: צפו בגורי חתולי חולות נדירים

שמחה גדולה לרותם וסלע, צמד חתולי החולות הנדירים בספארי בר"ג, לאחר שהאם המליטה ארבעה גורים לפני כחודש. זו תוספת חשובה למין הנדיר, לאחר שכמעט נכחד בטבע המקומי. בספארי מחפשים עבורם שם המתחיל באות ר'. יש הצעות?

ארבעה גורים קטנים ונדירים נולדו לפני כחודש אצל משפחת חתולי החולות בספארי ברמת-גן.

 

האב סלע, בן העשר הגיע לפני כארבע שנים מגן חיות בפולין והאם רותם, בת הארבע הובאה במקביל מגן חיות בגרמניה. לאחר שחוו מספר המלטות לא מוצלחות בהם האם רותם לא הצליחה לטפל בגורים והם מתו, היא המליטה בקיץ שעבר את בתם הבכורה, רננה.

 

לפני כחמישה חודשים הועברה רננה לביתה החדש בחי-בר ביטבתה כדי שתוכל לקחת חלק בתוכנית הרבייה של החתולים הנדירים המצויים בסכנת הכחדה חמורה בטבע המקומי. 

 

 

יונקים, משחקים ופקחו עיניים

שלי אלגבה, מטפלת בטורפים ובחיות מדרום אמריקה בספארי בר"ג מספרת כי לפני כחודשיים היא הבחינה כי רותם החלה להשמין. "זה היה סימן ברור לכך שהיא בהריון מתקדם כי הם נצפו מזדווגים, אנחנו משתדלים שלא להתערב להם בשיגרת היום מעבר להאכלות נחוצות", היא אומרת.

 

בחודש שעבר במהלך צפייה שגרתית של החיות בתצוגה, הבחינו המטפלים כי רותם המליטה ארבעה גורים קטנים. "זו היתה הפתעה גדולה לגבי כמות הגורים, כי עד כה היא המליטה שניים בלבד. בטבע הם מסוגלים להמליט שגר גדול, אבל שם יש פחת טבעי ורק החזקים שורדים. בשבי אין להם חשש של רעב או טורפים, כך שהם מקבלים את כל התנאים כדי לגדול ולהתחזק", מציינת שלי.

 

מאז שנולדו מבלים הגורים את זמנם בעיקר בתוך מאורת הסלעים המוצלת בקרבת האם. בספארי הפרידו את האב מהאם והגורים, כפי שעשו בפעמים הקודמות. "הדבר נועד לאפשר לרותם לטפל בגורים בלי חשש שסלע יפגע בהם. אנחנו נחבר אותם שוב מחדש בעוד מספר שבועות כשהם יהיו גדולים יותר ומאמינים שהם יסתדרו ביחד ללא בעיות מיוחדות", היא מסבירה..

 

בשבי מגיעים חתולי חתולות לתוחלת חיים של עד 13 שנה, כך שסלע בן העשר נחשב לזכר קשיש, אך הוא עדיין פורה.

 

חתול החולות הוא בגודל של חתול בית, אך בעל יכולת הישרדות מרשימה בתנאים מדבריים וגופו מותאם להתמודדות עם תנאי אקלים קשים. הפרווה על גופו מאפשרת לו להתמודד עם תנאי הקור הקיצוניים במדבר וכפות רגליו מכוסות בשכבה עבה וארוכה של שיערות, המאפשרות לו לצעוד בחול ולא לשקוע, וגם מספקת לו הגנה מפני החול החם.

 

צילום: משה בלנק, ספארי ר

 

 

מחפשים שמות לגורים בר'

במדבר צדים חתולי החולות מכרסמים קטנים כדוגמת גרבילים וירבועים, ציפורים, חרקים וגם מצליחים לצוד נחשים ארסיים מעת לעת. בספארי מעניקים להם פגרי עכברים בגדלים שונים ומספקים להם גם מים. בטבע נאלצים חתולי החולות להסתפק בנוזלים המצויים בחיות אותן הם טורפים.

 

חתולי החולות פעילים בעיקר בשעות הלילה, כך שבמהלך היום ניתן לצפות בגורים מנמנמים לצד אימם עם הפסקות קלות למשחקים ויניקת חלב. בעוד מספר שבועות, יתחילו להעניק להם מזון בשרי. "עכשיו הם נאבקים על מקום כדי לינוק, אבל כשנגיש להם טרף בשרי, אני צופה שהם יתלהבו מאוד ויהיו כאן לא מעט סיטואציות משעשעות שלהם מנסים להתמודד עם מזון חדש", היא מסכמת. 

 

בסיוע של הצלם טיבור יגר, המתעד את בעלי החיים בספארי, הצליחו לזהות את מינו של גור זכר אחד ומינם של השלושה הנותרים עדיין אינו ידוע. "הצפיפות במאורה מקשה על הזיהוי, אך בקרוב נצטרך לחסן אותם ולהעניק להם שבב זיהוי, ואז נוכל לדעת כמה זכרים ונקבות יש במשפחה החדשה", מציינת שלי.

 

בספארי מעריכים כי בשנה הבאה חלק מהגורים יצטרכו לעבור לגרעיני רבייה בחי-בר או גני חיות בארץ ואולי גם מחוץ לישראל. עד אז, הם מזמינים אתכם להעניק לגורים שמות המתחילים באות הראשונה של האם, רותם. יש לכם הצעות לשם המתחיל באות ר'? אתם מוזמנים להציע בתגובות לכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה בלנק, ספארי ר"ג
יונקים, משחקים ומנמנמים
צילום: משה בלנק, ספארי ר"ג
צילום: משה בלנק, ספארי ר"ג
חתולי חולות בסכנת הכחדה חמורה בישראל
צילום: משה בלנק, ספארי ר"ג
צילום: משה בלנק, ספארי ר"ג
מינם של הגורים עדיין אינו ידוע
צילום: משה בלנק, ספארי ר"ג
צילום: משה בלנק, ספארי ר"ג
פקחו עיניים לפני מספר ימים
צילום: משה בלנק, ספארי ר"ג
צילום: ארז ארליכמן
בעוד מספר שבועות יתחילו לאכול מזון בשרי
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
האם רותם והגורים בספארי ר"ג
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
האב סלע. קשיש אך עדיין פורה
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים