שתף קטע נבחר

צילום: עופר עמרם, אוהד צויגנברג, חיים צח, עידו ארז

מלחמה בליכוד: 5 ח"כים לפחות ייפרדו מהכיסא

ראש הממשלה השליך את הפצצה וכעת הוא נערך לקרב לקראת שאיפתו להיבחר לכהונה שלישית בתפקיד: הרכב רשימת הליכוד לכנסת ה-19. לנתניהו ברור שחלק ממקורביו הבכירים יצטרכו לצפות בדיונים מהמשכן בערוץ הכנסת. המאבק לבית המחוקקים יצא לדרך

יריית הפתיחה לבחירות 2013 נורתה אמש (יום ג') על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ועוד לפני שיכריע הבוחר הישראלי בין האפשרויות השונות ויבחר את ראש הממשלה הבא, יכריעו חברי המפלגות – בעיקר בליכוד ובעבודה – מי ימשיך לכהן גם בכנסת הבאה ומי ילך הביתה. "שחיטה" גדולה צפויה גם בקדימה, שם אולי לא ייערכו פריימריז וועדה מסדרת היא זו שתקבע את הרכב הרשימה, אך לפי הסקרים אם לא ינחת על המפלגה הזו נס בסדר גודל של חזרת אהוד אולמרט - היא צפויה להתרסק ורוב חבריה יילכו הביתה.

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet

 

ישראל הולכת לבחירות - דיווחים קודמים ב-ynet:

שלי יחימוביץ': רוצה בחירות ב-29 בינואר

ההיסטוריה מלמדת: מי שהקדים בחירות - לא נבחר

לבני חוזרת? "ישראל צריכה לבחור דרכה מחדש"

 

הקרב הפוליטי הגדול והקשה מכולם צפוי להתחולל בליכוד, שם יבחרו כ-130 אלף מתפקדי המפלגה את חברי הרשימה לכנסת הבאה בתוך כחודש מיום רביעי הבא. מבין 27 חברי הכנסת המכהנים של הליכוד, צפויים בין חמישה לשבעה חברי כנסת ושרים לאבד את מקומותיהם בבית המחוקקים.

 

לפי התקנון שיובא לאישור מרכז הליכוד בשבוע הבא, נתניהו לא מתכוון, לפי שעה לפחות, להתערב ולהאריך את הרשימה הארצית. משמעות ההחלטה של ראש הממשלה, אם לא תשתנה בעקבות לחצים מצד חברי הכנסת המכהנים, היא שהרשימה הארצית תכלול, מלבד נתניהו, 19 איש. כך מסתמן ששבעה חברי כנסת ושרים מכהנים נמצאים בסכנת הדחה.

 

אלקין (בתמונה עם נתניהו) עשוי לבסס את כוחו ברשימה הארצית (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
אלקין (בתמונה עם נתניהו) עשוי לבסס את כוחו ברשימה הארצית(צילום: גיל יוחנן )

 

"אין ספק שיכולה להיות שחיטה". מתכוננים לפריימריז בליכוד (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"אין ספק שיכולה להיות שחיטה". מתכוננים לפריימריז בליכוד(צילום: ירון ברנר)

 

עם זאת, ראש הממשלה שוקל לאפשר ליו"ר הקואליציה זאב אלקין להתמודד שוב על משבצת העולים, ולסגן השר איוב קרא להתמודד על משבצת המיעוטים. קרא לא צפוי

להתנגד להחלטה מן הסוג הזה, אולם אלקין, שהפך לאחד מחברי הכנסת הבולטים בסיעת הליכוד ומעוניין לבסס את כוחו עוד יותר, כבר הודיע כי יתמודד ברשימה הארצית.

 

אי לכך צפוי הח"כ האתיופי החדש של הליכוד, אדמסו אללי, להתמודד על משבצת העולים, ואם כך, הרי שרשימת ה"מודחים" תקטן משבעה לחמישה בלבד. "חברי הכנסת רוצים להגדיל את הרשימה הארצית בשלושה או ארבעה מקומות נוספים", סיפרו ח"כים ושרים בליכוד, "אך בינתיים נתניהו אומר כי הוא לא מתכוון להתערב. המחוזות ייאבקו נגד הגדלת הרשימה הארצית". מספר המודחים עשוי כמובן לגדול, אם הליכוד יקבל פחות מ-27 מנדטים בבחירות הקרובות. בנוסף, לא ברור סופית אם השר בני בגין יתמודד בפריימריז.

 

"כולם ינסו לסגור דילים כדי לשרוד" 

"אין ספק שיכולה להיות שחיטה", אמר אחד מחברי הכנסת המודאגים. "הרבה אנשים ייאלצו לעזוב את הכנסת ולא יחזרו. זה יהיה קרב מאוד קשה, וכולם ינסו לסגור דילים כדי לשרוד". אלא שכלל לא בטוח שדילים יעזרו הפעם - לפחות לא לכולם. לפי השיטה המוצעת בתקנון הליכוד, ההצבעה שתיערך בחודש הבא תהיה אלקטרונית - שיטה שתקטין משמעותית את שיטת "רשימות המומלצים" או "רשימות החיסול" - כפי שהן מכונות בליכוד.

 

בשל ההצבעה באמצעות מחשב, תיעלם תופעת הטפסים המוכנים מראש שאיתם נהגו חברי קבוצות שונות בליכוד להגיע בעבר אל הקלפיות. "במחשב אנשים צריכים לבחור כל אחד ואחת בנפרד", מסבירים בליכוד, "זה מקטין משמעותית את הדילים". עם זאת, חברי הליכוד יוכלו להצביע בכל קלפי שירצו ברחבי הארץ - החלטה שתאפשר לקבוצות מאורגנות היטב דוגמת אנשי משה פייגלין, המתנחלים ואנשי הוועדים הגדולים של ח"כ חיים כץ, להצביע בצורה מסודרת ומוכוונת יותר.

 

קרב מעניין צפוי להתחולל גם בקרב נשות הליכוד - לימור לבנת, גילה גמליאל, מירי רגב, ציפי חוטובלי ולאה נס. קרב פוליטי מרתק נוסף יהיה ניסיונו הנוסף של משה פייגלין להתברג ברשימה. פייגלין נהנה מקבוצת תמיכה של בין עשרת אלפים ל-15 אלף איש המזוהים עמו אידאולוגית, ובשנה האחרונה הוא ביצע תפנית תדמיתית ושידר ממלכתיות. שינוי זה אישר לשרים וח"כים רבים לחבור אליו ואף להופיע איתו באירועים פוליטיים פומביים, ולפי ההערכות בליכוד, הסיכויים שפייגלין ייבחר לרשימה גדולים.

 

אבל בליכוד עדיין חוששים מפייגלין, ובעיקר מן הדימוי שלו. עשרות אלפי אנשי המחנה האידאולוגי הימני של פייגלין נוהגים להגיע אל הקלפיות ולהשפיע על הרשימה לכנסת. אחוזי ההצבעה בליכוד צפויים לנוע בין שישים לשבעים אחוזים, כך שלפייגלין ולאנשיו יכולת להשפיע על הרשימה בצורה משמעותית - אם כי לא באופן דרמטי. בכירים בליכוד חוששים, עם זאת, כי הדימוי של פייגלין ושל אנשיו יפגע בתדמיתו של הליכוד, וישפיע על הרשימה. בפריימריז האחרונים זכו רוב בכירי הליכוד באלפי קולותיהם של אנשי פייגלין - קולות שהקפיצו אותם לקדמת הרשימה. מי שיזכה בוודאות בקולות רבים מקרב מחנה זה הם חברי הכנסת דני דנון, ציפי חוטובלי ויריב לוין.

 

שואף למקום הראשון. כחלון עם נתניהו (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
שואף למקום הראשון. כחלון עם נתניהו(צילום: טל שחר)

 

אחד הקרבות המעניינים יותר צפוי להתחולל בקרב השרים הבכירים של הליכוד: השרים, ובראשם משה כחלון, גלעד ארדן, גדעון סער, ישראל כץ, משה יעלון, סילבן שלום, יו"ר הכנסת ראובן ריבלין (מעמד של שר בכיר) והמתמודד החדש-ישן צחי הנגבי רוצים להתברג בעשירייה הראשונה, וכמה מהם אף שואפים להגיע אל השלישייה הפותחת.

 

כחלון, הנהנה מפופולריות רבה בציבור, שואף למקום הראשון, ולא מן הנמנע כי חבריו ינסו להחלישו. גם הנגבי, שאך חזר לליכוד, צפוי להיתקל בחבריו השרים, אולם ההערכה היא כי בסופו של דבר הוא ייבחר בעשירייה הראשונה, או לכל היותר בתחילת העשירייה השנייה - מה עוד שהוא נהנה מתמיכתו של ראש הממשלה.

 

שטייניץ זקוק לסיוע של נתניהו

שלושה שרים הנחשבים לשומרי שלטון החוק בליכוד -

דן מרידור, בני בגין ומיקי איתן - צפויים להיתקל בכעסם של אנשי יש"ע והאגף הימני, בעיקר נוכח תמיכתם בבית המשפט העליון, ובשלטון החוק גם בשטחי יהודה ושומרון. עם זאת, ההערכה היא כי בגין ייבחר לרשימה בכל מקרה, וראש הממשלה יסייע למרידור, כמו גם לנאמנו שר האוצר יובל שטייניץ, הזקוק לסיוע של נתניהו נוכח חוסר הפופולריות של המדיניות הכלכלית שהנהיג משרד האוצר בשנים האחרונות.

 

קרבות נוספים שצפויים לעורר עניין יהיו בין השר כץ לשר ארדן, ובין חבר הכנסת חיים כץ ליו"ר ועדת הכלכלה, כרמל שאמה-הכהן. שאמה-הכהן נחשב לנאמנו של נתניהו, והוא פופולרי מאוד בציבור הרחב ובקרב המתפקדים, ולכן ההערכה היא כי בשל שיטת ההצבעה, הוא יצליח להתברג ברשימה, למרות הזעם הרב כלפיו של חיים כץ, שלו מחנה נאמן של כ-5,000 איש בוועדים הגדולים.

 

ומה במפלגת העבודה? שם הסקרים מחייכים, אך הרשימה עדיין לא מלאה. בעבודה מחפשים דמויות חדשות, ומתנהלים מגעים עם אנשי ביטחון לשעבר וכן עם דמויות כמו איציק שמולי, יו"ר התאחדות הסטודנטים. בימים הקרובים צפויים גם בעבודה להציג כמה "כוכבים" חדשים שיתמודדו על מקום ברשימה. שלי יחימוביץ' מעוניינת לרענן את הרשימה, ולעבות אותה בדמויות ביטחוניות - החסרות כיום בעבודה.

 

בתוך כך, בכירים בליכוד אמרו כי נתניהו מבקש לגייס לקמפיין את הפרסומאי ראובן אדלר, מי שניהל את קמפיין הבחירות של אריק שרון ונחשב לאחד ממקימי קדימה. בעבר, לפני חודשים אחדים, כאשר הוכרז על הקדמת הבחירות, כבר התקיימו מגעים בין אדלר ובין נתניהו, אולם לאחר שהבחירות נדחו - הנושא ירד מהפרק. כעת, אומרים בכירים בליכוד, שמו של אדלר מוזכר שוב כמי שעשוי לייעץ לליכוד ולראש הממשלה. אדלר עצמו אמר ל-ynet כי "לפי שעה לא מתקיימים שום מגעים חדשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקרב הקשה במפלגה יוצא לדרך. נתניהו
צילום: AP
צפוי להיבחר בעשירייה הראשונה. הנגבי
צילום: נועם מושקוביץ
אנשי יש"ע יסגרו חשבון? מרידור
צילום: שאול גולן
סיכויים גדולים להיכנס לרשימה. פייגלין
צילום: מוטי קמחי
מומלצים