שתף קטע נבחר

שקט מתוח בטהרן: "אי אפשר לעשות פה עסקים"

יום אחרי המהומות האלימות בשוק המרכזי של טהרן, רק חלק מהסוחרים פתחו את החנויות. "למה לעזאזל הרשויות לא מייצבות את המטבע הלאומי שלנו?", תהה אחד מהם, "אי אפשר לעשות כאן עסקים". 16 איש נעצרו בחשד לספסור במטבע חוץ

יום אחרי המהומות שפרצו באיראן בעקבות צניחת המטבע, שקט מתוח הורגש אתמול (ה') בשוק המרכזי בטהרן שהיה הזירה העיקרית לעימותים האלימים בין המפגינים לכוחות הביטחון. סוחרים רבים העדיפו שלא לפתוח את חנויותיהם ונשארו בבתים. במקביל, הודיעה הרפובליקה האיסלאמית כי עצרה 16 חשודים שלטענתה היו "שחקנים המרכזיים בתנודות האחרונות במטבע".

 

עוד כתבות על המהומות באיראן:

המתח באיראן נמשך: "הממשלה צריכה לדאוג"

המהומות באיראן: 150 סוחרים ומפגינים נעצרו

"מחאת הלחם" באיראן: הפעם אובמה יצטרף?

חמינאי מגיב למחאה: איראן לעולם לא תיכנע ללחץ

 

כוחות משטרה סיירו לאורך השוק בטהרן, יום לאחר שכ-150 סוחרים ומפגינים נעצרו במהומות שבהן נשמעו קריאות נדירות נגד הנשיא האיראני, כגון "מחמוד הבוגד" ו"אחמדי תיזהר". איגוד הסוחרים המרכזי בשוק של טהרן, בינתיים, פרסם הודעה שבה גינה את המשטר וטען כי הוא מוטט את הכלכלה.

 

איברהים, סוחר בגדים, סיפר לכתב "לוס אנג'לס טיימס" על הקשיים: "אנחנו הסוחרים הסיטונאים לא יודעים מה לעשות. המחיר של חומר הגלם עולה. הקמעונאים לא יכולים לקנות מאיתנו כמו בעבר, בגלל שאנחנו חייבים להעלות את המחירים שלנו".

 

חסן, תכשיטן בן 65, תהה "למה לעזאזל הרשויות לא מייצבות את המטבע הלאומי שלנו? אי אפשר לעשות כאן עסקים". בחנות מכולת במערב טהרן, התווכח לקוח צעיר עם המוכר על מחירה של חבילת סיגריות. "קניתי את אותו סוג ביום שלישי תמורת 20 אלף ריאל לחבילה. היום אתם מוכרים אותם ב-30 אלף ריאל", התלונן. המוכר, מצדו, טען כי היבואן העלה את המחיר.

 

אלימות ברחובות טהרן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אלימות ברחובות טהרן(צילום: AFP)

 

לפי ההודעה שפרסם המשטר האיראני, 16 החשודים שנעצרו אתמול סחרו בכסף זר

שהוברח למדינה מחוץ לרשת הבנקאית על מנת להגדיל את ערך המטבעות הזרים - וצברו בשיטה זאת הון בלתי חוקי. עוד נמסר כי צפויים מעצרים נוספים.

 

ראש הוועדה לעניינים חברתיים בפרלמנט, עבד אל-רזא עזיזי, מתח ביקורת על אחמדינג'אד והאשים אותו בכך שהוא מתעקש שספסור במטבע חוץ הוביל למשבר הכלכלי ולא המדיניות של ממשלתו. מחודש יוני איבד הריאל כשני שלישים מערכו ומחירי המזון עלו בעשרות אחוזים בשנה האחרונה.

 

שאול בקהש, מומחה להיסטוריה איראנית באוניברסיטת ג'ורג' מייסון בארה"ב, אמר כי ייתכן שהמהומות בטהרן מצביעות על כך שקהילת הסוחרים באיראן איבדה את סבלנותה כלפי המשטר אחרי שנים שגוננה עליו בחירוף נפש. פרשנים אחרים העלו את האפשרות שהמנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, יורה על חילופי תפקידים בממשלה כדי לרצות את הציבור.


פורסם לראשונה 04/10/2012 23:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אש בטהרן
המהומות. כ-150 עצורים
צילום: AFP
אחמדינג'אד. ביקורת גם בפרלמנט
צילום: EPA
מומלצים