שתף קטע נבחר

צילום: עופר עמרם, אוהד צויגנברג, חיים צח, עידו ארז

הקרב על התאריך: נתניהו מעדיף את 15 בינואר

נצא לקלפי ביום שלישי, השאלה באיזה שבוע: ראש הממשלה מעדיף לקיים את הבחירות במועד המוקדם ביותר האפשרי, שלושה חודשים אחרי פיזור הכנסת. גם 22 בינואר ו-29 בחודש על הפרק. אחוז ההצבעה יושפע ממזג האוויר החורפי?

פתחו את היומנים: המרוץ לקביעת תאריך מוסכם לבחירות הכלליות החל אתמול (יום ג') עם הודעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על הקדמת הבחירות לכנסת, וכעת נראה שהמועד המועדף על נתניהו הוא 15 בינואר. עם זאת, בקואליציה ישנן אי-הסכמות לגבי המועד, ועדיין לא ברור סופית אם הבחירות אכן יתקיימו בדיוק שלושה חודשים אחרי פיזור הכנסת, ב-15 באוקטובר. בכל מקרה, הבחירות יתקיימו ביום שלישי ובחורף, ואחוז ההצבעה עשוי להיות מושפע מכך.

 

בחירות בפתח - דיווחים נוספים ב-ynet:

ההיסטוריה מלמדת: מי שהקדים בחירות - לא נבחר

שלי יחימוביץ': רוצה בחירות ב-29 בינואר

מלחמה בליכוד: 5 ח"כים לפחות ייפרדו מהכיסא

 

נתניהו הבהיר אתמול כי הוא מעוניין בקיום מערכת בחירות קצרה ככל האפשר, ובשיחות שקיים אמש אמר כי התאריך המועדף עליו הוא המוקדם ביותר האפשרי - 15 בינואר. הדבר יתאפשר אם הכנסת תפוזר כצפוי עם פתיחת מושב החורף שלה, ביום שני הקרוב, ובכך יושלמו שלושת החודשים הדרושים - הפער המינימלי בין פיזור הכנסת להליכה לקלפי.

 

עם זאת, נתניהו הבהיר בשיחות שערך כי הוא מוכן לדחות את התאריך גם בשבוע-שבועיים, משמע שהבחירות יתקיימו ב-22 בינואר או ב-29 בינואר. נכון לרגע זה, אומרים גורמים בקואליציה כי קיימות אי-הסכמות בנוגע למועד. ראש הממשלה, ששוחח עם יושבי ראש המפלגות, ימשיך לקיים פגישות במטרה להגיע לתאריך מוסכם. בשיחה שקיים עם יו"ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ', היא הבהירה לו כי המועד המועדף עליה הוא 29 בינואר, אולם בעבודה ציינו הבוקר כי גם התאריכים הנוספים שעלו באותו חודש מוסכמים עליהם.

 

ראש הממשלה שוחח קצרות גם עם יו"ר קדימה, שאול מופז, שהבהיר לו כי המפלגה מוכנה לבחירות בתאריכים האפשריים שעלו. נתניהו סיכם כי תתואם פגישה לימים הקרובים עוד לפני פתיחת המושב כדי לסגור את התאריך. גם בישראל ביתנו הבהירו כי הם מוכנים לבחירות ואמרו כי מבחינתם יעדיפו את המועד המוקדם ביותר כדי למנוע טלטלה מיותרת וחוסר יציבות מדינית, כלכלית וביטחונית שעלולה להתפתח במקרה של מערכת בחירות ארוכה.

 

ביהדות התורה הבהירו כי התאריך לא משנה מבחינתם, כיוון שאין פריימריז במפלגה, ובתקופה האמורה אין חגים או בעיות הלכתיות אחרות בחודשי החורף, שעלולות להפריע לבחירת התאריך. "אנחנו ערוכים, וחודשי ינואר ופברואר הם חודשים רגילים, לכן לא משנה לנו מתי זה יקרה, אין משמעות לתאריך", אמרו בסיעה.

 

אתמול הודיע היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, כי החוק לפיזור הכנסת שמצוי על שולחנה של ועדת הכנסת ואושר כבר לקריאה שנייה ושלישית, לא יוכל לעבור השלמת חקיקה ויהיה צורך בהליך מחודש. יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ יריב לוין, ציין כי ישלים את החקיקה מחדש והוסיף כי ניתן לסיים את החוק בשלוש קריאות תוך יום אחד בלבד.

 

ב-40 השנים האחרונות הצליחה הכנסת רק פעם אחת להשלים כהונה מלאה, ובכל שאר הפעמים הוקדמו הבחירות הכלליות. הכנסת היחידה שהצליחה להשלים כהונה מלאה בתקופה זו, הייתה הכנסת שכיהנה בין 1984 ל-1988, תחת ממשלת האחדות של שמעון פרס ויצחק שמיר.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים