שתף קטע נבחר

עוברים דירה? איך להכין את הילד לשינוי

עבור רוב הילדים מעבר דירה או מעבר לגן חדש הוא שינוי עצום בחיים. הבעיה מתחילה כשהילדים לא מוכנים לשינוי ועלולים לפתח פחדים, כעס, וחוסר ביטחון עצמי. כל השיטות להכין אותם למעברים של החיים

חופשת הקיץ מזמנת שינויים רבים והזדמנויות חדשות. ילדים רבים מסיימים במהלך החופשה את הלימודים במסגרת החינוכית בה היו עד כה, ועתידים להתחיל את לימודיהם בגן או בית ספר חדשים.

 

משפחות רבות צפויות לעבור דירה במהלך החופש, והילדים נדרשים ליצור קשרים חברתיים חדשים, ולהסתגל במהירות לשינויים רבים, כמו בית חדש, שכונה לא מוכרת, גן או בית ספר חדשים וחברים שמעולם לא פגשו. מה יקל על המעבר וכיצד לסייע לילדים להשתלב נכון במקום החדש?

 

עוד כתבות על מעברים ב-ynet:

 

ראשית חשוב לזכור כי שינוי אינו בהכרח דבר רע. השינויים מלווים את גדילתנו לכל אורך השנים והם חלק בלתי נפרד מההתפתחות שלנו. אנו נפרדים מהרחם החם והמגן כשנולדים, נפרדים מההורה כשמתחילים לזחול וללכת, נפרדים מהמוצץ והבקבוק, עוברים מטיפול ההורה או המטפלת לגן הילדים וכן הלאה.

 

מרבית הילדים נעזרים בתמיכת והכוונת ההורה ועוברים את השינויים בקלות וללא קשיים ומשברים מיוחדים. אבל כדי שהשינוי יתקבל בברכה על ידי הילד ולא יעורר מצוקה, יש להקפיד על תהליך הכנה המותאם לצרכי הילד וגילו.

 

ראשית, יש לזכור כי עיקר הקושי במעבר דירה הוא השינוי המשמעותי בשגרה היציבה והבטוחה. ילדים זקוקים ליציבות ומסגרת וחשים ביטחון במקום מוכר לו הם מורגלים. לכן, הכלל החשוב ביותר הוא ליצור תחושת ודאות וידיעה במהלך תקופת המעבר. לשוחח על העתיד להתרחש, לשתף את הילד ולתת לו תחושת שליטה על הנעשה בחייו.

 

לשתף את הילד בהכנות  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשתף את הילד בהכנות (צילום: shutterstock)

 

מתי ואיך מספרים?

לבחור את הזמן המתאים. בילדים צעירים מומלץ לספר מספר שבועות לפני המעבר, כדי להכינם לקראת הצפוי. בילדי בית הספר ניתן להתחיל ולשוחח על השינוי הצפוי מספר חודשים טרם המעבר, כדי לאפשר להם את ההכנה הנפשית והרגשית הנדרשת, וכן את הפרידה ההדרגתית מחבריהם.

 

ערכו שיחה משפחתית. מומלץ לכנס שיחה משפחתית משותפת להורים ולילדים, ובה לספר לילדים על המעבר המתוכנן, באופן מותאם לגילם והבנתם. הקפידו לספר גם את הפרטים הקטנים, ונסו לצייר בדמיונם כיצד תראה השכונה, הבית והחדר שלהם בפרט.

 

הסבירו שהחפצים שלהם ושלכם עוברים ביחד איתכם לבית החדש ולא נותרים מאחור. במידה וניתן הסבירו לילדים את סיבת המעבר ויתרונותיו בעבורם ובעבורכם כמשפחה.

 

תנו לילדים לבטא רגשות. חשוב לנהל את השיחה בצורה רגועה ונעימה ולאפשר לילדים לשאול שאלות ולבטא את רגשותיהם. לצד שמחה והתרגשות יתכן שהילדים יבטאו כעס או חוסר רצון לעבור, או אף יגיבו בבכי. קבלו זאת בהבנה ואל תיבהלו או תתגוננו. אם תוכלו להכיל את מגוון הרגשות העולים בהם בלא להילחץ, הם יצליחו להתמודד עם הרגשות האלה טוב יותר בעצמם.

 

אל תבטלו את הרגשות שלהם. חשוב להימנע ממשפטים בנוסח: "מה אתה דואג, זה יהיה כיף, אין לך ממה לחשוש". תגובה מסוג זה מבטלת את תחושות הילד ומותירה אותו לבדו בלא היכולת לשתף ולהרגיש מובן. במקום זאת נסו בתגובתכם להעביר את המסר שתחושותיו נורמאליות וטבעיות ואתם בטוחים שהוא יוכל להתמודד עמם ולהסתגל בצורה טובה, בסיוע מכם.

 

לדוגמא אמרו: "זה לגמרי טבעי להרגיש ככה (חשש, פחד, התרגשות) כשעוברים דירה. זה שינוי מאוד גדול ואנחנו נעשה אותו ביחד ונסייע לך להתרגל למקום החדש".

 

בהמשך הציעו לילד לבקר מדי פעם בשכונה החדשה, בבית הספר או הגן העתידיים ובבית המיועד. חשוב שתכירו את השכונה מבעוד מועד ובעת הביקור עם הילד תשרו תחושת ביטחון ורוגע ולא תהיו לחוצים או חסרי סבלנות.

 

הקפידו בביקורכם לבלות בגינה השכונתית ולחשוף את הילד לחברים בני גילו. ככל שתרבו בביקורים אלה, בבית ובגינת המשחקים, כך יגדל הסיכוי שילדכם ירכוש חברים, יכיר טוב יותר את השכונה החדשה ויחוש ביטחון ושלווה לקראת השינוי הצפוי.

 

לקראת המעבר

בשבועות שלפני המעבר הפכו את הילד לשותף פעיל בתהליך. בחרו עימו את הריהוט החדש לחדרו, הוילונות, התמונות, אפשרו לו להציע את האופן בו יעוצב ויצבע החדר, שתפו אותו באריזת החפצים והצעצועים השונים ובסימון וקישוט הקופסאות.

 

העלו את נושא מעבר הדירה לשיחה לעיתים קרובות ואפשרו לילד לבטא מחשבות ופחדים שעולים בו. לעיתים ילדים עסוקים בשאלות כגון: כיצד אתקבל בבית הספר או בגן החדש? האם חבריי הישנים ישכחו אותי ואני אותם? מי יגור מעכשיו בחדר הישן והאהוב שלי?

 

השתדלו להשיב על שאלותיו בכנות ובצורה שמותאמת לגילו, ותנו לו זמן לעכל את המידע. פחדים ותחושות שליליות עולות בילדים בסמוך למעבר והן טבעיות לחלוטין. יש ילדים שיבטאו זאת במילים ויש שיראו שינוי בהתנהגות.

 

להעביר את הצעצועים של הילד איתו לחדר החדש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להעביר את הצעצועים של הילד איתו לחדר החדש(צילום: shutterstock)

 

היו מוכנים לתגובות מגוונות

יש ילדים שירבו לשאול שאלות על המעבר ואף לחזור על שאלות שכבר נענו על ידיכם מספר פעמים. קבלו זאת בהבנה ואל תנזפו. ילדכם צריך את תמיכתכם ושלוותכם כעת.

 

בניגוד, יש ילדים שימנעו מלשוחח על הנושא, יחששו לבקר בבית החדש ויסרבו לראות כיצד צעצועיהם נארזים. גם כאן היו סבלניים ושתפו בתחושות שלכם לקראת המעבר, באופן שמותאם לגיל הילד. הרגשת השיתוף משמעותית ומסייעת לילד לחוש נורמטיבי בתחושותיו. בהדרגה הילד יחוש בטוח יותר לחשוף את שעל ליבו ואז תוכלו לסייע לו בהתמודדות.

 

לעתים המעבר יכול לעורר פחדים בילדים מסוימים, ועשויים להופיע גם כעס ורוגז שלא נראו קודם לכן, או התנהגות רגרסיבית כגון חזרה למציצת אצבע, הרטבה במיטה וכד'.

 

חשוב להבין כי כל אלה הם ביטויי של קושי ומצוקה של הילד לנוכח השינויים בחייו, ויש להתייחס לכך בכבוד, מבלי לזלזל או להקניט את הילד על היותו "תינוק". בתקופה זו הרבו בחיזוקים לילד ושימרו על יציבות ככל הניתן בהרגלים הקיימים. שמירה על השגרה המוכרת על אף השינויים הרבים תסייע ביצירת תחושת ביטחון ויציבות לילד.

 

חזקו את הפן החברתי

בסמוך למעבר הקפידו על קיום תהליך פרידה הדרגתי וממושך של הילד מכל מה שמשאיר מאחור. אפשרו לו להיפרד מחבריו ומוריו, כמו גם מהגן, בית הספר, החצר וגינת המשחקים.

 

בילדי בית ספר ניתן ומומלץ להכין אלבום תמונות ובו תיעוד זיכרונות מהרגעים המשותפים עם החברים, ומקום להקדשות אישיות. לילדים בגן ניתן להציע לצייר ציורים לגננות ולחברים ולקבל חוברת ציורים מהחברים לגן.

 

חשוב להסביר לילדים כי אנו נפרדים ולוקחים עימנו את כל החוויות והזיכרונות ולא מותירים אותם מאחור או שוכחים אותם. ניתן להציע לילדים הגדולים יותר להמשיך ולשמור על קשר עם חבריהם גם לאחר המעבר.

 

בשכונה החדשה כדאי לאפשר לילד לבלות זמן בגינות ובמקומות מפגש חברתיים. לילדים יכולת הסתגלות מהירה והם יוצרים קשרים חברתיים במהירות. זהו יתרון שיסייע להם להסתגל ולחוש ביטחון במקום החדש.

 

איך מבצעים את המעבר הסופי?

צלמו תמונות פרידה מהבית הישן, וקחו עמכם, וביום המעבר אפשרו לילדים להיפרד במילים מהבית ומהחדרים השונים.

הציעו לילדים לסייע באריזת החפצים, אך אל תראו להם את חדרם הישן ריק ומפורק. מראה זה עלול להיות קשה מנשוא לילדים מסוימים.

 

 בדומה, עדיף שהילדים לא יהיו נוכחים ברגע עזיבת הבית הריק, ואף לא ייכנסו לבית חדש ריק ומנוכר. לכן, דאגו לרהט בראש ובראשונה את חדרם בבית החדש. הקפידו למלאו בחפצים ובצעצועים מוכרים שישרו תחושת מוכרות וחמימות.

 

הקפידו שבבית החדש יהיה אוכל ושבו לארוחה משותפת ומאחדת, אפילו מעל גבי הקרטונים שטרם נפרקו. בנוסף דאגו מבעוד מועד לארוז תיק בגדים וציוד לימים הראשונים, אותו קל יהיה לפרוק מיד לאחר המעבר. בשעת ההשכבה, עצרו את מלאכת הפריקה ונסו לקיים את טקס השינה הרגיל והמוכר.

 

במהלך השבועות שלאחר המעבר יתכן והילדים יהיו רגישים ומתוחים יותר מהרגיל. צפו לכך והיו סבלניים עמם. הקפידו על קיום ההרגלים הישנים גם בבית החדש וצרו תחושת יציבות וביטחון.

 

זכרו, שינוי הוא הזדמנות לצמיחה והתחלה חדשה. לרוב ילדים מסוגלים להתמודד עם שינויים בצורה טובה ואדפטיבית. היו שם בעבורם, תמכו וסייעו והעבירו להם את המסר כי אתם מאמינים ביכולתם להסתגל כראוי.

 

גם כאן, כמו בשלבים שונים בהורות, לתפקיד ההורי יש משקל רב ותגובותינו עשויות להתוות את האופן בו יתפוס הילד מעברים ופרידות בחייו.

 

הכותבת היא פסיכולוגית קלינית מומחית לטיפול בילד ובמשפחה, מנהלת מרכז תקשורת בונה   





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לאפשר לילדים להיפרד מהדירה הישנה
צילום: shutterstock
מומלצים