שתף קטע נבחר

בעלי הבתים איבדו כל בושה: חוזי שכירות הזויים

"השוכר יזרוק את נייר הטואלט לפח בלבד ולא לאסלה", "לא ניתן לארח יותר מ-4 אנשים בדירה" וגם "בעל הבית יוכל לפנות את השוכר ללא התראה וללא פיצוי" - אלה רק חלק מהסעיפים ההזויים שמצאנו בחוזי השכירות המוצעים כיום בת"א. מסתבר שגם כשמוצאים דירה - העבודה הקשה עדיין לא מסתיימת

אחרי שבדקנו עבורכם את מצעד הדירות הגרועות להשכרה בתל-אביב , ומצאנו דירות בגודל קופסת גפרורים תמורת שכירות לא נמוכה בכלל, הסתבר לנו שבמציאת דירה לא מסתיימת העבודה הקשה שלכם - השוכרים. אם הצלחנו לקבוע שבעיר ללא הפסקה שוק השכרת הדירות מתנהל ללא בושה, נתונים חדשים מראים כי הדבר תקף, כנראה, גם בכל הקשור לחוזי השכירות.

 

כתבות נוספות על חוזי שכירות בערוץ הנדל"ן :

כאן גרים בכיף? מדריך לחתימת חוזה שכירות

חוזה השכירות הופר? מי ישלם למי וכמה

דירה להשכרה לסטרייטים בלבד. האם זה חוקי?

 

גלעד איילון, מנכ"ל האתר החדש "סיטי וול" המשמש כלוח מכירות שיתופי, שבו אתר האינטרנט משלב לוח קונים-מוכרים ורשת חברתית במקום אחד, מספר כי "בחודשים האחרונים, במהלכם סטודנטים וצעירים רבים חיפשו מקום מגורים, נוצר מחסור בשוק הדירות להשכרה - במיוחד באזורים בהם הביקוש עולה על ההיצע".

 

לדבריו, "מצב זה הוביל מצד אחד ללחץ מצד השוכרים למצוא דירה, ומצד שני להעלאת רף הדרישות של המשכירים. תופעה זו העלתה על פני השטח דרישות מוגזמות ולעתים בלתי חוקיות של המשכירים". 

 

החלטנו לבדוק אילו דרישות מציגים בעלי הבית לשוכרים בחוזי השכירות, ומצאנו כמה סעיפים הזויים בלשון המעטה.

 

עזיבה על תנאי - ועוד איזה תנאי

אחד מגולשי האתר סיפר בלוח השיתופי כי נאלץ לחתום על חוזה שכירות שהכיל סעיף שיקשה עליו מאוד לפנות את הדירה. בסעיף נכתב: "השוכר יוכל לפנות את הדירה רק בשל חתונה או עבודה מרוחקת, ובעזיבתו יתחייב כי הדייר החלופי ישלם תוספת של 5% ויתחייב לשנתיים". כלומר: אם הצלחתם למצוא מחליף לדירה לפני תום החוזה - תקוו שלא חסרה הפרוטה בכיסו ושהוא מתכנן להישאר בדירה לטווח ארוך.

 

במקרה אחר סיפר אחד הגולשים כי בחוזה השכירות שלו נכתב: "אם שותף מחליט לעזוב את הדירה באמצע החוזה, גם אם הוא מוצא תחתיו שותף אחר, הוא מחוייב לשלם 5,000 שקל לבעלי הדירה על הטרחה בעזיבתו". 

 

גולש אחר סיפר על חוזה שכירות שכלל סעיף אשר בכלל לא איפשר עזיבה של הדירה. בסעיף נכתב: "השוכר מתחייב לגור בנכס במשך כל תקופת החוזה, ובמידה וירצה לעזוב יצטרך לשלם את מלוא הסכום עד לסיום שנת השכירות - גם אם ימצא מחליף". כלומר: גם אם הצלחתם למצוא מחליף לדירה שמוכן לשלם את השכירות במקומכם - בעל הבית רוצה את הצ'קים שלכם. 

 

השכרת הדירה - רק למטרות רווח

חוזה שכירות אחר הציג סעיף שמשחרר את בעל הבית מכל אחריות על הדירה שהוא משכיר. בסעיף נכתב: "מובהר למען הסר ספק כי המשכיר לא יהיה אחראי לתקן במושכר פגמים ו/או ליקויים מכל סוג במבנה המושכר ו/או במערכותיו, לרבות לא יהיה אחראי לתקן פגמים כגון תיקוני צנרת או ליקויים במערכת הביוב, ו/או החשמל ו/או רטיבויות גם אם מקור התקלה הוא בלאי סביר". כלומר: הקיר התפורר? המזגן התקלקל? הכל באחריות השוכר.

 

בעל דירה אחר הגדיל לעשות עוד יותר וניסח חוזה שכירות שכלל את הסעיף הבא: "השוכר ישלם עבור ביטוח המבנה והצנרת של הדירה". כלומר: על השוכר לא רק לשלם את דמי השכירות של הדירה, כי אם גם לתחזק את הנכס. לא עדיף כבר לקנות?

 

ומה קורה כשבעל הבית כן רוצה לתקן ליקויים? באחד החוזים שנתקלנו בהם נכתב סעיף המציג את האפשרות לפינוי גמיש מהדירה: "בעלי הדירה יכולים להודיע תוך 60 על שיפוצים/הרס הדירה - ולחייב את השוכר לעזוב". האם אפשר למצוא דירה חדשה תוך חודש? בתל-אביב זה ודאי לא קל.

 

ואילו בחוזה שכירות אחר נכתב שחור על גבי לבן וללא כל בושה: "בעלי הדירה רשאים לפנות את הדיירים באופן מיידי, ללא הודעה מוקדמת, ולא יידרשו לשלם פיצוי על כך".

 

עושים קופה על גב השוכרים

אחד הגולשים באתר סיטי וול סיפר: "הגעתי לדירה שבה בעלת הבית מחייבת את השוכר היוצא לצבוע את החדר (עד פה מדובר בבקשה לגיטימית). אבל אז באה ההפתעה: היא הודיעה לנו שאת הצבע היא מביאה - ועל השוכרים לשלם לו 1,000 שקל על צביעת חדר בודד". 

 

את הקופה על גב השוכר הצליחו בעלי הבית לעשות גם באמצעות ערבויות אסטרונומיות. "בעלת הדירה ביקשה ערבות בנקאית בגובה 20 אלף שקל (20 אלף שקל שאי אפשר לגעת בהם ולהשקיע אותם בכל תקופת השכירות)", סיפר אחד הגולשים באתר. "היא הודיעה כי היא לא משתתפת בתיקונים וביקשה שנשלם את הפרמיה של ביטוח צד ג' של הדירה".

 

במקרה אחר שנתקלנו בו כתב אחד הגולשים: "בעל הדירה ביקש שנשלם סכום של 8,000 שקל עבור החשבונות השוטפים של הדירה, ובמהלך תקופת השכירות הוא ישיב לנו את הסכום על סמך הקבלות על תשלום חשבונות שנעביר לו".

 

ויש עוד כמה סעיפים הזויים במיוחד

בחוזרה שכירות נוסף נכתב הסעיף הבא: "השוכרים לא יזרקו נייר טואלט לאסלה - אלא לפח בלבד". בחוזה אחר היה כתוב במפורש: "על השוכרים אסור לארח בדירה מעל ארבעה אנשים בו זמנית". רגע, האם מדובר בדירה או במנזר?

 

סעיף אחר קבע כי "לשוכרים אסור לעשות על האש במרפסת הבית" ובחוזה שכירות נוסף בעל הבית, כך מסתבר, לא ממש סומך על השכנים. באחד הסעיפים נכתב: "מותר לדיירים להשאיר מפתח רזרבי אצל אחד משכני הבניין, מלבד השכן מדירה 6". ואילו אחת הגולשות סיפרה: "בעל הדירה התעקש שמי שיכריע במחלוקות בין השוכר למשכיר הוא רב - ולא מגשר או בית משפט".

 

לסיכום, "מומלץ לשוכרים לבדוק היטב את רשימת הדרישות של המשכירים, להפעיל שיקול דעת - ואם התנאים אינם מאפשרים זאת, לוותר על העסקה", ממליץ איילון. באשר לבעלי הדירות, הוא אומר: "הייתי ממליץ לנהוג בהגינות ולבקש דרישות הגיוניות, שכן משכירים מרוצים יישארו לאורך זמן בדירה, ישמרו על הנכס ורמת התחלופה של הדיירים תקטן".

 

נתקלתם בסעיפים הזויים בחוזי השכירות שלכם? אתם מוזמנים לשלוח אותם לדואר האדום


פורסם לראשונה 26/08/2012 23:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עד שכבר מצאנו דירה - מה יהיה עם החוזה?
צילום: shutterstock
גלעד איילון, מנכ"ל citywall
מומלצים